Cine a inventat telefonul a fost un om de aur. Iar cine a inventat telefonul mobil este un om binecuvantat de multa lume. Dar dupa ce l-au inventat, imbunatatit cat sa iti stea bine in palma, geanta sau buzunar, de ce nu s-au oprit? Telefonul mobil aduce probleme.
Pe plan tehnic, telefoanele mobile sunt din ce in ce mai complicate, au tot felul de functii, butoane putine, chestii de neinteles sau de neutilizat vreodata in cazul unora. Poti da milioane bune pe un telefon doar ca sa fii la moda, sa dai bine la prieteni, sa fii mandru de bijuteria pe care o ai in mana. Si dupa ce il cumperi iti dai seama ca este mai destept decat tine. Faci ce faci si incerci sa dovedesti ca nu e el mai tare decat tine. Umbli prin el si de unele iti dai seama ce fac, dar ce faci cu celelalte. Bineinteles ca umbli si pe acolo. Intr-un final, tot el e mai tare. Incepe sa faca figuri, nu mai raspunde nici la cele mai simple comenzi si spui foarte relaxat : „E prost! Nu merita banii…altul la rand de 3000 de lei!”
Din partea mea, tot respectul pentru cunoscatori, pentru cei pe care telefonul ii ajuta si la altceva in afara vorbitului cu alte persoane. Dar restul populatiei, ce cautati oameni buni sa aruncati banii pe fereastra ??!!!
Pe plan social, comunicational…personal…cum vreti sa ii spuneti…nu credeti ca telefoanele va cam afecteaza relatiile? Haideti sa luam cea mai comuna situatie. Un baiat si o fata, cuplu. Se cunosc, fac schimb de numere de telefon. Se suna, se intalnesc, au o relatie. La inceput, toate bune si frumoase. Dar…intotdeauna exista un „dar”. Ce faci cand te gandesti la el/ea…dai bip, cand vrei sa ii spui ceva…suni sau trimiti mesaj. Daca persoana respectiva, dintr-un motiv sau altul nu poate sa raspunda, nu da bip, nu suna, nu da un mesaj…vai si amar…incep indoielile…apoi certurile.
Sau mai bine sa vorbim de lipsa de comunicare. Poate credeti ca daca vorbiti minute, ore in sir la telefon si schimbati mii de mesaje, asta se numeste comunicare? Cati dintre noi mai stim sa stam de vorba unul in fata celuilalt si sa ne privim in ochi atunci cand ne spunem oful?
Pentru unii e convenabil, se cearta, se impaca, se despart prin telefon. E mai simplu asa, arati numai ce vrei sa vada celalalt. Il lasi sa te influenteze numai atat cat vrei. Dar oare asta nu e inceputul degradarii relatiei dintre oameni? Prea multe intrebari, nu? La care multi nu vrem sa raspundem, pentru ca adevarul doare si putini il accepta.
Putini il accepta si multi privesc doar partea buna a telefoniei mobile. Te ajuta in caz de o urgenta, e bun si de radio, si de ceas, agenda, camera foto. E bun cand esti singur si vrei sa vorbesti cu cineva. E foarte bun cand persoana iubita e departe si vrei sa o simti aproape. Care ar fi solutia de mijloc, compromisul?
Luati-va telefoane mobile, dar nu cele mai sofisticate si scumpe,cu o cartela sau un abonament potrivit vietii dumneavoastre, care sa nu va permita sa deveniti paranoic.
Nu mai fiti un simplu devorator al ofertelor companiilor de telefonie mobila si incercati sa va faceti putin timp sa vorbiti personal cu cei cu care aveti ceva de lamurit, bune sau rele.
P.S. Experiment efectuat de Institutul de Inginerie din Porto – Portugalia
Punem 2 telefoane fata in fata. Intre cele 2 telefoane punem un ou. Stabilim o comunicatie intre cele 2 telefoane de 65 de minute. Dupa 25 de minute oul devine cald. Dupa 45…fierbinte. Dupa 65 de minute oul este fiert. Radiatiile emise de cele 2 telefoane au schimbat proteinele din ou. Imaginati-va ce pot face creierului nostru !!!