Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, ajuta la fomarea si mentinerea colagenului. Colagenul este o proteina care mareste capacitatea corpului de a asimila fierul.
Are o multime de beneficii, ajuta la mentinerea a numeroase structuri din organism si este esentiala in formarea oaselor si dintilor. Oamenii, spre deosebire de animale, nu isi creeaza singuri vitamina C si au nevoie sa o consume din alimentele bogate in aceasta.
Care este necesarul de vitamina C?
Doza zilnica recomandata este de 60-95 mg. Dar parerile sunt impartite intre cercetatorii in domeniu, Linus Pauling recomandand 18.000 mg pe zi.
Ce se intampla daca nu luam suficienta vitamina C?
O deficienta de vitamina C cauzeaza scorbut care se manifesta prin pierderea dintilor, hemoree, invinetiri, incapacitatea de a lupta impotriva infectiilor, anemie slaba si sangerari. Daca nu este tratat, scorbutul este fatal.
Dar ce se intampla daca facem abuz de vitamina C?
Excesul de vitamina C impiedica eliminarea urinei, iar excesul in mod continuu duce la formarea pietrelor la rinichi si bila. Supradoza de vitamina C poate distruge vitamina B12, reducand eficienta anticoagulantelor, pierderea calciului, cauzand diaree si sangerari nazale.
Vitamina C chiar ajuta?
Pe langa prevenirea scorbutului, s-a demonstrat ca vitamina C reduce durata racelii si ii alina severitatea. Totusi, nu previne raceala sau diminueaza frecventa de aparitie. Previne otravirea cu plumb si unii medici cred ca poate fi folosita in tratamentul cancerului.
Cele mai bune surse de vitamina C le reprezinta fructele si legumele. Citricele sunt cele mai renumite pentru continutul lor de vitamina C, dar ea se mai gaseste si in legume, precum ardei si conopida.
Continutul de vitamina C al legumelor si fructelor depinde de clima, conditiile de crestere, perioada culegerii si alti factori. Modul in care mancarea este pregatita este, de asemenea, important. Pentru a conserva vitamina C, nu congelati prea mult legumele si nu le tratati la temperaturi inalte si pastrati apa in care le fierbeti. Legumele crude sunt cele mai bune.
Cand raciti, vi se spune foarte des sa luati vitamina C. Astazi, vestile din medicina ne spun ca vitamina C este vitamina care vindeca orice si multi dintre noi vrem sa stim daca acest lucru este adevarat.
Aceasta vitamina este cu siguranta o parte importanta a regimului oricarei persoane. Ingerand o cantitate sanatoasa de vitamina C se influenteaza nivelul colesterolului din organism. Acest lucru inseamna ca previne bolile de fiere si bila si unele probleme ale inimii.
Unele studii arata ca vitamina C poate ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limitele admise. De asemenea, va poate ajuta sa pareti mai tineri ajuntand in reinnoirea colagenului si obtinerea acestuia.
Vitamina C este cel mai bine cunoscuta pentru ajutarea functionarii sistemului imunitar. Mentinerea unui nivel bun al vitaminei C in sezonul gripelor va poate tine sanatos mai mult timp decat daca sistemul imunitar ar fi slabit si neajutat. Luand vitamina C la inceputul racelii diminueaza perioada in care va simtiti rau mult mai repede decat daca nu ati lua nimic.
Cei mai multi specialisti recomanda ingerarea a 200 mg de vitamina C pe zi pentru a fi intr-adevar benefica. Ea este prezenta in multe fructe si legume, mai ales in citrice, dar multi dintre noi nu consumam suficient de multe dintre acestea incat sa culegem beneficiile vitaminei C.
Din acest motiv multi trebuie sa ia un supliment de vitamina C. Chiar daca sunteti foarte bine informati asupra acestor suplimente nutritive si ati invatat sa luati controlul cand vine vorba de sanatatea dumneavoastra, intotdeauna este necesar sa discutati cu un medic cand vine vorba de suplimente, administrarea lor si actiunile asupra organismului.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?