Ranile sau plagile sunt leziuni ale dermei sau ale tesuturilor moi produse de agenti fizici, chimici sau datorita infectiilor microbiene.
In cazul in care nu exista posibilitatea acordarii unui prim ajutor calificat sau administrarii de antiseptice clasice, se poate recurge la specii de plante cu actiune dezinfectanta spre a se evita infectarea ranii.
Unele plante medicinale se folosesc pentru calmarea durerilor, iar altele, datorita substantelor active pe acre le contin, favorizeaza cicatrizarea.
Plantele medicinale cu actiune dezinfectanta contin uleiuri volatile si alte substante antimicrobiene, unele comparabile ca actiune bacteriana cu antibioticele sau sulfamidele, iar alte specii de plante contin taninuri care au proprietatea de a coagula protidele microbiene, impiedicand astfel inmultirea lor.
Ca plante cu actiune dezinfectanta se pot utiliza in special urmatoarele:
- Cimbru de cultura si cimbrisor (Herba Thymi vulgaris et Herba Serpylli): spalaturi locale si comprese cu decoct preparat din 2 linguri parti aeriene de planta la o cana de apa.
- Flori de musetel(Flores Chamomillae): bai locale si cataplasme cu infuzie preparata din 3 linguri de flori la o cana de apa.
- Isop (Herba Hyssopi): bai locale si comprese cu infuzie preparata din 2 linguri de planta la o cana de apa.
- Flori de levantica (Flores Lavandulae): bai locale si comprese cu infuzie din o lingura de flori la o cana de apa la care se aduga 3-4 g ulei de levantica, in parti egale cu alcool.
- 20 g flori de arnica (Flores Arnicae), 30 g frunze de roinita (Folium Melissae), 30 g cimbrisor (Herba Serpylli), 10 g muguri de plop (Gemmae Populi), 10 g rizom de cerentel (Rhizoma Gei): bai locale si comprese cu infuzie preparata din 2 linguri de plante la o cana de apa.
Cu actiune calmanta pentru rani se pot utiliza urmatoarele:
- Flori de coada soricelului (Flores Millefolii): bai locale si comprese cu infuzie preparata din 3 linguri de flori la o cana de apa.
- Flori si radacina de ciubotica cucului (Flores et Radix Primulae): cataplasme caldute pe locurile dureroase cu infuzie din 2lingurite de flori la o cana de apa sau decoct din o lingura de radacini la o cana de apa.
- Muguri de plop (Gemmae Populi)
- Bai locale cu infuzie preparata din o lingura de muguri la o cana de apa.
- Unguent preparat din 20 g de muguri, zdrobiti si macerati 24 ore, in 10 ml de alcool. Se adauga apoi 100 g de untura si 5 g de ceara de albine, se tine pe baia de apa 3 ore; dupa filtrare la cald se amesteca pana la omogenizarea completa.
- Se poate utiliza si uleiul de muguri de plop, folosindu-se in locul unturii si a cerii, ulei de floarea-soarelui, soia sau masline.
Cu actiune cicatrizanta se recomanda:
- Flori de arnica (Flores Arnicae): comprese locale sau bandajari cu tinctura de arnica preparata din 20 g de flori macerate, timp de 10 zile, in 100 ml de alcool 1:1. In cazul plagilor intinse, tinctura se va dilua cu infuzie de musetel 70 grade.
- Flori de galbenele (Flores Calendulae)
- Bai locale si comprese cu infuzie preparata din 2 linguri de flori la o cana de apa.
- Bandajari sau comprese cu tinctura preparata din 20 g de flori macerate timp de 8 zile, in 100 ml alcool de 70 grade.
- Sunatoare (Herba Hyperici)
- Spalaturi locale sau comprese cu infuzie preparata din 2 linguri de planta la o cana de apa.
- Pansamente cu ulei de sunatoare preparat din 20 g de planta macerata, in prealabil 12 ore, in 20 ml de alcool, dupa care se adauga 200 ml de ulei comestibil si se tine pe baia de apa la fierbere 3 ore. Se filtreaza pri tifon presandu-se planta.
- Radacina de tataneasa (Radix Symphyti):
- Bai locale si comprese cu decoct preparat din 4 linguri de radacini la o cana de apa.
- Bandajari cu tinctura preparata prin macerarea a 20 g de radacini fragmenate marunt, timp de 8 zile, in 100 ml de alcool de 70 grade.
- Isop (Herba Hyssopi): bai locale sau comprese cu infuzie din o lingura de planta la o cana de apa.
- Muguri de pin (Turiones Pini): bai locale sau comprese cu infuzie preparata din o lingura de muguri la o cana de apa.
- Pentru cicatrizarea rapida a ranilor se recomanda: 15 g flori de arnica (Flores Arnicae), 20 g flori de musetel (Flores Chamomillae), 25 g sovarv (Herba Origani), 20 g radacina de tataneasa (Radix Symphyti), 20 g coaja de stejar (Cortex Quercus). Pentru a obtine extract hidroalcoolic se macereaza 2 linguri dei amestecul de plante timp de 12 ore, in circa 10 ml alcool. Din macerat se prepara o infuzie cu 100 ml de apa clocotita, care dupa 15 minute se filtreaza prin tifon dublu. Se bandajeaza ranile de 3 ori pe zi.