Extras din bobul de soia, uleiul de soia este delicat, neutru, lejer si cristalin. Fara a avea o anume stralucire in gust, el se poate folosi ca suport discret pentru mancare.
El contribuie indirect la crearea unui condiment de clasa: sosul de soia japonez, atat de apreciat de acestia, sosul tamari.
Utilizare. Uleiul de soia suporta foarte greu caldura, de aceea este preferabil sa il folositi rece. Gustul sau neutru si fin, este ideal ca baza pentru marinate si vinegrete.
Limpezimea sa si delicatetea fac din el o grasime cameleon care absoarbe imediat parfumurile fine ale ierburilor si condimentelor.
Beneficii. Nivelul scazut de acizi grasi saturati face din uleiul de soia un ulei bun pentru sanatate. Prezenta destul de importanta a acizilor nesaturati favorizeaza scaderea colesterolului din sange.
Uleiul de soia nu se sperie de frig si de aceea se poate pastra in frigider. Se oxideaza usor, mai ales cand vorbim de ulei de prima presare.
La adapost de lumina si caldura, va fi protejat si va rezista chiar si un an de zile.
Acizi grasi poli-nesaturati – 58%
Acizi grasi mono-nesaturati – 24%
Acizi grasi saturati – 15%