Suplimentele alimentare sunt devenite aproape singura solutie pentru a avea un aport suficient si un echilibru in ceea ce priveste cantitatea de vitamine, minerale si Omega 3, alimentele noastre nemaiputand fi capabile sa ne furnizeze aceste nutrimente esentiale.
De ce? Agricultura intensiva si mancarurile pregatite industrial produc alimente ce contin din ce in ce mai putine vitamine si minerale.
De aceea este indispensabil sa le completam cu suplimente alimentare bogate in ceea ce ne lipseste. Dar atentie, pentru un efect maxim, aceste suplimente trebuie sa fie folosite intr-un mod echilibrat, fara sa privilegiem un supliment in detrimentul altuia, daca e posibil, si sa le consumam pe tot parcursul anului, nu doar in cure.
Un anumit numar de perturbari potentiale creste nevoia de nutrimente si favorizeaza dezechilibrul vitaminic si mineral al indivizilor.
Aceste perturbari pot sa fie legate de factori fiziologici – stres, exercitii intense, crestere, imbatranire – , factori ce antreneaza o alimentatie dezechilibrata – regim, absenta motivatiei de a gati, mese in oras – , factori datorati agresiunilor diverse, precum poluarea, o scadere a calitatii alimentelor, fumatul pasiv, consumul de alcool.
Subcarentele, chiar daca nu se observa, pot sa aiba consecinte asupra sanatatii. De aceea suplimentele pot sa fie un ajutor pretios.
Ele aduc acele vitamine si minerale pe care nu suntem capabili sa le sintetizam singuri, pe care nu le mai gasim in alimentatie si care sunt indispensabile bunei functionari ale organismului.
Dozele oferite de supliment trebuie sa fie minim o doza din DZR. Doza Zilnica Recomandata – DZR – reprezinta doza minima de care corpul are nevoie pentru a functiona fara probleme.
Deci nu este vorba de doza pentru a functiona mai bine, ci de cea pentru a functiona fara mari probleme. Pentru marea majoritate a vitaminelor, doza optima este mai mare decat DZR.
Ea poate chiar de 10 ori pana la 100 ori mai mare decat DZR, fara sa existe probleme. Dar trebuie ca acest aport sa fie echilibrat.
Trebuie sa stiti ca organismul sportivilor foloseste o cantitate mai importanta de vitamine fata de sedentari. A consuma doar doza zilnica recomandata este insuficienta. Un supliment este recomandat pentru orice sportiv, mai ales daca se antreneaza destul de des.
Vitaminele actioneaza de o maniera sinergica, adica majoritatea vitaminelor nu „lucreaza” de capul lor in organism. Ele participa la reactii chimice folosind un amestec de micronutrienti si alte vitamine. De aceea nu serveste la nimic sa luam un supliment dintr-o singura vitamina.
Aceasta poate fi chiar periculos, caci vitaminele au nevoie unele de altele pentru a realiza reactiile chimice necesare. Astfel, daca o vitamina se gaseste intr-o cantitate mai mica in raport cu alta, ea va fi folosita in acele reactii chimice pana la epuizarea stocului de vitamina aflata in cantitati mai mici.
Aceasta epuizare va duce la carenta aceste vitamine. Ea nu va mai putea sa-si realizeze propriile reactii, nici sa produca efectele asteptate si nici nu va mai putea participa la reactiile produse de celelalte vitamine.
Finalul? Nici celelalte vitamine nu vor putea functiona corect. Este, deci, foarte important, sa consumam un produs complet, ce contine mai multe vitamine si minerale: ceea ce numim multivitamine si minerale.
O remarca: vitaminele si mineralele nu sunt fortifianti, astfel ca o doza extrem de ridicata nu-si are sensul, mai ales daca nu este echilibrata.
Chiar daca pentru sportivi doza zilnica recomandata este prea mica, nu este necesar sa luati doze prea importante, caci tot ce va reprezenta surplus va fi eliminat de catre corp.
Un supliment alimentar se ia in general dimineata si se foloseste in cure de cel putin 1 luna. Daca un supliment este digerat in cateva ore, timp in care este raspandit in organism, si compenseaza orice carente ar putea fi, organismul va incepe sa simta efectele benefice dupa 2-3 saptamani. Este timpul necesar pentru a incepe sa iti gasesti un echilibru nutritional mai bun si o forma fizica mai buna.
Idealul inseamna sa folosim un supliment mutivitaminic pe tot parcursul anului. Mancam si realizam activitati pe tot parcursul anului, atunci de ce sa limitam consumul de vitamine? Nu exista o data limita, de durata sau de cura pentru consumul de vitamine si minerale.
Pentru ameliorarea asimilarii suplimentelor este important sa le luam in timpul meselor. Astfel nutrimentele aduse natural prin alimentatie vor favoriza absorbita suplimentelor si le vor completa.
Oricat de complet ar fi, un bun supliment nu va inlocui cu adevarat o masa reala. In timpul mesei, pe langa vitaminele cunoscute, consumam si macro nutrienti, precum glucide, proteine etc., fibre, oligoelemente si un intreg ansamblu de micro nutrienti, la fel de necesari pentru buna functionare a corpului.
Cel mai bun supliment de multivitamine si minerale nu va putea niciodata sa contina toate elementele necesare. O alimentatie echilibrata va va permite sa optimizati efectele.
Daca este posibil, trebuie sa privilegiati suplimentele de origine naturala. Astfel chiar daca moleculele sintetice au aceeasi eficacitate ca cele naturale, absorbtia lor poate sa fie inferioara. Micro nutrientii care ar putea exista intr-un produs natural nu sunt prezenti in vitaminele de sinteza.
Cea mai buna combinatie, am putea spune minimala, pare a fi urmatoarea, dupa parerea specialistilor in nutritie: un supliment foarte bun cu multivitamine si minerale asociat la nevoie cu vitamina C de 500 mg, magneziu cu 100% din DZR si zinc cu aceeasi conditie.
O asemenea combinatie permite evitarea carentelor, un aport in antioxidanti si ne ajuta sa profitam de efectele benefice ale vitaminei C asupra sanatatii si oboselii.
Nu ezitati sa va faceti in fiecare an un set de analize. Ele va vor spune daca aveti probleme de asimilare, carente. Respectati sfatul medicilor: o alimentatie variata, bogata in fructe si legume.