Aromaterapia este o stiinta, la fel de mult precum este si o arta, ocupandu-se de partea inmiresmata a vietii noastre – mirosuri, parfumuri, impresii, efecte terapeutice, meditatie si sanatate. Se bazeaza pe utilizarea rationala, dozata atent si bine documentata, a uleiurilor esentiale obtinute pe cale neinvaziva, nealcoolice: distilare cu aburi sau presare la rece. Iar ca si mijlocire – lumanari naturale, plante uscate, baie, masaj.
Pot avea efecte dintre cele mai diverse: relaxante, tonice, antidepresive, dezinfectante, antibacteriene, excitante nervos, amelioreaza efectele atacurilor de panica, echilibreaza starile sufletesti, calmeaza si revigoreaza un organism obosit. Sunt esente volatile foarte bune impotriva insectelor, uleiuri indicate persoanelor care practica meditatia, celor care lucreaza in mediu stresant, arome potrivite celor vlaguiti si care au nevoie de energie.
Astfel levantica (lavanda) si ylang ylang-ul sunt relaxante pentru sistemul nervos, calmante in perioadele de astenie, puternic antidepresive.
Citricele incarca cu energie si cu voie buna, transmitand mai departe ceva din energia solara de care au fructele nevoie prin coacere.
Uleiurile esentiale de menta, pin, brad, eucalipt, arbore de ceai, salvie sunt foarte bune pentru respiratie, dezinfecteaza aerul de respirat si creeaza un mediu proaspat, revigorat.
Roinita (melissa) este foarte puternica atunci cand vorbim de dureri de cap, cefalee si migrene pe baza de stres si oboseala, in plus calmeaza palpitatiile si reduce usor tensiunea.
Citronella, ca si ulei esential, este un extraordinar remediu impotriva insectelor si mai ales a tantarilor, este tonic si imprastie un miros extrem de placut, ca de portocale dulci.
Puternic antibacteriene, desi au arome mai pregnante, uleiurile esentiale de cimbru, busuioc, arborele de ceai pot fi folosite in casa si la obtinerea de solutii desinfectante pentru suprafete diverse, cu atat mai mult cu cat cele cateva picaturi hranesc si lemnul si ii dau un aspect aproape ceruit.
Uleiul esential de scortisoara si vanilie sunt puternic antidepresive, prima avand chiar un efect de inviorare, fiind un puternic excitant nervos.
Pentru meditatie si pentru purificare spirituala, pentru echilibrare si pentru suflet, se pot folosi arome grele exotice de patchouli si santal, dar si salvia cu aroma ei proaspata si activatoare.
Activatoare ale sistemului imunitar, in plus fata de alte arome, uleiurile esentiale de portocal si bergamota sunt indicate in curele de fortifiere, dupa interventii chirurgicale sau atunci cand ne simtim slabiti si extenuati.
In general, uleiurile esentiale sunt tonice, reconfortante, revitalizante, sunt 100% naturale (daca sunt de calitate), sunt excelente ca remedii, dar cel mai important este sa va placa cu adevarat mirosul, sa va simtiti bine si d-voastra, dar si cei de alaturi. In fond, “nasul” este primul care ne directioneaza impulsurile, nu?