Primavara este semnul unei noi pofte de viata, o revizuire a planurilor de viata si de o noua directie. Verdele care incepe sa ne inconjoare, pomisorii infloriti si parfumati te fac sa topai mai fara griji spre serviciu. Natura se bucura. De ce nu si noi?
In ultima vreme am observat numeroase campanii organizate de puternice trusturi, ONG-uri. Fiecare campanie incearca sa ne atraga atentia asupra necesitatii de a avea grija de natura si de a gandi spre viitor si nu spre clipa prezenta.
A avea grija de natura este un gest firesc. Spre deosebire de noi oamenii, plantele nu au mijloace cu adevarat eficiente de a se proteja impotriva unor dusmani atat de redutabili ca noi. Putem face una cu pamantul paduri intregi pentru a ne satisface nevoile, oricare ar fi ele.
De la marirea habitatului de locuit, la crearea de diverse constructii de care chipurile avem neaparata nevoie.. aproape orice poate reprezenta un motiv mai mult decat suficient pentru a distruge ceva ce natura a crescut cu multa truda.
Este atat de simplu sa distrugi. Ne vine mult mai usor sa distrugem decat sa protejam, sa crestem, sa ajutam. De ce? Nu stiu. Dar se pare ca cel putin in ultimile decenii am inceput sa ne dam seama ca este timpul sa ne uitam in jur si sa consolidam ce am creat, sa ajutam natura si sa diminuam efectele actiunilor noastre distructive.
Ample campanii de impadurire a deserturilor lasate in urma de civilizatia umana au inceput sa se desfasoare. Mari companii internationale au inceput sa-si dezvolte partea de responsabilitate sociala si sa se implice activ in programe de protejare a mediului.
Un nou tip de afacere a inflorit: acea afacere care produce protejand mediul inconjurator. Indiferent ce se creaza, produsul este ecologic. Ce se intelege prin acest lucru? Ca la crearea acestuia s-au folosit numai componente naturale, componente care au fost produse prin protejarea naturii, fara interventii chimicale.
Produsele ecologice sunt extrem de profitabile. Deseori companiile incheie contracte cu mici producatori din diverse tari pentru a avea numai materii prime de cea mai buna calitate. Micii intreprinzatori, fie ei agricultori sau fermieri si nu numai, reusesc astfel sa isi distribuie marfa la preturi care le permit sa se ridice si sa supravietuiasca.
Deseori companiile mama investesc in ajutorarea acestor mici fermieri. Deseori produsele ecologice sunt mai scumpe, dar acest lucru inseamna o scoala sau un dispensar pentru satele de oameni saraci, cat si plata unor oameni de profesie. Uneori inseamna investitii in infrastructura locurilor, dar in asa fel incat sa nu se polueze sau distruga mediul din care provin materii prime pretioase.
Intr-un fel chiar si a fi ecologist s-a transformat intr-o afacere profitabila. Dar daca asta inseamna un mediu mai putin poluat si o sanatate mai buna, de ce sa ne para rau de acest lucru?
De curand si in Romania oamenii au inceput sa constientizeze avantajele unei atitudini ecologiste. Protejarea naturii poate fi cu adevarat un lucru minunat si, de ce nu, extrem de avantajos financiar.
Este timpul sa devenim mai profitori si noi si sa ne bucuram de avantajele oferite de protejarea si ingrijirea naturii. Adica, mai pe scurt, de sanatatea noastra.