In ultimii ani, tratamentele cu lumina impotriva acneei au primit din ce in ce mai multa atentie, iar dintre toate metodele, cea mai populara este terapia fotodinamica. Astfel, aceasta noua metoda iese la suprafata ca noul tratament minune pentru cei ce sufera de acnee moderata sau severa. Oare terapia fotodinamica ar putea fi viitorul tratarii acneei?
Ce este terapia fotodinamica?
Terapia fotodinamica (TFD) este o terapie non-invaziva, care utilizeaza tratamente cu lumina impreuna cu aplicarea unui agent fotosensibilizator, mai precis 5-acid aminolevulinic. Agentul fotosensibilizator este aplicat pe piele, facand pielea sa fie mult mai receptiva la lumina. Dupa indepartarea agentului fotosensibilizator, se administreaza tratamentul cu lumina. TFD a fost initial aprobata de FDA pentru utilizarea in tratarea cancerului. In prezent este considerata o meoda sigura si eficienta pentru tratarea acneei.
Terapia fotodinamica actioneaza prin micsorarea celulelor uleioase din piele. Acest lucru poate reduce cantitatea de ulei din pori, reducandu-se astfel si comedoanele. Pentru cei ce sufera de acnee moderata sau severa, care nu reactioneaza la tratamentele traditionale, aceasta metoda este o veste foarte buna. Terapia fotodinamica cu acid aminolevulinic va distruge bacteriile care cauzeaza exploziile de acnee si normalizeaza activitatea celulelor moarte din foliculi. Ajuta si la imbunatatirea starii generale a texturii pielii si prezinta sperante si pentru vindecarea cicatricilor provocate de acnee.
Etape tratament in terapia fotodinamica
Daca multi dintre pacientii care au participat la primele teste al terapiei fotodinamice au spus ca au resimtit dureri de la medii la mari, in prezent, tratamentele administrate sunt practic lipsite de dureri, datorita contactului foarte redus.
Majoritatea tratamentelor terapiei fotodinamice de scurta durata incepe cu abraziunea microdermei, pentru a indeparta excesul de celule moarte de pe suprafata pielii si imbunatatirea penetrarii acidului aminolevulinic. Agentul fotosensibilizator (acid aminolevulinic) se aplica pe piele si i se permite mentinerea pentru o perioada de la 15 la 60 de minute. Agentul este apoi indepartat si pielea este tratata, cel mai des, cu lumina albastra.
Se face o serie de 3 sau 5 sedinte de tratament pe o perioada de 2 sau 4 saptamani. Numarul de sedinte recomandate depinde de severitatea acneei. Unii pacienti pot prezenta rezultate imbucuratoare si dupa prima sedinta.
Terapia fotodinamica poate fi folosita si impreuna cu alte tratamente impotriva acneei, cum ar fi utilizarea acidului salicilic.
Rezultate obtinute in terapia fotodinamica
Rezultatele terapiei fotodinamice cu acid aminolevulinic par promitatoare. Unele studii au aratat imbunatatiri semnificative ale aparitiei acneei, imbunatatirea texturii pielii si reducerea cicatricilor cauzate de acne. Unii pacienti au declarat ca au observat o diminuare de 50% pana la 75% a acneei.
Efecte secundare
Efectele secundare ale terapiei fotodinamice de scurta durata includ roseata si/sau exfolierea zonei tratate. Pacientii au declarat ca aceste efecte sunt similare cu arsurile solare. Dar in general sunt usoare si se rezolva foarte rapid.
In concluzie …
Rezultatele terapiei fotodinamice cu acid aminolevulinic par promitatoare. Din pacate, aceste tratamente costa mult mai mult decat tratamentele conventionale. Totusi, trebuie luat in considerare ca si alte tratamente medicamentoase sunt scumpe si dau efecte secundare grave. Luand in considerare raportul calitate-pret, terapia fotodinamica poate fi considerata o alternativa eficienta.