Ca il numim ulei de rapita sau de canola nu este foarte important. Conform uora este uleiul cu o mie de virtuti. Cu un miros pronuntat, este un ulei cu un gust vegetal si aspru cu un punct usor de amareala care evoca putin savoarea nucilor de Grenoble. Un ulei cu straluciri aurite si plin de personalitate.
Utilizare. Este preferabil sa-l folosim rece, fara a-l gati, ca baza pentru sosuri de salate. Puteti sa-l incalziti putin pentru a auri legumele, carnea si pestele, dar evitati sa-l folositi pentru fripturi.
Suporta greu caldura si degaja un miros dezagreabil atunci cand isi atinge punctul de maxima suportabilitate.
Beneficii. Toata lumea vorbeste despre virtutile uleiului de canola. Dupa multe manipulari genetice asupra plantei si de-alungul timpului, el a devenit, datorita agronomilor canadieni, un ulei vedeta, pana in momentul in care un altul va propune o combinatie de acizi grasi mai favorabila organismului.
Este chiar mai bun decat uleiul de masline, afirma unii specialisti. Cu foarte putini acizi grasi saturati, el contine un numar foarte mare de acizi grasi mono-nesaturati si poli-nesaturati.
De aceea, consumul sau va duce la scaderea nivelului colesterolului rau si cresterea celui bun. Ce sa-i mai cerem in plus?
Uleiul de canola este destul de rezistent la oxidare: se pastreaza uneori un an intreg in camara, ferit de caldura si lumina. Uleiul presat la rece este mai fragil decat cel presat la cald si se oxideaza mai usor.
Cum nu se intareste la rece, este preferabil sa fie pastrat in frigider.
Acizi grasi poli-nesaturati – 36%
Acizi grasi mono-nesaturati – 58%
Acizi grasi saturati – 6%