Vremea rece se apropie cu indrazneala, asa ca doctorii ne recomanda o cura cu vitamine. Ce vitamine alegem? Sunt vegetalele o sursa buna de vitamine? Pentru o vitaminizare de toamna reusita trebuie sa stim de ce vitamine avem nevoie si cate sa luam.
Exista numeroase intrebari la care raspundem pe rand.
De ce luam vitamine toamna? Am mancat destule legume si fructe toata vara.
Necesarul de vitamine al organismului variaza de la anotimp la anotimp. Toamna si iarna avem nevoie de mai multe vitamine, pentru a intari sistemul imunitar. In plus, sezonul fructelor si legumelor proaspete se incheie. Din fericire, unele vitamine sunt depozitate de corp, prin urmare doctorii recomanda sa urmam o cura intensiva de vitamine de doua ori pe an: primavara si toamna. Vitaminizarea de toamna permite depozitarea vitaminelor si ajuta la prevenirea racelilor comune si a depresiilor din timpul toamnei si iernii.
Vitaminizarea este necesara doar copiilor, batranilor sau persoanelor bolnave?
Chiar si femeile tinere, pline de viata si puternice au deficiente de vitamine. De fapt, contraceptivele administrate pe cale orala reduc foarte mult gradul de absorbtie al vitaminelor. De aceea doctorii accentueaza faptul ca mai ales femeile trebuie sa faca aceasta cura de vitamine toamna. Necesarul de vitamine este mare si la persoanele care traiesc in situatii stresante, atleti, fumatori, precum si cei ce consuma frecvent alcool.
Sursele vegetale de vitamine sunt suficiente pentru o vitaminizare completa? Sau Sau apelam la suplimente?
Consumul fructelor si legumelor proaspete are avantajele lui. Mai intai, consumati vitamine in forma lor naturala, impreuna cu materialele necesare pentru digerarea lor. Apoi, vitaminele din alimente sunt absorbite gradual si complet, pe masura ce este digerata mancarea. Spre deosebire de sursele vegetale, majoritatea pilulelor “impusca”, la propriu, cu vitamine, concentratia lor este foarte mare si doar o parte din ele este digerata.
Vitaminele din farmacii sunt vitamine sintetice. Consumul de suplimente dauneaza?
Moleculele vitaminelor farmaceutice si a celor vegetale sunt absolute identice. Prin urmare, in lipsa surselor vegetale de vitamine, partenerele lor, cele farmaceutice sunt alternativa potrivita. Toamna tarziu si iarna trebuie sa le folosim pe cele sintetice pentru ca nu avem la dispozitie o gama larga de fructe si legume.
Alegerea complexului de vitamine
Toamna avem nevoie mai ales de vitamine care sa ne intareasca sistemul imunitar. Cele mai cunoscute sunt vitamina C (acid ascorbic), vitamina A, vitamina E si vitamina B6. Ele cresc rezistenta organismului in fata infectiilor virale si bacteriene si ne ajuta sa trecem peste gripa si raceala. Imunitatea si micro elementele pot fi intarite cu ajutorul zincului, seleniumului si cuprului. Aceste vitamine sunt necesare tuturor, de la bebelusi la batrani.
Exista o gama variata de suplimente de vitamine eficiente. Acestea trebuie luate de obicei o data pe zi. Pentru femeile insarcinate exista suplimente speciale, dar trebuie consultat un medic inainte de consumul acestora.Vitaminele pentru copii au ambalaje atractive, iar pastilele sau dropsurile au forme vesele. Majoritatea suplimentelor sunt extracte naturale sau infuzii din Echinacea, ginseng.
Legumele toamnei si cresterea imunitatii
Legumele toamnei sunt generoase cu noi in ceea ce priveste necesarul de vitamine pentru intarirea sistemului imunitar.
Vitamina C se gaseste in varza proaspata si ardei (primul loc in topul legumelor ce contin vitamina C). Ea este distrusa prin expunerea indelungata la temperaturi ridicate si in contact cu metale (vase de aluminiu). Pentru a obtine doza zilnica de vitamina C este suficient un ardei gras proaspat sau 200 de grame de varza proaspata. Poate pregatiti chiar un suc de varza. Va acoperi nevoia de vitamine si va va ajuta si la primele semne de raceala si gat inflamat.
Pentru rezervele de vitamina A avem nevoie de morcovi. Un pahar de suc de morcovi pe zi are efect antiseptic, anti-inflamator, cu efecte de revigorare pentru culoarea pielii. Nu doar radacina morcovului este buna, ci si frunzele. Luati frunzele de la 3-4 morcovi, scufundati-le in apa fiarta, apoi amestecati-le cu ceapa si dati-le prin mixer. Acest amestec de vitamine este un condiment foarte reusit pentru orez, spaghete si preparate din carne.
Vitamina E este cel mai puternic antioxidant natural. Spre deosebire de vitamina A, vitamina E nu poate fi stocata in corp, fiind foarte greu sa facem rezerve pentru mai tarziu. Vitamina E se gaseste din abundenta in uleiurile vegetale (de floarea soarelui, masline, migdale). Pe langa utilizarea uleiurilor vegetale pentru gatit, este necesar si consumul unei linguri de ulei proaspat zilnic.
Vitamina B6 este o vitamina speciala pentru imunitate si se gaseste in mai multe legume: cartofi, morcovi, varza, pastai, boabe. Din sucurile de legume se pot pregati compozitii exotice pline de vitamine. Spre exemplu, luati 2 morcovi, 1 sfecla, cateva frunze de varza si faceti un suc de legume proaspete. Pentru a-i da un gust diferit puteti adauga suc de lamaie sau de portocala.
Pe langa intarirea imunitatii trebuie sa va ganditi si ce vitamine sunt aproape imposibil de gasit iarna. Vitamina D, spre exemplu, care este sintetizata de organism doar in reactie cu razele soarelui. In timp ce vitamina D este necesara, mai presus de toate, pentru prevenirea rahitismului la copii, iar pentru adulti pentru prevenirea pierderii de calciu si pentru intarirea oaselor. Lipsa vitaminei D poate afecta si starea generala: iritabilitate, panica, depresie.
Din fericire, vitamina D se acumuleaza cu succes in organism. Daca aveti posibilitatea, trebuie sa faceti bai de soare de circa 15-20 de minute pe zi. Aceasta recomandare se adreseaza mai ales copiilor de circa 10-12 ani si femeilor de peste 35-40 de ani.
Medicul personal va poate determina deficientele de vitamine si va poate recomanda complexul de vitamine necesar, care sa va faca bine, nu sa va dauneze. Profitati de legumele si fructele parfumate ale toamnei, in toata splendoarea lor coloristica si a compozitiei.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?