Prezentare succinta despre ce inseamna vitamine, minerale si suplimente si la ce ne folosesc ele.
Vitaminele
Vitaminele sunt micronutrienti esentiali pentru viata si pentru un trai sanatos. Si, asa cum stim cu totii, imposibilitatea de a consuma cantitatile necesare de vitamine specifice duce la stari deficitare, nesanatoase si chiar periculoase.
In plus, vitaminele pot juca un rol mult mai mare pentru dieta, pe parcursul cautarii sanatatii, decat cel sugerat de Asociatia Alimentelor si Medicamentelor si doza zilnica de referinta stabilita de aceasta.
Asa cum multe studii stiintifice recente au dovedit, vitaminele, consumate in cantitati mai mari decat DZR, pot reduce posibilitatea aparitiei anumitor afectiuni si boli degenerative, pot imbunatati functionarea sistemului imunitar si poate, chiar ne permit sa traim mai mult si mai sanatos.
Mineralele
Mineralele sunt nutrienti anorganici care mentin corpul in viata si sanatos si ajuta la prevenirea si tratarea unor afectiuni grave. Mineralele si vitaminele au o relatie de sinergie, fiind necesar sa existe ambele, in acelasi timp, in organism, pentru a-si indeplini functiile. Atat vitaminele, cat si mineralele sunt necesare pentru obtinerea enzimelor antioxidante, care protejeaza organismul de actiunea daunatoare a radicalilor liberi.
Oamenii de stiinta si nutritionistii sunt constienti de mult timp de faptul ca mineralele precum calciu, magneziu, potasiu, zinc si fier joaca un rol important in mentinerea sanatatii oaselor, inimii, pielii si celulelor rosii ale sangelui. Pe de alta parte, de-abia de curand, cercetatorii au inceput sa inteleaga potentialele beneficii pentru sanatate ale altor minerale, precum crom, selenium, cupru, bor, etc.
Mineralele nu pot fi produse de organism. Singura modalitate de a le obtine este prin dieta, iar daca din dieta voastra lipsesc fructele si legumele, exista si posibilitatea unei forme de deficienta de minerale.
Suplimentele
Suplimentele nutritive sunt importante, din cel putin 2 motive. Primul, ar fi ca multi dintre noi ne bazam prea mult pe mancarurile tip fast-food si supra-procesate. Iar al doilea motiv rational este aparitia continua de dovezi care confirma faptul ca nutrientii si substantele care promoveaza sanatatea, pe care le consumam pentru a atinge un nivel optim al sanatatii, nu pot fi obtinute doar printr-o dieta normala si fara niciun ajutor.
Desigur, orice nutrient care nu poate fi asimilat prin obiceiuri normale de alimentatie poate fi clasificat ca supliment. Aici includem vitaminele, mineralele, plantele, aminoacizii, enzimele.
Atentie! Consultati-va medicul inainte de a consuma vitamine, minerale si orice forma de suplimente alimentare. Si nu uitati ca ce e prea mult strica, mai ales daca le combinati fara sa cunoasteti posibilele interactiuni dintre diferitele substante continute. Totul cu masura potrivita, dragilor!