Daca iei suplimente alimentare cu vitamina E … nu esti singurul. Potrivit unor studii recente in America, peste 37 de milioane de americani iau suplimente de vitamina E zilnic. Ce este asa special la vitamina E?
Este nevoie sa luam suplimente sau o putem obtine prin alimentatie? Acestea sunt doar doua din problemele dezbatute in urmatoarele randuri.
Ce este vitamina E?
Vitamina E este un puternic antioxidant care protejeaza celulele organismului de actiunea daunatoare a radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substante cu caracter de reactie ridicat care rezulta din metabolismul normal, dar si din in urma expunerii organismului la anumiti factori din mediul inconjurator, precum fumatul sau radiatiile ultraviolete.
Ei dauneaza celulelor, distrugand membranele acestora, proteinele si ADN-ul, contribuind la aparitia unor probleme de sanatate, precum boli de inima si cancer.
Vitamina E este importanta in mod special pentru protejarea celulelor sangelui, sistemului nervos, muschilor scheletici si retinei ochilui impotriva radicalilor liberi.
Unele forme ale vitaminei E sunt mai bune decat altele?
Sunt doua grupuri mari de compusi ai vitaminei E: tocoferoli – vitamina E uleioasa, extrasa din seminte – si tocotrienoli, fiecare continand 4 izomeri. Dintre acestia, izomerul alfa-tocoferol este singura forma pe care organismul uman il poate folosi.
In timp ce corpul poate asimila si forma naturala si cea sintetica a alfa-tocoferolului, formele naturale, fie din surse alimentare, fie din suplimente din surse naturale, sunt folosite mult mai eficient.
Cat de multa vitamina E avem nevoie?
Doza zilnica necesara unei persoane variaza in functie de varsta, sex, starea generala de sanatate si cantitatea de grasimi polinesaturate consumate in regimul alimentar. Grasimile polinesaturate au tendinta de a se oxida usor, prin urmare, daca dieta unei persoane este bogata in grasimi polinesaturate, necesarul ei de vitamina E va fi mai mare.
Doza recomandata de vitamina E este de 15 mg de alfa-tocoferol pe zi. In medie, adultii consuma intre 8 si 12 mg de vitamina E zilnic prin alimentatie.
Suplimentele prezinta vitamina E in unitatea de masura internationala UI. Datorita diferentei de putere, 15 mg de alfa-tocoferol este echivalentul a 22 UI de alfa-tocoferol – forma naturala sau 33 UI de alfa-tocoferol – forma sintetica.
Care sunt posibilele beneficii ale vitaminei E?
Rezultate ale unor studii mai vechi spun ca vitamina E ajuta la diminuarea riscului aparitiei bolilor de inima, infarctului, diabetului si cataractei. Un consum crescut de vitamina E poate scadea oxidarea colesterolului negativ, previne coagularea sangelui, mareste capacitatea de reactie a sistemului imunitar si este benefic sistemului nervos.
Totusi, desi efectele potentiale ale vitaminei E par promitatoare, ele nu au fost inca demonstrate in mod categoric. Multe dintre ele inca se afla in stadiu de cercetare sau sunt necunoscute.
Care este cea mai buna sursa alimentara de vitamina E?
Cele mai bune surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale din floarea soarelui, porumb, soia si masline. Nucile, semintele de floarea soarelui si germenii de grau sunt de asemenea surse importante. Alte surse sunt cerealele integrale, pestele, uleiul de arahide si legumele frunzoase verzi.
Aveti nevoie de suplimente de vitamina E?
Daca alegeti sa luati un astfel de supliment discutati cu medicul dumneavoastra in legatura cu posibilele interactiuni cu alte medicamente.
Nu sunt recomandate doze mai mari de 1000 mg zilnic deoarece poate cauza probleme celor care iau medicatie pentru subtierea sangelui. In plus, organismul poate stoca vitamina E, existand o foarte mica posibilitate sa existe o astfel de deficienta in corpul dumneavoastra..
Din nefericire, datorita rolului pe care vitamina E il joaca in organism fiind un antioxidant, a fost denumita si “vitamina anti-imbatranirii”, lucru ce nu este adevarat. Vitamina E se combina cu oxigenul distrugand grasimile polinesaturate si vitamina A.
Vitamina E incetineste acest proces si atat. Combinand vitamina E cu alti antioxidanti, precum seleniul, cromul, beta-carotenul si vitamina C se creeaza un efect sinergic mult mai benefic organismului.
Asigurati organismului dvs. cantitatea de vitamina E de care aveti nevoie si veti beneficia de efectele sale benefice si veti avea un organism mai sanatos.