Va simtiti umflati imediat dupa ce beti un pahar cu lapte? Nu sunteti singurii. Aproape 70% din populatia globului nu poate sa bea lapte sau sa manance produse lactate, fara a-si supara stomacul.
Intoleranta la lactoza este genetica si apare in general la persoanele cu stramosi din Africa, Asia si zona mediteraneeana. Multi din cei cu intoleranta la lactoza nici nu stiu ca au aceasta problema, iar altii sunt diagnosticati gresit, ca avand o boala grava la nivelul intestinelor. Nu trebuie sa credeti ca sunteti grav bolnavi inainte de a va asigura ca nu este laptele vinovatul.
Cat de multe suparari poate cauza laptele depinde de severitatea deficientei de lactaza. Majoritatea oamenilor cu intoleranta la lactoza pot bea, totusi, un singur pahar de lapte, fara sa isi faca griji, acest lucru fiind declarat de cercetatorii Universitatii din Minnesota.
Intoleranta la lactoza este cauzata de deficienta enzimei denumite lactaza, de care este nevoie pentru a digera lactoza, zaharul din lapte. Lactoza nedigerata ramane in intestine si fermenteaza, cauzand disconfort la nivelul intestinelor, dureri abdonimale, balonari, gaze si diaree.
Avem intoleranta la glucoza – ce e de facut?
Daca aveti intoleranta la lactoza, iata care ar fi optiunile voastre:
- beti cantitati mici de lapte;
- beti lapte cand luati masa;
- utilizati enzime care sa va ajute la digerarea lactozei din lactate, de fiecare data cand consumati produse lactate;
- consumati produse lactate care nu contin lactoza, aceasta fiind extrasa in proportie de 99%. Fiti atenti, exista si produse din care nu s-a extras toata lactoza si trebuie sa cititi cu grija eticheta;
- in cazul copiilor cu intoleranta la lactoza, incercati produsele speciale pentru copii, care nu contin lactoza;
- incercati si laptele din soia imbogatit cu calciu, pentru a asigura doza zilnica necesara de calciu;
- optati pentru produsele lactate care sunt natural slabe in lactoza, precum branza elvetiana sau branza de vaci;
- atentie si la produsele si preparatele din comert, care pot contine lactoza. Daca lista de ingrediente include vreunul din urmatoarele ingrediente, inseamna ca are si lactoza: zer, unt, lapte din alte produse, substanta uscata din lapte si lapte praf degresat.
Iaurtul
Iaurtul poate fi un aliment sigur. Unele studii au aratat ca culturile bacteriene active (probiotice) din iaurt ajuta la digestia lactozei. Totusi, iaurtul refrigerat nu mai are aceleasi efecte, pentru majoritatea persoanelor si poate cauza totusi deranjamente la stomac.
Deoarece nivelul deficientei de lactaza este diferit de la o persoana la alta, uneori nu poti stii daca poti tolera un anumit produs pana nu il inceci.
Cum descoperim daca toleram laptele de vaca?
Daca aveti suspiciuni ca nu tolerati lactoza, nu mai consumati lapte sau produse lactate pentru cel putin 2 saptamani.
Daca va veti simti mai bine, iar simptomele gastrointestinale vor fi ameliorate, puteti incerca o provocare si, ca test, reintroduceti produsele lactate, pentru a vedea pe care trebuie sa le evitati. Beti putin lapte sau mancati putina branza si asteptati 2-3 zile sa vedeti ce se intampla. Uneori, dureaza putin mai mult ca simptomele intolerantei la lactoza sa isi faca aparitia, sau cel putin asa spun specialistii in domeniu.
De asemenea, medicul personal va poate face analize mai amanuntite pentru diagnosticarea intolerantei la lactoza, aici incluzand teste ale sangelui sau simple teste pentru respiratie, cu hidrogen. Nu ignorati analizele medicale si nu va fie frica sa spuneti medicului ce va doare. Mai bine aflati ca nu tolerati lactoza, decat sa traiti cu frica si cu impresia ca aveti o boala grava la stomac.