Afectiune caracterizata prin inflamatia glandei prostatice. Sunt intalnite doua forme clinice: prostatita acuta, caracterizata prin edem si infiltratie granulocitara interstitiala, insotita de cele mai multe ori de colectii purulente, si prostatita cronica caracterizata prin scleroza tesutului interstitial, atrofie a epiteliului, de cele mai multe ori cu proliferari papilifere.
Forma cronica este destul de frecventa la persoanele varstnice. In aceasta afectiune, diagnosticul si tratamentul corect apartin medicului specialist si chirurgului.
Numai ca adjuvante ale tratamentului de baza pot fi utilizate in uz intern sau in bai locale unele plante medicinale sau uleiuri voaltile.
Dintre acestea mai frecvent recomandate sunt:
- Muguri de pin (Turiones Pini): infuzie preparata din 20-30 g de muguri la un litru de apa. Se beau 3 cani pe zi, timp de 2 saptamani.
- Ulei volatil de pin (Aetheroleum Pini): se iau 5 picaturi pe zi, in putin zahar, timp de 2 saptamani.
- Flori de urzica moarta alba (Flores Lamii albi): infuzie dun jumatate de lingura de flori la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi, in mai multe reprize.
- 20 g radacina de tataneasa (Radix Symphyti), 10 g flori de urzica moarta alba (Flores Lamii albi), 20 g flori de musetel (Flores Chamomillae), 20 g flori de galbenele (Flores Calendulae), 20 g busuioc (Herba Basilici), 10 g muguri de pin (Turiones Pini): decoct preparat din 3 linguri de amestec de plante la un litru de apa pentru bai locale si spalaturi.