Mergand prin supermarket-uri suntem asaltate de gama diversa de produse, toate promitand formule magice si naturale prin care sanatatea noastra este ajutata si protejata. Uleiurile vegetale le folosim in bucutarie sau in cosmetica de acasa. Dar suntem oare sigure ca ceea ce cumparam este intr-adevar ceea ce avem nevoie?
Oare produsul chiar este asa cum il lauda producatorul: natural, plin de vitamine? Iata cateva indicii de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un ulei vegetal.
Aliment gras, foarte gras
Compuse mai ales din lipide, uleiurile alimentare sunt cum nu se poate mai calorice, dar datorita acizilor grasi pe care ii contin sunt cum nu se poate mai benefice pentru sanatatea noastra. Ele inlocuiesc untul in pregatirea mancarurilor si in cazul asezonarilor. Amintiti-va ca pentru fiecare tip de ulei exista o temperatura dincolo de care nu trebuie incalzit. Riscam sa producem un fum extrem de toxic. De aceea uitati-va pe etichete pentru a citi exact temperatura la care trebuie pastrat si maximul la care poate fi folosit pentru gatire.
Cum folositi uleiurile pentru gatit?
Din mosi stramosi, romanii au mancat gras. Mancarurile grele, grase ne caracterizeaza si suntem extrem de mandri de retele noastre culinare. Ganditi-va numai la tochitura moldoveneasca sau fripturile de porc cu cartofi prajiti. Nu mai vorbim ca orice ciorba care se respecta in bucataria romaneasca are o groaza de lipide, vegetale sau animale. Gras, gras, gras… acesta este cuvantul de ordine. Iar acest lucru inseamna un consum foarte mare de ulei vegetal.
Nu uitati ca exista o gama larga de sortimente in cazul uleiului vegetal trebuie sa recunoastem ca de unele chiar nu am auzit, dar asta nu inseamna ca nu putem incerca atunci cand le nimerim pe rafturile magazinelor. Cum am intrat deja in Uniunea Europeana, in mod cert, in curand vom fi invadati cu extreme de multe oferte. Este bine sa stim cum sa le folosim.
Uleiul de arahide este extrem de folosit in cazul fierberii alimentelor. Este uleiul care suporta cel mai bine fierberea, temperatura maxima fiind de 220 grade. Uleiul din porumb este mai ieftin si se foloseste mai ales in cazul prajelilor. Uleiul de masline rafinat, adica cel compus din mai multe uleiuri de masline, poate fi foarte bine ultilizat pentru fierbere, daca va place gustul. De asemenea uleiul de palmier, soia sau floarea-soarelui pot fi folosite in acest mod. Stiu ca uleiul de palmier suna extrem de exotic si ciudat, dar cred ca este timpul sa ne culturalizam cat mai mult si sa profitam din plin de ceea ce ne ofera natura. Sanatatea noastra nu are decat de profitat.
Folositi uleiurile pentru asezonare
Uleiul de laur American, care nu se foloseste decat la rece, este perfect pentru maioneza, ca si cel de sofran. Vreti sa spuneti ca nu le veti folosi niciodata? Lumea este din ce in ce mai mica. Nu va ascundeti dupa degetul ignorantei. Indrazniti sa cunoasteti si sa incercati.
Pentru salate, uleiurile din seminte de dovleac, nuci, alune, nuci de macamadia, masline pure sau extrem de pure si fistic vor aduce salatelor dvs. un gust neobisnuit, original, aventuros. Sa nu uitam uleiul de eucalipt, menta australiana si mirt cu miros de lamaie se folosesc mai ales in deserturi.
Aceasta a fost doar o mica plimbare in lumea uleiurilor vegetale pe care le putem folosi in bucutarie. Atunci cand le veti intalni pe rafturile magazinelor nu ezitati sa le incercati. Cautati pe internet retete speciale si aventurati-va intr-o lume a gustului, dar si a sanatatii oferite de natura.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?