Produsele bio sunt cele mai bune pentru sanatate! Aceasta certitudine este ancorata in noi. Dar este reala? Chiar sunt cu adevarat mai sigure? Chiar trebuie sa abandonam alimentele din magazine pentru a ne ocroti organismul?
In acest articol incercam sa va prezentam cateva rezultate ale unor studii efectuate in Europa, mai precis in Franta, Germania, Marea Britanie, care doresc sa stabileasca adevarul in legatura cu aceste intrebari.
Cat de reale sunt aceste rezultate, nici macar cercetatorii in sine nu stiu. Cu totii cunoastem ca se fac studii multe si sistematice pana a ajunge la o concluzie unanim recunoscuta. La moment va prezentam doar varful icebergului asa cum l-au descoperit specialistii.
Mai putine proteine, dar mai multa calitate?
Una dintre principalele diferente intre o exploatare „clasica” si una biologica o reprezinta tipurile de ingrasamant folosit. Astfel, ingrasamintele folosite in agricultura bio sunt produse naturale. Ori cele chimice care sunt utilizate in agricultura clasica a vremurilor noastre sunt in general mai eficiente.
Ele vor aduce mai ales o mai mare cantitate de azot, element indispensabil plantei pentru a crea proteine. Vegetalele non bio, hranite cu ingrasaminte chimice, vor fi astfel mai bogate in proteine. Dar aceste proteine sunt de o mai slaba calitate. Sunt mai putin bogate in aminoacizi esentiali, indispensabili organismului.
Dar aceasta diferenta de calitate nu a fost gasita de toate studiile. Anumite studii au gasit un rezultat inversat, in favoarea agriculturii traditionale.
Imbogatite cu vitamine si minerale?
Mai multe studii s-au aplecat asupra continutului de vitamine, minerale si oligoelemente ale fructelor si legumelor, in functie de originea bio sau nu. Dar cercetatorii s-au dat repede seama ca bogatia in astfel de factori intr-o molecula depinde de mult prea multi factori: varietate cultivata, natura solului.
Cu toate acestea, produsele traditionale ajung mai greu la noi in farfurie: ele trebuie culese inainte de maturitate si apoi stocate. Iar aceasta recolta ar trebui sa reduca vitaminele si mineralele din produse. Cel putin la nivel teoretic.
Dar nu este cazul in practica. Cercetatorii au comparat culturile bio si nonbio si au concluzionat ca factorii determinant sunt.. conditiile climaterice. Singurul element pe care produsele bio par a-l avea in cantitati mai mari este vitamina C.
Contaminarea cu pesticide si metale grele
In ceea ce priveste contaminarea cu pesticide, studiile sunt in favoarea produselor bio: folosirea pesticidelor chimice este interzisa. Rezidurile de la suprafata fructelor si legumelor sunt aproape inexistente.
Dar trebuie subliniat ca normele la care sunt supuse produsele traditionale sunt extrem de stricte. Cel putin in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. Astfel ca si aici prezenta reziduurilor este rara.
In ceea ce priveste contaminarea cu metale grele, trebuie subliniat ca aceasta depinde de soluri si nu de natura exploatarii: chimice sau bio. Riscurile sunt echivalente.
Trebuie subliniat faptul ca produsele bio contin, cel putin in teorie, mai putini nitrati si asta pentru ca ingrasamintele chimice au fost inlocuite de cele organice. Iar in doze mari, nitratii sunt cancerigeni si pot sa provoace probleme sanguine.
Principiul precautiei
Agricultura biologica aplica de asemenea faimosul principiu al precautiei: agricultorii se obliga sa nu foloseasca produse modificate genetic. In acelasi timp totul trebuie controlat.
Eticheta pe care scrie BIO garanteaza ca animalele, de exemplu, nu au fost hranite cu vegetale ce au continut OGM (organisme modificate genetic). Produsele bio nu sunt iradiate. Aceasta tehnica, iradierea, permite distrugerea microbilor si parazitilor continuti in alimente. Teoretic aceasta metoda nu prezinta nici un pericol pentru consumator.
Efecte reale asupra sanatatii?
Anumiti cercetatori au incercat sa atinga un scop de-a dreptul ambitios: sa masoare impactul direct asupra sanatatii al consumului de produse biologice. S-a subliniat astfel o mai mare rezistenta la infectii a animalelor si a oamenilor care se hranesc cu vegetale bio.
Altii pun in evidenta beneficiile asupra procrearii. S-a observat o imbunatatire a fertilitatii la iepuri si tauri. Se pare ca a manca bio inseamna efecte pozitive si asupra sanatatii copiilor. Un studiu a subliniat ca la femeile care mananca bio se gasesc mai putine reziduuri de pesticide in laptele matern.
Daca studiile asupra beneficiilor aduse sanatatii de catre produsele bio trebuie sa fie confirmate, cele privind avantajele consumului de fructe si legume in general sunt foarte bine documentate.
Asa ca daca doriti sa aveti grija de voi, consumati minim 5 pe zi. Este la alegerea voastra daca sunt sau nu produse bio.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?