Odata cu transpiratia generata de caldurile caniculare nu se pierde doar apa, ci si mineralele, intre care in proportie mare Zincul, un mineral esential pentru buna functionare a organismului uman.
Rolul Zincului
Mineralele sunt necesare pentru o compozitie corecta a fluidelor organismului, a sangelui si a oaselor, pentru reglarea tonusului muscular, inclusiv a sistemului cardiovascular. Mineralele ajuta organismul sa-si indeplineasca functiile, sa produca energie, sa fie sanatos.
Organismul uman contine 2-3 grame de zinc, distribuite neuniform. Cea mai mare concentratie de zinc se gaseste in ochi, ficat, oase, prostata, sperma si par.
Acest mineral este important pentru functionarea prostatei si dezvoltarea organelor de reproducere. Este necesar pentru sinteza proteinelor si formarea colagenului. De asemenea, imbunatateste sistemul imunitar si ajuta la vindecarea ranilor. Creste acuitatea gustativa si olfactiva, apara ficatul de chimicale si este vital pentru formarea oaselor.
Carenta de Zinc poate determina subtierea unghiilor, jupuirea pielii si aparitia petelor albe.
Alte semne ale carentei sunt: acneea, intarzierea maturizarii sexuale, oboseala, deficiente de memorie, caderea parului, dificultati de crestere, vedere proasta pe timp de noapte.
Gustul si mirosul
Zincul este important in special pentru componentele functionale ale organismului care suporta o fluctuatie rapida a celulelor. Este vorba de sistemul gastrointestinal si in special despre papilele gustative. Asa se explica de ce o schimbare in capacitatea de a simti gustul alimentelor este un semn timpuriu al carentei de zinc. Acest simptom poate fi insotit de schimbari similare in capacitatea de a simti mirosul. Daca alimentele nu au nici gust, nici miros persoana afectata isi pierde apetitul, ceea ce are consecinte grave pentru sanatate.
Mai ales varstnicii semnaleaza un simt al gustului mai accentuat dupa cateva saptamani de suplimentare cu zinc.
Beneficii pentru piele
Zincul ajuta sa pastram pielea sanatoasa si ne protejeaza de factorii daunatori.
Celulele pielii se regenereaza in permanenta asa ca este nevoie de acest mineral pentru dezvoltarea celulelor. Mecanismul de actiune nu este cunoscut, dar se pare ca zincul activeaza vitamina A care este vitala pentru sanatatea pielii.
In urma mai multor studii s-a demonstrat ca zincul ajuta in procesul de vindecare al diferitelor rani.
Protejeaza pielea de factori daunatori si de aceea cremele de protectie UV includ zincul in compozitie.
Oxidul de Zinc este prescris in cazul eruptiilor cutanate, datorita actiunii antiseptice prin care se previne inmultirea bacteriilor.
Surse de Zinc si precautii
Zincul se gaseste in drojdia de bere, galbenusul de ou, carne de miel, ciuperci, legume, fasole alba, stridii, seminte de dovleac, cereale integrale. Dintre plante se gaseste in: lucerna, radacina de brusture, musetel, papadie, silur, fenicul, patrunjel, salvie.
Zincul se gaseste si sub forma de suplimente alimentare. Doza zilnica recomandata pentru un adult este de 50 miligrame.
In cazul administrarii fibrelor, Zincul este eliminat prin tractul intestinal. Daca apelati la suplimente de Zinc si Fier, luati-le la momente diferite, deoarece isi blocheaza reciproc actiunea.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?