Fiecaruia dintre noi i s-a dat un singur organism. Doar noi suntem responsabili de ocrotirea acestuia si pastrarea lui in forma, pentru o perioada cat mai indelungata de timp. Cu totii stim ca, fara sanatate, toti banii stransi nu valoreaza nimic, intr-un final.
Orice decideti sa mancati, incercati sa consumati mai multe alimente hranitoare decat daunatoare.
Alimentele nutritive sunt cele naturale, integrale, pure si proaspete. Cu cat un aliment este mai apropiat de starea lui naturala, cu atat valoarea nutritionala este si ea mai mare. Aceste calitati nutritive ale acestor alimente sunt cele care ofera viata organismului uman.
Alegeti intotdeauna puritatea, naturaletea si alimentele integrale in locul celor rafinate, imbunatatite, lustruite si procesate, care contin conservanti, arome si coloranti artificiali sau aditivi chimici de orice fel.
In zilele noastre, majoritatea chimicalelor adaugate in mancarea produsa la nivel industrial nu a fost niciodata produsa pentru a fi consumata de catre om.
Minunile fructelor
Cu siguranta, fructele sunt sursa principala pentru cele mai bune si delicate vitamine, minerale si enzime de care organismul are nevoie. Multe dintre fructe au o foarte mare concentratie a vreunei vitamine sau vreunui mineral de care organismul are neaparata nevoie. Cand consumam in mod regulat o varietate larga de fructe, furnizam organismului nostru vitamine, minerale si enzime de care are nevoie pentru a se afla in forma optima.
Organismul nostru a fost creat pentru a creste singur, a se vindeca si revigora singur. Cand nu reusim sa il protejam, cand suntem stresati si cand abuzam de corpul nostru, prin dependenta sau chiar prin aerul poluat respirat, celulele din noi incep sa se deterioreze.
Iar atunci, fructele ne ajuta. Dar de ce sa asteptam pana este prea tarziu? Incepeti sa luati decizii intelepte inca de pe acum, daca va intereseaza starea voastra de sanatate. Alegeti sa traiti sanatos.
Adoptand un regim alimentar sanatos, o dieta bogata in nutrienti, impreuna cu un stil de viata sanatos, puteti preveni o multime de afectiuni, sau chiar sa vindecati unele.
Institutul National de Cancer al Statelor Unite ale Americii a recomandat sa se consume zilnic 5 portii de legume si fructe. Aceasta recomandare a fost facuta pe baza anilor de cercetare in domeniul cancerului si asupra abundentei de nutrienti ce se gasesc in fructe si legume, nutrienti care nu numai ca previn, dar si vindeca numeroase afectiuni.
Cercetatorii sunt in cautarea continua a substantelor chimice din plante care pot preveni si vindeca cancerul. Aceste chimicale din plante, cunoscute sub numele de fitochimicale au dovedit ca pot preveni sau vindeca unele dintre bolile mortale, dar si multe dintre bolile comune, precum raceli, alergii, astm, artrita, etc.
Multe dintre aceste fitochimicale sunt distruse sau indepartate prin procedeele moderne de pregatire a mancarii. Prin urmare, mancarea procesata contine foarte putine sau chiar deloc astfel de substante nutritive.
Dar de ce suc?
Exista numeroase motive pentru care ar trebui sa beti suc. Nu trebuie sa intelegeti ca de acum va trebui sa stoarceti toate legumele si fructele si sa beti doar sucul. Sugestia este sa beti suc in mod regulat, pe langa fructele si legumele pe care le consumati de obicei. Care ar fi motivele? Iata-le putin mai jos:
Stoarcere fructelor faciliteaza digerarea alimentelor
Ca rezultat al alegerilor gresite in domeniul alimentar, pe durata ultimilor ani, majoritatea dintre noi avem un organism care nu mai poate absorbi nutrientii de care avem nevoie. Stoarcerea fructelor le “pre-digera”, pentru ca ele sa fie absorbite inainte sa fie eliminate din organism.
Aveti nevoie de aproape 1 kg de fructe zilnic pentru a obtine nivelul optim de nutrienti de care organismul vostru are nevoie.
Prin stoarcere, va va fi mai usor sa atingeti aceasta cantitate. Nu doriti sa mancati atat de multe fructe incat sa vi se faca rau de la ele. Mai mult, acest lucru ar incalca principiul rotatiei alimentelor si ar creste sansele de a faca o alergie la un anumit gen de mancare.
Stoarcerea indeparteaza fibrele nedigerabile.
Nutrientii pe care ii vanam sunt prinsi in fibrele nedigerabile. Spre exemplu, cand mancam un morcov, asimilam doar 1% din beta-carotenul continut. Dar, atunci cand il transformam in suc, putem asimila aproape 100% beta-caroten!
Usurarea digestiei si a asimilarii
Mancarea solida are nevoie de multe ore pentru a fi digerata, inainte ca nutrientii sa fie disponibili pentru celule. Sucurile sunt asimilate la 15 minute de la consum, cu foarte putine eforturi din partea sistemului digestiv. Datorita formei lichide, enzimele nu mai sunt consumate ca si combustibil pentru propria digestie. Rezultatul este acela ca organismul poate distribui rapid enzimele spre alte zone ale corpului, pentru a vindeca, creste, revigora sau repara.
Sucurile curata.
Sangele inseamna viata. Prin mentinerea sangelui curat si incarcat cu nutrienti, ne putem astepta la o viata mai buna si mai lunga. Doar prin stoarcerea fructelor putem obtine cantitatea necesara de nutrienti pentru a curata sangele.
Din ce fructe putem face suc?
Din cercetarile specialistilor au rezultat care sunt cele mai puternice fructe pentru vindecare. Consumate prin rotatie si in mod regulat, ele furnizeaza toate vitaminele, mineralele si antioxidantii de care organismul uman are nevoie pentru a fi in forma maxima. Acestea sunt cele mai bune fructe folosite pentru detox.
Mere
- Caise
- Avocado
- Banana
- Afine
- Nuca de cocos
- Grapefruit
- Struguri
- Guava
Pepene galben
- Kiwi
- Lamaie
- Mango
- Masline
- Portocale
- Papaya
- Piersica
- Para
- Ananas
- Pruna
- Rodia
- Zmeura
- Capsuni
- Pepene verde
Unele dintre fructele mentionate mai sus nu pot fi transformate in suc, asa ca va recomandam sa le consumati ca atare. In plus, trebuie sa consumati aceste fructe si intregi, pe langa sucul obtinut de la ele.
Daca sunteti incepatori si nu sunteti obisnuit cu storsul fructelor si transformarea in suc, puteti incepe cu mere, morcovi si pepene verde. Acestea sunt cele mai usor de baut si de digerat. Odata ce veti prinde gustul, puteti sa adaugati si alte fructe.
Cat de mult suc putem sa bem, fara a avea probleme?
Odata ce ati inteles beneficiile sucurilor naturale pentru sanatate, veti dori sa beti din ce in ce mai multe. Cat de mult suc putem bea fara sa avem probleme? Raspunsul: cat ne simtim bine. Cat timp nu va fortati, puteti bea in continuare. Ca regula generala, un incepator poate sa bea in siguranta pana la 3 pahare de suc natural, zilnic, la 250 ml/pahar.
Acum, fiind incantati de ideea sucurilor de fructe, nu uitati un lucru: cand nu puteti bea sucuri naturale, nu mergeti pe cele deja ambalate. Mai bine beti apa plata decat sa beti sucuri naturale ambalate, care se gasesc in orice supermarket.
Sticlele din comert sau conservele cu sucuri de fructe sunt de obicei diluate si contin zahar. Nu sunt proaspete si si-au pierdut mare parte din nutrientii continuti. Iar majoritatea, din pacate, contin aditivi chimici.
Acesti aditivi nu sunt naturali. Prin consumul lor introducem in organism substante straine, care ne consuma energia, afecteaza sistemul imunitar si contribuie la boli ale ficatului.
Iar acum ca v-ati imprietenit cu sucurile de fructe, luati in considerare si sucurile de legume, care au si mai multe beneficii, doar pentru simplu motiv ca nu au atat de mult zahar in compozitie. Da, zaharul din fructe, desi natural 100%, este perceput de corp tot ca pe un zahar.
Sanatate, ca-i mai buna decat toate!