Parul nostru este de fapt o proteina denumita keratina. Iar vestea este ca, ceea ce vedem pe capul nostru, jungla de proteine de care suntem atat de pasionati si obsedati sa o ingrijim, este de fapt “moarta”.
Partea vie a parului se afla sub scalp si se numeste folicul, care hraneste aceste celule moarte, pentru a face coama capilara sa creasca. La baza foliculului este un ciorchine de celule vii numite papile, care formeaza in cele din urma parul. Langa folicul mai este si glanda sebacee, care pastreaza parul stralucitor. Activitatea sebacee excesiva poate face parul prea gras, iar lipsa acestei activitati face ca parul sa fie uscat si fara viata.
Foliculul parului este hranit de sangele care circula in jurul lui si de aceea un organism sanatos are parte si de un par care arata minunat. Anemia, spre exemplu, poate afecta parul. De fapt, putem face chiar declaratia ca un organism nesanatos se reflecta in par nesanatos.
Aceasta a fost, pe scurt, lectia despre par.
Cele mai des intalnite plangeri pe care persoanele le au cel putin o data in viata se refera la caderea parului, la albirea acestuia si la aspectul lipsit de viata. Indiferent de culoarea parului (decisa de predispoziţie genetica, caracteristicile rasiale si, bineinteles, de culoarea de vopsea folosita), fiecare dintre noi facem fata acestor probleme in timpul vietii noastre.
Uleiul de masline caldut este unul dintre cele mai bune tratamente pentru par, deoarece hraneste si hidrateaza parul, in acelasi timp. Un alt ulei bun, care poate fi incalzit, este uleiul de cocos. Parul lipsit de viata poate fi usor resuscitat cu un masaj cu ulei si poate un tratament pe baza de plante. Pentru parul foarte uscat si deteriorat este foarte bun si uleiul de argan.
Dar parul care cade reprezinta o problema mai suparatoare. Primul lucru pe care trebuie sa il stiti este ca un anumit numar de fire de par va cadea zilnic, fiind un proces natural. Dar daca depaseste 10 suvite subtiri, atunci trebuie sa va faceti griji.
Uneori, motivul caderii parului este o infectie care raneste foliculii sau scalpul, iar cea mai buna metoda de a scapa de ea este imbaiarea parului cu apa in care s-au fiert timp de 5 minute frunze de Neem (Azadirachta indica, fam. Meliaceae). Cand apa s-a mai racit se foloseste pentru clatirea parului samponat. Neem este un puternic dezinfectant, complet inofensiv pentru radacina parului. Vindeca si matreata, care la randul ei, poate cauza caderea parului.
Mierea este un alt dar al naturii pentru omenire si este utilizata atat la nivel intern, cat si extern. Pasta de ulei cald de masline cu miere si cu lingurita de pudra de scortisoara se maseaza pe scalp (nu pe par), unde se lasa sa actioneze 15 minute inainte de spalarea parului. Ajuta la cresterea parului si il pastreaza moale si stralucitor.
O alta metoda este solutia din extract de frunze de maslin zdrobite amestecat cu otet. Se aplica pe par, fiind un tratament foarte bun pentru caderea parului. Amestecul de miere si galbenusuri de oua ajuta la cresterea parului, dar poate lasa un miros neplacut de oua. Acest lucru poate fi combatut prin clatirea parului cu apa calda cu suc de lamaie, actionand si ca balsam.
Ayurveda recomanda ca dieta fiecaruia dintre noi sa favorizeze cresterea parului, fapt adoptat si de medicina moderna. Potrivit acestui principiu, vitamina A in cantitati mari intr-o dieta reduce caderea parului, deci optati pentru legumele cu frunze verzi, precum spanac si salate, lapte si boabe incoltite. Proteinele care ajuta la cresterea parului se afla in zară, germeni de grau, boabe de soia, cereale integrale si nuci.
Tineti minte, intotdeauna, parul frumos adauga frumusete personalitatii si doar un organism sanatos ne poate rasplati cu un par frumos. Frumusetea din interior adusa la exterior!