Bogat in polifenoli, acest fruct este unul dintre cei mai fideli aliati ai nostri in lupta impotriva imbatranirii premature.
In acest articol va prezentam cateva mituri legate de strugure, precum si cifre comparative in ceea ce priveste strugurele alb si cel negru.
Strugurii ne ajuta sa traim mai mult – Adevarat
Beneficiile restrictiilor calorice sunt demonstrate la numeroase specii de animale, dar in cazul omului acestea sunt inca incomplete.
Se stie ca resveratrolul, o molecula prezenta in strugure, are asupra drojdiei, a drosofilei si a viermilor de laborator aceleasi tipuri de efecte ca si restrictia calorica.
Cercetatorii din Boston au reusit sa puna in evidenta efecte asemanatoare si la soricei. Rezultatele lor arata ca consecintele nefaste ale unui regim hipercaloric sunt neutralizate de resveratrol.
Soriceii care au luat resveratrol sunt mai sensibili la insulina. Totodata au mai multe mitocondrii, un factor important pentru vitalitate si longevitate.
Strugurii combat radicalii liberi – Adevarat
Flavonoidele din struguri au facut obiectul unui studiu pe 67 de adulti care au baut in fiecare zi 480 ml de suc de strugure. Dupa 8 saptamani, capacitatea lor antioxidanta plasmatica crescuse, in timp ce distrugerile provocate de radicalii liberi asupra ADN-ului scazusera.
Doua alte studii au confirmat efectul antioxidant al strugurelui. Primul pe soricei a aratat ca resveratrolul scazuse nivelul radicalilor toxici.
Al doilea a fost facut pe culturi celulare si au demonstrat ca polifenolii din samburele de strugure atenua stresul oxidativ.
Strugurii reduc capacitatile cognitive – Fals
Cercetatorii de la Universitatea Tufts Boston au testat efectele unei varietati americane de strugure negru asupra capacitatii cognitive si motrice pe 344 de soricei.
Impartiti in 3 grupe, rozatoarele au primit timp de doua luni o bautura continand 0% suc de strugure, 10%, respectiv 50% suc de strugure.
Verdictul: grupa soriceilor care au baut 10% suc si-au vazut capacitatile cognitive ameliorate. Grupul de 50% au obtinut in revansa cele mai bune rezultate la capacitatile motrice.
Pentru cercetatori este dovada ca strugurele lupta impotriva imbatranirii mentale si comportamentale.
Strugurii sunt buni pentru inima si vasele de sange – Adevarat
Cercetatorii din Madrid au cerut la 15 persoane in perfecta sanatate, cat si la 26 persoane cu risc ridicat de boli cardiace sa bea in fiecare zi 100 ml de suc de struguri.
Dupa doua saptamani toti voluntarii prezentau o scadere a colesterolului LDL si o crestere a HDL – colesterolul bun. Pacientii cu risc cardiac au avut un raport excelent care demonstra o scadere semnificativa a riscului. Cercetatorii au gasit la acestia concentratii de proteine MCP-1, un marcator al inflamatiilor asociat cu bolile cardiovascular. Dupa 3 saptamani de consum de suc de struguri, aceste proteine se diminuasera cu 50%.
Cantitatea de vitaminelor in strugurele negru si cel alb
Strugure negru | Strugure alb | |
Index glicemic | 43 | 43 |
Energie – kcal | 70,1 | 73,1 |
Proteine | 0,6 | 0,6 |
Lipide | 0,7 | 0,7 |
Glucide asimilabile | 14,3 | 15,2 |
Fibre alimentare | 1,2 | 0,9 |
Apa | 83,3 | 87,1 |
Vitamina B9 | 26,7 | 15 |
Vitamina B3 | 0,3 | 0,3 |
Vitamina B5 | 0,1 | 0,1 |
Vitamina B2 | 0,02 | 0,02 |
Vitamina B1 | 0,04 | 0,04 |
Vitamina B6 | 0,1 | 0,1 |
Vitamina C | 4 | 4 |
Vitamina E | 0,7 | 0,7 |
Calciu | 6,2 | 11 |
Fier | 0,3 | 0,3 |
Magneziu | 6,8 | 10 |
Fosfor | 16 | 22 |
Potasiu | 320 | 250 |
Sodiu | 1 | 1 |
Nu ezitati ca toamna sa faceti o cura de struguri proaspeti, culesi din viile bunicii. Sunt o sursa naturala de sanatate si o placere sa ii mancam.