- Flori de musetel (Flores Chamomillae) – are actiune antiseptica, protectoare pentru tenul gras: bai cu aburi cu infuzie din 2 lingurite de flori la o cana de apa.
- Flori de podbal (Flores Farfarae): comprese calde cu infuzii preparate din o lingura de flori la 100 ml de apa.
- Frunze de nuc (Folium Juglandis) – puternic astringente: comprese cu infuzie preparata din 4 linguri de frunze la o cana de apa.
- Frunze de salvie (Folium Salviae) – cu proprietati astringente si antiseptice: comprese cu infuzie preparata din o lingura de frunze la 100 ml de apa.
- Frunze de marar (Folium Anethi) – se folosesc pentru tenul gras cu porii dilatati: lotionari cu un preparat obtinut dintr-un decoct de frunze proaspete (20-30 g) la o cana la care se adauga 20 g glicerina, 50 g alcool si sucul de la o lamaie.
- Frasinul (Fraxinus Excelsior) – cicatrizant, antiinflamator folosit in acnee si eczeme: se pun comprese cu decoct din 10 g coaja de frasin la un litru de apa.
- Lamaia (Fructus Citrus limon) – cu actiune astringenta pentru porii dilatati, avand efecte favorabile si in indepartarea punctelor negre: se fac lotionari cu suc de lamaie.
- Portocalul (Citrus Aurantium) – se taie o portocala in felii care se aplica pe portiunile atinse de acnee.
- Castravete (Fructus Cucumis sativus): lotionari cu un amestec in parti egale de suc cu alcool de 60 grade.
- Fragi (Fructus Fragariae): masca din fructe zdrobite amestecate cu un albus de ou batut.
- Castanul cultivat (Aesculus hippocastanum) – indicat tenurilor seboreice, sub forma de masca: castanele curatate de coaja, zdrobite, se dau prin sita si se amesteca cu miere pentru a da consistenta pastei. Dupa indepartarea mastii, se spala obrazul cu ceai de nalba.
- Caisa (Prunus Armeniaca): se foloseste fructul proaspat cu care se fac lotionari sau se prepara masti di caise proaspat zdrobite.
- Marul (Pirus Malus) – sucul de mere ajuta la tonifierea tesuturilor. Este folosit in acnee si eczeme, sub forma de pasta obtinuta prin fierberea marului in lapte.
- Varza (Brassica Oleracea) – sucul de varza se foloseste in tratamentul tenurilor acneice.
- Fasolea (Phaseolus Vulgaris) – folosita sub forma de comprese in acnee, preparandu-se un decoct dintr-o lingura de teci la 250 ml apa.
- Se freaca 25 g drojdie de bere proaspata cu o lingura de glicerina si cu caolin pana se formeaza o pasta; se aplica pe fata si se tine timp de 15-20 minute.
- Mastile de namol sunt indicate de catre multi specialisti pentru ingrijirea tenurilor grase. Acestea insa se prepara corect numai in cabinetele de cosmetica care isi pot procura extracte de namol purificante si sterilizate.
- Pentru tenul cu puncte negre se taie in rondele, o rosie (Anchusa Officinalis) coapta, care se aplica pe fata, timp de 3-4 saptamani, in cazul tenurilor acneice. De asemenea se mai poate folosi si masca obtinuta din 5 g gelatina, 50 ml de infuzie de plante, 10 g miere de albine, 10 g glicerina (gelatina se dizolva la cald in infuzia de plante).
- Pentru tenul cu porii dilatati: se curata 6 prune de coaja (dupa ce le-am oparit), se scot samburii, se strivesc si se amesteca cu 6 picaturi de ulei de masline si o lingura de suc de lamaie.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?