Pielea este un subiect delicat mai ales pentru o femeie. Delicatetea ei, catifelarea, modul in care arata sunt lucruri extrem de importante.
De aceea o ingrijim cu o atentie deosebita. Unele dintre noi au retete si ritualuri, altele se multumesc sa incerce diverse mijloace.
Dar toate avem grija infinta de pielea noastra, simbol al frumusetii si sanatatii.
Din cap pana in picioare uleiul hraneste pielea in profunzime si o ajuta sa isi regaseasca supletea. Presati o maslina, un avocado, miezul unei nuci de argan, miezul unei karite, a unei caise si veti obtine un concentrat ce este uluitor pentru pielea voastra. Si un plus.. este natural.
Cu toate acestea, reflexul de a aplica un ulei atunci cand vrem sa hidratam pielea nu este prea bine dezvoltat. In timpul verii, cand pielea este bronzata, ea devine mai uscata. Daca o priviti cu atentie, nu straluceste. Daca o atingeti, se descuameaza si devine si mai uscata.
Ne gandim ca are nevoie sa apa, de hidratare. Dar daca va multumiti sa o dati doar cu agenti ultrahidratanti, cum ar fi glicerina concentrata din numeroase produse, ameliorarea va fi superficiala si temporara. La sfarsitul zilei veti simti nevoia de a reaplica. In timp ce, daca folositi un ulei, vorbim de o reparare profunda.
Efectul este instantaneu si hidratarea profunda. Uleiurile au o afinitate ideala cu pielea datorita naturii lor: au aceiasi acizi grasi. In practica, acest lucru se traduce printr-o buna patrundere in piele. Apoi printr-o ameliorare instantanee: suplete, efect de satin, recastigarea elasticitatii.
Dar in profunzime efectele sunt mai durabile. Uleiurile inchid orice crapaturi ce ar putea aparea intre celulele bombardate de poluare, raze UV. Datorita acestui efect de cimentare, pielea isi va reveni mult mai repede si va reusi sa-si regleze singura sistemul de hidratare. Abia dupa 8 zile va fi mai putin uscata si dupa 2-3 saptamani isi va regasi sanatatea pe deplin.
Uleiurile vegetale au efect reparator si datorita proprietatilor lor ce lupta impotriva radicalilor liberi. Stim cu toatele ca toate celulele din corpul nostru sunt capabile sa se apere in caz de agresiune. Dar atunci cand atacurile sunt prea importante, sistemul de autoreparare este pur si simplu depasit si celulele alterate nu sunt reparate corect sau chiar deloc.
Ori uleiurile, mai ales cele obtinute din arbori din zone insorite – karite, maslinul – au numerosi activi, cum ar fi vitamina E, care vor participa la aceasta reparatie cutanata. Hidratante, uleiurile vegetale au un efect impotriva imbatranirii foarte bun.
Uleiurile au multe avantaje, dar cel mai cunoscut este acela ca sunt grase. Aceasta caracteristica poate sa placa unora si sa nu se potriveasca altora. Ori acest lucru este posibil tocmai pentru ca uleiurile contin foarte multi acizi grasi care sunt benefici pentru piele.
Ce ar trebui sa mai stiti despre uleiuri?
Iata cateva mituri ce circula printre noi.
1. Uleiurile nu sunt recomandate pentru pielea grasa – Fals. Chiar daca este adevarat ca femeile cu acest tip de piele nu sunt atrase de ceea ce e gras, uleiurile nu fac pielea mai grasa decat e.
2. Uleiurile se folosesc atat pentru par, cat si pentru piele – Adevarat. Mai ales in cazul uleiului de karite.
3. Anumite uleiuri sunt alergenice – Adevarat. Uleiul de migdale dulci poate sa fie greu tolerat.
4. Presate la rece sunt mai bune – Adevarat. Exact ca si cele folosite in bucatarie.
5. Sunt mai scumpe – Fals. In marile magazine, intalnim uleiuri pentru frumusete de foarte buna calitate si chiar de produse bio la preturi foarte bune.
6. Uleiurile uscate – idealul – Adevarat si fals. Pentru femeile cu pielea grasa sunt agreabile, dar uleiurile uscate nu ingrijesc pielea.
Va propunem si o cura rapida in 3 etape pentru o ingrijire a pielii:
- Indepartati celulele moarte printr-un gomaj care pregateste pielea. Epiderma este astfel purificata, uleiul intra mai usor si isi gaseste mai usor aspectul sanatos si stralucitor.
- Aplicati ulei pe pielea umeda imediat dupa dus. Astfel uleiul intra mai usor in piele. Este un mijloc care va ajuta sa folositi uleiul fara sa simtiti senzatia dezagreabila de uleios. Nu uitati sa puneti un prosop sub picioare ca sa nu alunecati.
- Elimina surplusul cu un prosop sau o manusa umeda, ce absoarbe surplusul. Faceti aceasta cura 6 zile pe saptamana, iar a saptea faceti o pauza, pentru a nu va satura pielea de elemente grase.
Dupa o astfel de cura, veti avea o piele delicata si catifelata. Frumusetea pielii va va incanta si nu veti renunta niciodata la uleiurile magice.