Acnee, piele uscata, unghii casante, par tern … poate inseamna o lipsa de zinc? Nu de alta, dar acest oligo-element este indispensabil bunei functionari a celulelor epidermei. Unde se ascunde? Ce nevoiare omul in fiecare zi? Ce secrete ascunde pentru frumusete?
Zincul este un oligo-element prezent intr-o cantitate foarte mica in corp, adica vreo 2,5 g. Cu toate aceste are un rol extrem de important.
Salvati-va pielea!
Necesar in mai mult de 200 de reactii chimice, zincul intervine mai ales in sinteza proteinelor. Acest oligo-element cu virtuti antioxidante actioneaza asupra cresterii, respiratiei, sistemului endocrin, imunitatii, inflamatiilor, reproducerii si sexualitatii. Pentru piele, zincul este un aliat indispensabil. El favorizeaza cicatrizarea si intervine in numeroase probleme de piele: psoriazis, ulceratii, infectii ale pielii. Rolul sau in problema acneii este demonstrata. Nu doar intervine luptand impotriva bacteriei care o provoaca, dar limiteaza si reactia inflamatorie.
Aveti grija la carente!
Aportul nutritional necesar este de 14 mg zilnic pentru barbati si de 12 mg pentru femei. Chiar daca zincul este prezent in numeroase alimente – peste, fructe de mare, carne, oua, cereale si legume uscate –, carentele sunt foarte dese. Consumul de cafea, tutun, ceai, alcool, diuretice, dar si stresul epuizeaza rezervele de zinc.
De altfel rafinarea alimentatiei, in special a cerealelor, painii si pastelor, reduce nivelul de zinc din continutul acestora. Ca si fierul, zincul de origine animala este mai usor absorbita decat cel de origine vegetala: vegetarienii sunt deci mai expusi unei carente de zinc. Tulburarile digestive, uscaciunea cutanata, problemele cu acneea ce se cicatrizeaza greu, unghii casante, pete, caderea parului, acestea sunt principalele simptome ale lipsei de zinc.
Faceti-va plinul de zinc!
Pentru a fi siguri ca evitam carentele, mai bine sa echilibram alimentatia si sa ne supraveghem aportul de zinc. Alimentele cele mai bogate in zinc, la 100 g, sunt:
- stridiile – 16 mg
- ficat de vaca si porc – 9 mg
- germeni de grau – 7 mg
- paine integrala – 5 mg
- vitel, galbenus de ou, ficat de rata – 4 mg
- soia – 3 mg
- caise uscate, pesti grasi, linte, mazare – 2-2,5 mg
Stridiile si carnea au numeroase avantaje. Nu numai ca aceste alimente sunt o sursa importanta de zinc, dar acestea se gasesc si mai usor si se absorb mult mai usor de catre organism. Pe cand alimentele precum painea integrala sau germenii de grau contin fibre vegetale care diminueaza absorbtia zincului. O veste buna: natura fiind extraordinara, absorbtia zincului creste la persoanele care sufera de carente si se diminueaza la cele a caror aporturi sunt mai mari. Mai trebuie sa sttiti ca vinul, in doze moderate, evident, faciliteaza absorbtia zincului.
Ce facem cu suplimentele?
In cazul acneei, suplimentele cu zinc pot utile. In general, acest oligoelement poate sa fie un raspuns pentru problemele pielii, unghiilor si parului. De altfel suntem sfatuiti sa asociem zincul cu seleniul pentru a lupta impotriva imbatranirii cutanate. Un supliment cu zinc este uneori necesar in cazul femeilor insarcinate, ale caror nevoi cresc in timpul sarcinii, si poate fi util pentru vegetarieni.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?