Starea de voma provoaca evacuarea violenta a continutului stomacal pe gura datorita unui act reflex.
In cazul in care fenomenul se repeta, cauzele pot fi multiple (indigestie sau intoxicatie alimentara sau alcoolica, afectiuni hepatobiliare, sarcina, emotii puternice de frica etc.); este necesara stabilirea diagnosticului de catre medic.
In cazul in care este vorba de o manifestare trecatoare, dupa golirea continutului stomacal se pot administra urmatoarele ceaiuri medicinale:
- Frunze de menta (Folium Menthae): infuzie din 1-2 lingurite de frunze la o cana de apa; se bea rece, neindulcit, treptat, cu inghitituri mici.
- Frunze de roinita (Folium Melissae): infuzie din 1-2 lingurite de frunze la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. Poate fi luata si de femeile insarcinate.
- 30 g frunze de menta (Folium Menthae), 30 g frunze de roinita (Folium Melissae), 20 g talpa gastii (Herba Leonuri), 20 g flori de tei (Flores Tiliae): infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi.
In cazul in care persista senzatia de voma, pentru a stimula actul reflex, se poate administra un decoct neindulcit din: radacina de ciubotica cucului (Radix Primulae) sau radacina de sapunarita (Radix Saponariae): decoct din 1-2 lingurite de radacini la o cana de apa se beau 1-2 cani pe zi.