Beneficiile oferite de aromaterapie sunt garantate de cercetatori de incredere din intreaga lume. Dar, in ce masura puteti sa va bazati pe aromaterapie? Cat de utila poate fi in vindecarea afectiunilor? Ce tip de boli pot fi vindecate utilizand aromaterapia? Descoperiti in acest articol cateva notiuni folositoare de aromaterapie, afectiunile pentru care poate fi utilizata, dar si ce efecte are in cazul stresului si al femeilor insarcinate.
Este un fapt acceptat ca mirosurile placute genereaza o stare de bine tuturor. Acest fapt se reflecta foarte bine in studiile desfasurate in domeniul aromaterapiei, care au demonstrat ca persoanele din camerele neparfumate sunt mai predispuse la conflict decat cele din camerele in care exista un miros placut, usor. Aromaterapia functioneaza pe acelasi principiu si cand vine vorba de tratarea si alinarea bolilor, facand corpul sa se simta mai bine.
Aromaterapia permite persoanelor sa se impace cu problemele psihologice, de la anxietate la probleme de memorie. In plus, aromaterapia s-a dovedit a fi eficienta in tratarea unor afectiuni extreme, precum tensiunea arteriala. Cercetatorii din domeniul sanattaii prevad ca aromaterapia va putea, candva, sa vindece boli provocate de afectiuni ale memoriei si chiar boala Alzheimer.
Credeti ca ideea este exagerata? Nu, nu este! Iar asta se datoreaza faptului ca uleiurile esentiale utilizate de aromaterapie sunt foarte puternice si sunt receptate de diverse zone ale creierului, care influenteaza emotiile noastre de baza, echilibrul hormonal si chiar mecanismele de supravietuire.
Cercetatorii pentru sanatate din domeniul aromaterapiei au demonstrat ca uleiurile esentiale au proprietati antimicrobiene si sunt absorbite direct in sange, prin piele. Astfel, ele pot fi foarte utile in combaterea bolilor.
Ameliorarea bolilor prin aromaterapie
Aromaterapia poate ajuta in tratarea mai multor afectiuni. Uleiurile din aromaterapie sunt utilizate pentru a intari sistemul imunitar, pentru a curata organismul si a elibera tensiunea. Aromaterapia poate fi eficienta in vindecarea unor boli precum insomnia, durerile de cap, pierderea parului, indigestie, oboseala si raceala. In randurile de mai jos va indicam cateva afectiuni si uleiurile esentiale ce pot fi utilizate pentru tratarea acestor afectiuni.
Insomnie si agitatie
Persoanele care nu pot dormi noaptea iau foarte multe medicamente. Uleiurile esentiale reprezinta o alternativa buna la medicamente. Uleiurile esentiale care ajuta la tratarea insomniei sunt: lavanda, musetel, ylang-ylang, maghiran si neroli.
Mod de utilizare: Picurati 10 picaturi de ulei esential in apa de baie, intr-un emulgator (putina sare, bicarbonat de sodiu, miere, lapte) si amestecati bine. O baie calda inainte de culcare este o metoda foarte buna pentru relaxare.
Dureri de cap si migrene
Aromaterapia poate ajuta la reducerea durerilor de cap si a migrenelor. Uleiurile esentiale utile sunt: lavanda, lemn de santal, menta, tamaie, rozmarin si eucalipt. Uleiul esential de ghimbir este, de asemenea, recomandat pentru tratarea senzatiilor de greata.
Mod de utilizare: Puneti 12 picaturi de ulei esential intr-un ulei purtator, ce va actiona ca si emulgator si masati tamplele, baza capului si fruntea.
Caderea parului
Aromaterapia poate fi o metoda eficienta de a trata pierderea parului. Uleiurile esentiale care va pot ajuta in prevenirea caderii parului sunt lavanda, lamaie, rozmarin, ylang-ylang, grepfrut, lemn de cedru, musetel roman.
Mod de utilizare: Amestecul de uleiuri esentiale care ajuta la cresterea parului include dafin, grapefruit, lemn de cedru, lamaie, lavanda, rozmarin si musetel roman. Adaugati cate doua picaturi din fiecare la o cantitate potrivita de ulei vegetal de jojoba si amestecati bine. Masati scalpul, apoi impachetati parul cu o folie de plastic. Lasati-l asa pe parcursul noptii. Dimineata spalati-va cu sampon.
Indigestie si flatulenta
Aromaterapia poate ajuta procesul de digestie. Uleiurile esentiale precum menta, portocala si musetel pot ajuta la ameliorarea indigestiei.
Mod de utilizare: Amestecati uleiurile de menta, portocala si musetel impreuna cu un ulei purtator, apoi efectuati un masaj in zona abdomenului pentru a ameliora indigestia. Flatulentele pot fi reduse si prin inhalarea unei picaturi de ulei esential de menta de pe batista sau servetel.
Oboseala si depresie
Uleiurile esentiale va pot ajuta in starile de depresie. Uleiurile esentiale adjuvante sunt uleiurle esentiale de portocal, bergamota, grapefruit, lavanda, trandafir, salvie, iasomie si musetel german.
Mod de utilizare: in functie de preferinte, uleiul preferat se poate inhala de pe o batista, ori se foloseste impreuna cu alte uleiuri in aromadifuzor (mixuri de 2-3 uleiuri, la alegere din cele pe care le agreati cel mai mult), in masaj, ori baie.
Raceala si gripa
Uleiurile utilizate in aromaterapie va pot ajuta in lupta cu raceala. Trebuie sa le folositi imediat ce ati simtit instalarea simptomelor racelii.
Uleiuri esentiale folosite: lamaie, ghimbir, eucalipt, arbore de ceai, pin, brad, cimbru, tamaie, lemn de trandafir. Eficiente sunt inhalarile cu eucalipt/pin/brad si masajele cu un mix de 3-4 uleiuri esentiale intr-un ulei vegetal purtator. Spre exemplu: cate 2 picaturi de arbore de ceai, lemn trandafir, eucalipt si cimbru in 10 ml ulei vegetal de maseaza pieptul, spatele, gatul, ceafa si talpile picioarelor, de 2-3 ori pe zi.
Reducerea stresului cu ajutorul aromaterapiei
Uleiurile esentiale pot reduce disconfortul cauzat de stres. Aceste uleiuri sunt uleiul esential de lavanda, uleiul esential de menta, uleiul esential de chiparos, uleiul esential de piper negru si uleiul esential de rozmarin.
Mod de utilizare: Adaugati uleiurile esentiale intr-o sticla de ulei de masaj. Agitati bine pentru a se amesteca toate ingredientele. Masati partile afectate ale corpului. Aceste uleiuri esentiale amelioreaza stresul pe masura ce sunt absorbite prin porii pielii.
Pentru a va imbunatati starea de spirit puteti folosi uleiuri esentiale de mandarina, bergamota si lamaie. De retinut ca uleiurile esentiale din citrice sunt fotosensibile, asadar folosim obligatoriu crema de protectie solara cand aplicam pe piele.
Pentru a imbunatati echilibrul hormonal sunt folositoare: uleiurile esentiale de salvie si muscata (geranium).
Aromaterapia in timpul sarcinii
Unele femei folosesc aromaterapia pe perioada sarcinii deoarece le ajuta sa se descurce cu schimbarile mentale, fizice si emotionale. Totusi, sunt atentionate sa evite uleiurile esentiale care nu sunt sigure.
Uleiurile esentiale care trebuie evitate in timpul sarcinii sunt: lemn de cedru, chiparos, marar, busuioc, ienupar, iasomie, smirna, rozmarin, cimbru, salvie, menta, maghiran dulce si salvie.
In cazul afectiunilor mentionate mai jos sunt utile urmatoarele uleiuri aromatice:
- Epuizare: un amestec de uleiuri de lavanda, muscata si bergamota;
- Vergeturi: abdomenul si coapsele trebuie masate cu un amestec din 2 picaturi de ulei esential de mandarina si 2 picaturi de ulei esential de tamaie, pentru a preveni aparitia vergeturilor;
- Dureri de spate: se amesteca ulei de lavanda, musetel si tamaie cu ulei de migdale pentru alinarea durerilor de spate.
DISCLAIMER: informatiile de mai sus au caracter informativ si nu se pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicului dvs. curant sau a oricarui personal medical calificat. Nu folositi informatiile in scopul diagnosticarii sau tratarii oricaror probleme de sanatate sau boala sau de inlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de medic. Fiecare om este unic, iar medicul curant al fiecaruia poate corela informatiile despre dvs. si analizele individuale si decide astfel ce este mai bine pentru fiecare in parte. Militam pentru folosirea constienta si responsabila a resurselor pe care natura ni le pune la dispozitie, insa intr-o maniera prudenta si totodata ca adjuvant al medicinei alopate. Consideram ca omul modern poate imbina cu intelepciune medicina traditionala bazata pe stiinta, cu medicina complementara bazata pe terapii complementare si alternative ce au la baza viziunea holistica a omului (trup, minte, spirit). Totul cu masura potrivita, dragilor!