OJA.ro blog

  • Magazin
  • Beauty Sfaturi cosmetica
    • Ingrijire ten
    • Ingrijire corp
      • Maini frumoase
      • Sani sanatosi
    • Ingrijire par
    • Ingrijire orala
    • Ochi sanatosi
    • Medicina si cosmetica
  • Nutritie
    • Retete
  • Stil de viata
    • Ecologie
  • Terapii
    • Apiterapia
    • Argiloterapia
    • Aromaterapia
    • Hidroterapia
    • Luminoterapia
    • Oligoterapia
    • Presopunctura
    • Remedii naturiste
    • Vitaminoterapia
    • Plante medicinale
      • Plante medicinale de la A la L
      • Plante medicinale de la M la Z
  • Ghid de produse

Sunt produsele bio mai bune pentru sanatate?

Produsele bio sunt cele mai bune pentru sanatate! Aceasta certitudine este ancorata in noi. Dar este reala? Chiar sunt cu adevarat mai sigure? Chiar trebuie sa abandonam alimentele din magazine pentru a ne ocroti organismul?

In acest articol incercam sa va prezentam cateva rezultate ale unor studii efectuate in Europa, mai precis in Franta, Germania, Marea Britanie, care doresc sa stabileasca adevarul in legatura cu aceste intrebari.

Cat de reale sunt aceste rezultate, nici macar cercetatorii in sine nu stiu. Cu totii cunoastem ca se fac studii multe si sistematice pana a ajunge la o concluzie unanim recunoscuta. La moment va prezentam doar varful icebergului asa cum l-au descoperit specialistii.

2896420734_d1916b0465_mMai putine proteine, dar mai multa calitate?

Una dintre principalele diferente intre o exploatare „clasica” si una biologica o reprezinta tipurile de ingrasamant folosit. Astfel, ingrasamintele folosite in agricultura bio sunt produse naturale. Ori cele chimice care sunt utilizate in agricultura clasica a vremurilor noastre sunt in general mai eficiente.

Ele vor aduce mai ales o mai mare cantitate de azot, element indispensabil plantei pentru a crea proteine. Vegetalele non bio, hranite cu ingrasaminte chimice, vor fi astfel mai bogate in proteine. Dar aceste proteine sunt de o mai slaba calitate. Sunt mai putin bogate in aminoacizi esentiali, indispensabili organismului.

Dar aceasta diferenta de calitate nu a fost gasita de toate studiile. Anumite studii au gasit un rezultat inversat, in favoarea agriculturii traditionale.

403198399_e0aef9aadc_mImbogatite cu vitamine si minerale?

Mai multe studii s-au aplecat asupra continutului de vitamine, minerale si oligoelemente ale fructelor si legumelor, in functie de originea bio sau nu. Dar cercetatorii s-au dat repede seama ca bogatia in astfel de factori intr-o molecula depinde de mult prea multi factori: varietate cultivata, natura solului.

Cu toate acestea, produsele traditionale ajung mai greu la noi in farfurie: ele trebuie culese inainte de maturitate si apoi stocate. Iar aceasta recolta ar trebui sa reduca vitaminele si mineralele din produse. Cel putin la nivel teoretic.

Dar nu este cazul in practica. Cercetatorii au comparat culturile bio si nonbio si au concluzionat ca factorii determinant sunt.. conditiile climaterice. Singurul element pe care produsele bio par a-l avea in cantitati mai mari este vitamina C.

Contaminarea cu pesticide si metale grele

In ceea ce priveste contaminarea cu pesticide, studiile sunt in favoarea produselor bio: folosirea pesticidelor chimice este interzisa. Rezidurile de la suprafata fructelor si legumelor sunt aproape inexistente.

Dar trebuie subliniat ca normele la care sunt supuse produsele traditionale sunt extrem de stricte. Cel putin in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. Astfel ca si aici prezenta reziduurilor este rara.

In ceea ce priveste contaminarea cu metale grele, trebuie subliniat ca aceasta depinde de soluri si nu de natura exploatarii: chimice sau bio. Riscurile sunt echivalente.

Trebuie subliniat faptul ca produsele bio contin, cel putin in teorie, mai putini nitrati si asta pentru ca ingrasamintele chimice au fost inlocuite de cele organice. Iar in doze mari, nitratii sunt cancerigeni si pot sa provoace probleme sanguine.

3773953521_3cdec661eb_mPrincipiul precautiei

Agricultura biologica aplica de asemenea faimosul principiu al precautiei: agricultorii se obliga sa nu foloseasca produse modificate genetic. In acelasi timp totul trebuie controlat.

Eticheta pe care scrie BIO garanteaza ca animalele, de exemplu, nu au fost hranite cu vegetale ce au continut OGM (organisme modificate genetic).  Produsele bio nu sunt iradiate. Aceasta tehnica, iradierea, permite distrugerea microbilor si parazitilor continuti in alimente. Teoretic aceasta metoda nu prezinta nici un pericol pentru consumator.

Efecte reale asupra sanatatii?

Anumiti cercetatori au incercat sa atinga un scop de-a dreptul ambitios: sa masoare impactul direct asupra sanatatii al consumului de produse biologice. S-a subliniat astfel o mai mare rezistenta la infectii a animalelor si a oamenilor care se hranesc cu vegetale bio.

3701059610_5f39d2d3fd_mAltii pun in evidenta beneficiile asupra procrearii. S-a observat o imbunatatire a fertilitatii la iepuri si tauri. Se pare ca a manca bio inseamna efecte pozitive si asupra sanatatii copiilor. Un studiu a subliniat ca la femeile care mananca bio se gasesc mai putine reziduuri de pesticide in laptele matern.

Daca studiile asupra beneficiilor aduse sanatatii de catre produsele bio trebuie sa fie confirmate, cele privind avantajele consumului de fructe si legume in general sunt foarte bine documentate.

Asa ca daca doriti sa aveti grija de voi, consumati minim 5 pe zi. Este la alegerea voastra daca sunt sau nu produse bio.

apr. 13, 2009Ojaro
Primavara ecologica a RomanieiGripa - o boala anuala
You Might Also Like
 
Vitamina A influenteaza functiile tiroidei
 
Rahitism

Faci un comentariu sau dai un răspuns? Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

aprilie 13, 2009 Nutritieagricultura bio, alimente, aminoacizi, bio, calitate, Franta, fructe, Germania, legume, minerale, natura, nitrati, norme europene, OGM, organism, pesticide, produse bio, protectia mediului, proteine, reziduri, sanatate, vitamine
Articole recente
  • Invatati sa va placa de voi insiva
  • Limonada – bautura perfecta pentru o vara torida
  • Intariti-va sistemul imunitar
  • 10 idei de cum sa iti pictezi unghiile
  • Cum sa ne vopsim parul acasa in 9 pasi simpli
Comentarii recente
  • Irina la Intrebari frecvente despre ciclul menstrual
  • ELENA STOIAN la Muscaturile de tantari: tratament si prevenire
  • Argila: beneficii medicinale si cosmetice - OJA.ro Blog de frumusete holistica la Uleiurile esentiale – ce stim despre ele?
  • Metode naturale de a adormi - OJA.ro Blog de frumusete holistica la Uleiurile esentiale si beneficiile aduse organismului
  • Cum protejam culoarea parului vopsit - OJA.ro Blog de frumusete holistica la Cum sa ne vopsim parul acasa in 9 pasi simpli
Bine ati venit pe OJA.ro

Bine ati venit pe blogul OJA.ro

Categorii
  • Cosmetica
  • Terapii Naturiste
  • Plante medicinale
  • Stil de viata
  • Ghid de produse
  • Vopsea de par
  • Vopsea de par fara amoniac
  • 7 motive pentru a te abona la Newsletter
  • Publicitate pe OJA.ro Blog
  • Scrie pentru OJA.ro Blog
OJA.ro

OJA.ro – magazin de frumusete holistica

2021 © OJA.ro Blog frumusete holistica