Boala infectioasa localizata la nivelul plamanilor, provocata de bacilul Koch. Pentru vindecare este decisiv tratamentul medical de specialitate.
Ca adjuvante se recomanda, pentru remineralizarea tesutului conjuctiv, plante care contin acid salicilic.
Pentru solubilizarea acestuia din plante se prepara decocturi. In perioada de convalescenta se utilizeaza unele specii de plante medicinale care contin saruri, vitamine, substante antibacteriene.
Pentru actiunea remineralizanta se indica cure de 6 luni pana la 2 ani cu:
- 40 g coada calului (Herba Equiseti), 40 g frunze de podbal (Folium Farfarae), 20 g flori de tei (Flores Tiliae): decoct (prin fierbere 15 minute) din 5 linguri amestec de plante la 1,5 litri de apa. Se beau, indulcite cu miere sau zahar, zilnic 3-4 cani. Se poate utiliza si neindulcit in locul apei, in fiecare zi.
- 20 g coada calului (Herba Equiseti), 15 g troscot (Herba Polygoni), 20 g frunze de podbal (Folium Farfarae), 5 g frunze de menta (Folium Menthae), 15 g rizom de pir (Rhizoma Graminis), 5 g fructe de ienupar (Fructus Juniperi), 20 g conuri de hamei (Strobuli Lupuli): decoct din o lingura de amestec la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, 3-6 luni. In timpul acestei cure se recomanda saptamanal consumul a 500 g miere amestecata cu hrean ras (1-2 radacini de hrean) din care se ia cate o lingura cu jumatate de ora inainte de masa de pranz si seara.
Pentru completarea necesarului de vitamine, in special in perioada de iarna si primavara, se recomanda urmatorul ceai medicinal: 40 g macese (Fructus Cynosbati), 40 g fructe de catina (Fructus Hippophae), 10 g frunze de urzica (Folium Urticae), 10 g frunze de ciubotica cucului (Floium Primulae): infuzie sin 2 lingurite de amestec la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?