Vitamina B12 este o vitamina importanta, care este preluata de obicei din alimentatie. Se gaseste mai ales in peste, scoici, carne si produse lactate. Vitamina B12 ajuta la formarea celulelor rosii ale sangelui si a AND-ului si contribuie la buna functionare a sistemului nervos.
Majoritatea persoanelor care prezinta un nivel scazut de vitamina B12 ori nu consuma carne sau produse lactate, ori au probleme cu absorbtia vitaminei B12, la nivelul stomacului sau intestinelor subtiri. Vegetarienii obisnuiti, vegetarienii stricti, care nu consuma deloc produse animale si batranii sunt supusi unui risc mai mare de a nu consuma o cantitate suficienta de vitamina B12.
Ce poate cauza probleme cu absorbtia vitaminei B12?
Urmatoarele situatii pot duce la probleme in absorbtia vitaminei B12:
- anemia pernicioasa, care distruge celulele din stomac responsabile cu absorbtia vitaminei B12;
- o afectiune intestinala care interactioneaza cu modalitatea organismului nostru de a absorbi mancarea, precum boala lui Crohn sau boala celiaca;
- o inmultire anormala a bacteriilor din stomac;
- administrarea anumitor medicamente pentru tratarea arsurilor si ulcerului, pe o perioada indelungata de timp;
- o operatie la stomac sau la nivelul intestinelor, precum o interventie de bypass gastric.
Medicul vostru va descoperi, cu siguranta, de ce aveti un nivel scazut al vitaminei B12, prin adresarea unor intrebari despre starea voastra de sanatate, o examinare fizica si cateva analize la sange. Medicul va avea nevoie si de alte teste pentru a determina cat de scazut este nivelul vitaminei B12, dara fiti fara grija, nu veti suferi.
Ce se intampla in cazul unui nivel scazut al vitaminei B12?
Este posibil sa nu prezentati simptome in cazul in care nivelul vitaminei este decat putin scazut. Totusi, un nivel foarte scazut al vitaminei B12 poate duce la simptome precum anemie, paloare, slabire si oboseala. Poate cauza si depresii, dementa si alte afectiuni grave cu sistemul nervos. Leziunile aparute la nivelul sistemului nervos cauzate de deficienta de vitamina B12 pot deveni permanente, daca nu se adopta tratamentul corespunzator la momentul potrivit.
Unele persoane care prezinta un nivel scazut al vitaminei B12 prezinta si un nivel ridicat al homocisteinei, un aminoacid (piesa importanta a proteinelor) din sange. Persoanele in aceasta situatie sunt supuse unui risc mai mare de a suferi de boli de inima.
In cazul deficientei de vitamina D, multivitaminele eliberate fara reteta nu contin suficienta vitamina B12 pentru a ridica nivelul acesteia din organism. Sunt necesare pilule speciale care contin vitamina B12.
De asemenea, se pot administra si injectii cu vitamina B12. De obicei, aceste injectii se fac la o zi sau doua distanta, timp de 2 saptamani. Dupa aceste doua saptamani, injectia se va face o data pe luna.
Vitamina B12 poate fi gasita si sub forma de spray eliberat cu reteta, care se foloseste zilnic sau saptamanal. Aceasta forma poate fi utilizata si de cei care pana acum au folosit injectiile pentru a creste nivelul vitaminei B12.
Referitor la forma optima de administrare in cazul fiecarui pacient, doar medicul personal poate lua aceasta decizie.