Sub acest termen de „tulburari de alimentatie” sunt desemnate anorexia si bulimia mentala, doua boli care, in 90% din cazuri, lovesc femeile cu varsta intre 12 si 20 de ani.
Aceste tulburari au fost mereu asociate cu existenta unor cauze psihologice, dar si anumite carente, cum ar fi cea de zinc, ar putea fi cauza. O predispozitie genetica, cat si diversi factori culturali, cum ar fi obsesia de a fi slaba, pot si ei interveni.
Aceste boli sunt mai ales prezente in Occident, asiaticii si africanii fiind prea putin atinsi. Cu toate acestea s-a constatat ca procentele au inceput sa creasca in momentul in care incepe sa se produca occidentalizarea modului lor de viata. La barbati, anorezia este deseori asociata cu psihoza.
Atat la persoanele anorexice, cat si la cele bulimice exista o obsesie a greutatii care le impinge sa refuze hrana sau, dimpotriva, sa se forteze sa vomite ceea ce mananca sau, si mai grav, sa isi impuna regimuri draconice sau exercitii fizice intense si excesive.
Anorexia poate sa aiba consecinte grave. Antreneaza probleme cardiace, precum tulburari ale ritmului cardiac, micsorarea volumului muschiului cardiac, crize cardiace, infertilitate, pierdere osoasa, intarzieri in crestere, leziuni ale nervilor si creierului, pierderea sensibilitatii, anemie, constipatie, balonari. Dusa la extrem, ea provoaca moartea prin stop cardiac.
Cand o persoana este bulimica, ea este susceptibila sa sufere de probleme ale dintilor si gingiilor, balonari, ritm cardiac neregulat, probleme digestive, in special iritari ale mucoasei esofagului si rectului, probleme emotionale si abuz de medicamente sau droguri. Deseori depresiva, ea poate fi suicidara.
Anorexia se manifesta astfel:
- Refuzul de a manca sau mese reduse la maxim prin trierea alimentelor, ascunderea alimentelor in gura, scoaterea alimentelor pe furis din gura
- Varsaturi provocate dupa mese sau luarea de laxative sau diuretice
- Slabire rapida
- Refuzul de a-si mentine greutatea corporala desupra minimului normal pentru varsta si inaltime
- Negarea slabirii este deseori acompaniata de o stare de fericire si exaltare
- Absenta ciclurilor timp de 3 luni sau mai mult sau schimbari majore in ciclul hormonal.
Simptome care indica nevoia de spitalizare a adolescentei
- Slabire importanta si rapida
- Epuizare fizica
- Hipotermie
- Tulburari de atentie
- Apatie si stari de prostatie
- Incetinirea ritmului cardiac
- Episoade de foame subita si puternica dese, de cel putin doua ori pe saptamana timp de cel putin 3 luni: absorbtia, intr-o perioada de timp limitata, a unei cantitati mai mare decat mancata in mod obisnuit de oameni de aceeasi varsta, in aceeasi perioada. Alimentele sunt in general dulciuri bogate in calorii: prajituri, patiserie, inghetata etc.
- Aceste episoade sunt urmate de comportamente compensatorii, prin care se doreste prevenirea luarii in greutate: varsaturi provocate, luarea abuziva de laxative, diuretice, spalaturi sau alte medicamente, exercitii fizice excesive.
- Sentimentul pierderii controlului asupra propriului comportament alimentar in timpul unei crize: persoana ar vrea sa se opreasca sa manance sau sa manance mai lent, dar nu reuseste sa o faca.
- Respectul de sine este excesiv influentat de greutate si modul in care arata corpul.
- La bulimici greutatea este in general normala, existand insa o tendinta de ingrasare.
- Mai des decat la anorexici, avem prezenta altor dependente – alcool sau droguri, si a comportamentelor mai mult sau mai putin acceptate: promiscuitate sexuala, furt.
- Constipatie sau diaree
- Gingivite si dinti imbacsiti de acid clorhidric, din cauza varsaturilor repetate.
- Fluctuatii ciclice ale greutatii de 4 sau mai multe kilograme
- Deshidratare
- Bulimia este deseori insotita de oboseala, depresie si anxietate.
Cum puteti supraveghea comportamentul copilului dvs.?
Daca va banuiti copilul ca sufera de bulimie sau anorexie, trebuie sa le supravegheati comportamentul:
- Adolescentul refuza sa ia masa cu familia
- Se duce des la baie in timpul meselor si da drumul la chiuveta ca sa mascheze zgomotul provocat de varsaturi
- Nu ii place sa fie in compania nimanui si incearca sa fie singur
- Este deseori ostracizat de cei de aceeasi varsta
- Persoane cu risc ridicat: adolescentii, femeile tinere cu varsta de 20 de ani, atleti de elita, in special femeile ce practica patinajul artistic, gimnastica si dans.
In cazul bulimiei, apropierea cognitiva, comportamentala si interpersonala s-a dovedit foarte eficace. Cu toate acestea, conform unor studii, fitoterapia ar putea fi mai putin eficace la anorexice. Acest lucru este posibil deoarece, contrar bulimicelor care sunt constiente ca au o problema si o recunosc, anorexicele neaga si sunt mandre de conduita lor alimentara.
De cand ne stim, am recurs la plante amare pentru a ne stimula apetitul. Cu toate acestea, acest mod de a pune problema nu functioneaza decat daca persoana anorexica isi recunoaste problema si doreste sa-si modifice comportamentul. Cum pe termen lung, persoanele anorexice ajung sa nu le mai fie foame deloc, folosirea unei plante care stimuleaza apetitul le-ar putea fi util.
- Sunatoarea. Mai multe studii au aratat ca sunatoarea este eficace pentru tratarea depresiei usoare sau medii, o problema comuna a bulimicilor. Dozaj: extras standardizat de 0,3%, comprimate sau capsule, 300 mg de 3 ori pe zi.
- Cnicus benedictus – planta amara care stimuleza apetitul. Dozaj: 1 ceasca de cafea de flori. Infuzati 10 minute si luati 1 ceasca inainte de 2 mese principale. Tinctura: 40-60 picaturi pe zi.
- Radacina de papadie. Dozaj: infuzati timp de 15 minute 1-2 cesti de ceai de radacina de papadie. Luati o ceasca dimineata si una seara. Se poate lua si sub forma de extract-pudra 250-500 mg pe zi sau 10-15 picaturi de tinctura pe zi.
Nu trebuie sa mai precizam ca atat persoanele anorexice, cat si cele bulimice risca sa sufere de carente nutritionale, primii pentru ca nu mananca suficient, ultimele deoarece prin varsaturi creaza dezechilibrea uneori importante. Cu toate aceastea, in afara zincului care a fost studiat pe larg, putine studii s-au realizat pe carentele specifice de care ar putea suferi aceste persoane.
Tot ce putem sa va sa recomandam sa luati, la sfatul medicului, un supliment de multivitamine sau multiminerale.
Lasati moda deoparte si aveti grija de sanatatea voastra. Este mult mai importanta.