Ce este reflexoterapia?
Reflexoterapia este o metoda ce implica stimularea, masarea si aplicarea unei presiuni la nivelul unor anumite puncte ale mainilor sau picioarelor cu scopul de a reduce durerea din alte parti ale corpului.
Reflexoterapeutii pretind ca ei nu vindeca nimic. In schimb, ei pur si simplu stimuleaza organismul pentru a se vindeca singur.
De unde provine aceasta terapie?
Originea reflexoterapiei este neclara, dar se stie cu singuranta ca dateaza de acum 5000 de ani din China antica. Aflam din istorie ca reflexoterapia s-a practicat si in Egiptul antic (oameni de stiinta au gasit o imagine egipteana ce ilustra un om ce masa piciorul altei persoane).
In afara de asta, ea s-a mai folosit si in Persia si Japonia. In India si parti din Africa reflexoterapia a fost recunoscuta si practicata din cele mai vechi timpuri.
Totusi, daca e sa vorbim de aparitia in lumea din vest, aceasta poate fi asociata cu un ORL-ist american, dr.William Fitzgerald. El este responsabil pentru clasificarea suprafetei corpului in 10 zone de comunicare care credea el ca trec vertical prin corp de la cap pana la degetele mainilor si talpilor.
El a grupat aceste zone in functie de traseul pe care curge fluxul de energie al unei persoane. Zonele se termina in maini si picioare.
Beneficiile reflexoterapiei
Se spune ca reflexoterapia este capabila sa vindece o gama larga de boli. Va prezentam doar cateva dintre incercarile efectuate in lume pentru a va crea o imagine a beneficiilor reflexoterapiei.
Simptomul premenstrual
Un studiu publicat de Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor arata ca reflexoterapia aplicata la nivelul urechilor, mainilor si picioarelor este eficienta in tratarea simptomului premenstrual.
In studiu, 35 de femei care se plang de disconfortul creat de SPM se impart in 2 grupe. Una primeste un tratament bazat pe reflexoterapie, in timp ce cealalta grupa primeste doar o falsa sedinta de reflexoterapie.
Studiul arata ca femeile care au beneficiat de sedinta efectuata de un reflexoterapeut o data pe saptamana, timp de 8 saptamani, 30 de minute sedinta, au simtit o diminuare a simptomelor premenstruale , in comparatie cu cealalta grupa, careia i s-a administrat o sedinta falsa.
Reflexoterapia poate usura migrenele si durerile de cap. Studiul desfasurat de Consiliul National al Sanatatii din Danemarca a testat eficacitatea reflexoterapiei pe 220 de pacienti care au avut dureri de cap ca problema principala de sanatate.
78 de reflexoterapeuti au fost desemnati acestor pacienti timp de 3 luni. Dupa aceasta perioada, 16% dintre pacienti au declarat ca s-au vindecat, 65% au spus ca reflexoterapia i-a ajutat si 18% au declarat ca starea lor nu s-a schimbat.
Scleroza multipla
Alt beneficiu al reflexoterapiei se refera la tratarea sclerozei multiple. Intr-o cercetare desfasurata de Revista de specialitate Hodder Arnold, 71 de pacienti suferinzi de scleroza multipla au fost distribuiti aleatoriu in doua grupuri de studiu pentru a observa daca sedintele de reflexoterapie ii ajuta.
Un grup a primit timp de 11 saptamani tratamentul bazat pe reflexoterapie, in timp ce celalalt a primit sedinte false. Studiul a aratat imbunatatiri ale starii pacientilor tratati in comparative cu cei netratati.
Dupa 3 luni, pacientii tratati au fost din nou examinati, rezultatele ramanand semnificative. Ca rezultat, studiul a ajuns la concluzia ca reflexoterapia este benefica pentru. alinarea simptomelor motorii, senzoriale si urinare prezentate de pacientii cu scleroza multipla.
Urinatul necontrolat
Numeroase studii au aratat ca reflexoterapia poate sa ajute copiii care au probleme cu controlul vezicii biliare in timpul somnului. In cercetari, 70% dintre pacientii care au beneficiat de minimum 2 sedinte de reflexoterapie pe saptamana au urinat mai putin atunci cand s-a intamplat “incidentul” sau s-a diminuat numarul acestor “incidente”.
Totusi, majoritatea pacientilor au spus ca efectul se observa mult mai bine dupa cea de-a zecea sedinta.
Problemele barbatilor
Un studiu efectuat de Scoala de Reflexoterapie Bauneholm din Danemarca a descoperit ca reflexoterapia este benefica pentru mai multe probleme cu prostata intalnite la barbatii in varsta.
In timpul cercetarilor 46 de pacienti au beneficiat de 13 sedinte de reflexoterapie la nivelul picioarelor. Rezultatele arata ca 30 de participanti (65%) au simtit o diminuare a nevoii de a urina, 31 de pacienti (67%) au simtit o diminuare a presiunii din vezica, 37 (80%) au declarat o reducere a problemelor sexuale si 28 dintre ei (60%) au resimtit a imbunatatire a starii generale de sanatate.
Si in Romania s-a extins foarte mult acest domeniu. Numeroase clinici, dar si terapeuti particulari, practica acest tip de terapie, avand foarte mare succes si mare cautare.
Rezultatele difera de la persoana la persoana si de la afectiune la afectiune, dar este bine sa incercati si aceasta terapie, sanatatea dvs. meritand tot ce este mai bun.