OJA.ro blog

  • Cosmetica
  • Terapii Naturiste
  • Plante medicinale
  • Stil de viata
  • Ghid de produse
  • Home
  • nutritiv.eu

Polenul si apiterapia nutritionista

Polenul este un produs natural apreciat pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Congelat in stare proaspata, polenul isi pastreaza proprietatile nutritioniste si isi descopera virtutile terapeutice.

In primavara anului 1992, Percie du Sert pune la punct un procedeu de conservare a polenului proaspat. Acest procedeu este obiectul unui brevet inregistrat in 1994 si consista in congelarea polenului in ziua culegerii sale, apoi pastrarea sa intr-un gaz neutru.

Percie du Sert realizeaza un control de calitate printre apicultori si descopera ca din volumul anual 20-30% din polen nu raspunde criteriilor de calitate microbiologice, organoleptice etc.

O alta ancheta a facut-o pe primii 1000 de consumatori, descoperind astfel principalele efecte resimtite de acestia dupa consumarea polenului congelat:

  • O mai buna reglara a tranzitului intestinal
  • Un efect energetic la persoanele care sunt lipsite de chef si energie
  • Un efect de detoxifiere a organismului, piele mai luminoasa
  • Un efect benefic major asupra prostate
  • O intarire a sistemului imunitar

Cum poate polenul congelat in stare proaspata sa actioneze asupra sanatatii? Aceasta intrebare merita pusa. 3 caracteristici principale ale polenului au fost studiate pentru a intelege mai bine interactiunile sale posibile cu organismul:

  • Fermentii depusi de albine in jurul grauntelor de polen
  • Fiziologia polenului
  • Cantitatea de vitamine si oligo-elemente din polen

In 1952, profesorii Chauvin si Lavie au observant in vitro ca polenul exercita un efect antibiotic in momentul intalnirii cu anumiti germeni patogeni din flora intestinala, cum ar fi Proteus, Salmonella etc.

In 1960, Pain si Maugenet au demonstrat ca polenul stocat in stupi sufereau o fermentatie lactica ce permitea conservarea lui. Micro-organismele sau fermentii care intervin in aceasta fermentatie sunt adusi de albine.

Acesti germeni se inmultelesc in tubul digestiv al albinei si mai ales in gusa plina de nectar si servesc la confectionarea bulgaraselor de polen in timpul recoltarii, constituind principala sursa de insamantare a acestora.

In fata acestor date, axa cercetarilor si dezvoltarii studiului polenului proaspat s-a derulat in jurul prezentei fermentilor lactici in polen si asupra puterii acestora anti-bacteriene.

Cercetarile efectuate de doamna Lamine au demosntrat prezenta unei flori lactice in polen de ordinul milioanelor intr-un gram. Aceasta cantitate este extrem de redusa, chiar inexistenta in cazul polenului uscat.

Testele realizate in vitro privind activitatea antibacteriana a polenului au aratat ca bacteriile lactice prezente in stare naturala in acest produs sunt responsabile de aceasta activitate. De altfel, acest fenomen se comporta mai degraba ca un efect de bariera decat ca o prezenta antibiotica reala in polen.

Datorita acestor descoperiri stiintifice, este extrem de plauzibil sa ne gandim ca bacteriile din polen au o influenta benefica asupra microflorei intestinale. Au fost constatate numeroase efecte asupra tranzitului intestinal ai ales la persoanele ce sufera de constipatie cronica si care nu aveau ca remediu decat luarea de laxative puternice.

Oligo-elementele au un rol indispensabil in buna functionare a organismului si intervin in special in ajutorarea sistemului imunitar. Polenul contine aproximativ 3% de materie minerala. Aceste minerale sunt prezente in cantitati variabile.

Cantitatile de siliciu, calciu si magneziu pe care le gasim intr-o lingura cu 12 g de polen nu ne aduce decat 3% din aportul zilnic recomandat si 8% pentru fosfor. Anumiti co-factori la reactiile biologice ale organismului, precum cromul, manganul si zincul se afla intr-un procentaj de 12-17% din diza zilnica recomandata.

Polenul este extrem de bogat in doua elemente: nichelul si seleniul. Nichelul acopera 117% din nevoile noastre zilnice, iar o lingura de polen este mai mult decat suficienta. Seleniul cu 517% primeste medalia de aur. Tipurile de polen analizat contin intre de 3-6 ori doza zilnica recomandata in 12 g.

Sa luam in considerare cantitatile si actiunea partilor constitutive cele mai interesante ale polenului congelat: fermenti, minerale – seleniu, crom, mangan – si vitamine – A, D, E, C, B2, B3 si B9. Congelarea nu distruge nici una din aceste elemente.

Activitatea lor si sinergiile care exista intre ele ne fac sa speram intr-o actiune puternica in urmatoarele domenii:

  • Prevenirea riscului de cancer de colon, de san si prostata
  • Actiune directa si puternica asupra prostatismului
  • Intarirea imnunitatii
  • Sfera cardio-vasculara
  • Energizarea organismului si redarea poftei de viata
  • Reglarea tractului intestinal
  • Cosmetica – lumineaza tenul

Cum trebuie consumat polenul congelat in stare proaspata? Polenul poate fi luat pe tot parcursul anului pentru persoanele care cred ca este bine pentru sanatatea lor. Totodata poate fi luat in cure de 6 saptamani, efectul resimtindu-se si dupa 2 luni de la terminarea tratamentului. De aceea este ideal sa facem 3-4 cure pe an.

Va provocam sa incercati aceasta sursa de sanatate. Ne este atat de la indemana…

sept. 30, 2007Ojaro
Muzica, mijloc de relaxareLegile unei alimentatii echilibrate
You Might Also Like
 
10 alimente care usureaza stresul
 
Frumusetea parului cu ajutorul vitaminelor si mineralelor
Comments: 7
  1. florina
    august 20, 2012 at 11:06 pm

    imi cre scuze dar nu sti pe cine sa crezi,,la ce e bun polenul ,,uni spun ca ingrasa alti spun ca ard grasimile sa ma erte du-zeu pina la urma ce face polenul si la ce e bun,,,,,s-a raspunda cineva care are cunostinta despre polen va multumesc

    ReplyCancel
  2. Jolly
    iunie 1, 2012 at 12:24 pm

    Imi pare rau sa constat ca persoana care a scris articolul despre polen este destul de prost documentata. Polenul are in compozitie toate vitaminele din grupul B inclusiv B12 care se gaseste desul de rar in alimente.Polenul reprezinta una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale.Mare parte dintre proteinele polenului sunt sub forma de aminoacizi, adica direct absorbabili in tubul digestiv, fara a mai necesita vreun efort digestiv.In polenul crud sunt prezente atat vitamine lipo-solubile (A, cu carotenoizi numerosi, D, E, K), cat si vitamine hidro-solubile (C, B1, B2, B3, B5, B6, B12). Toate mineralele prezente in corpul omenesc sunt prezente si in polen; intre ele sunt de mentionat fierul, calciul, zincul, magneziul, seleniul, fosforul. De asemenea, contine enzime si pro-enzime.

    ReplyCancel
  3. polen
    noiembrie 6, 2011 at 11:39 am

    Dupa congelare unele proprietati dispar. Este la fel ca sin in cazul carnii sau a altor produse. Prin inghet se distug unele celule datorita ghetii din polen. Polenul proaspat are cele mai multe calitati terapeutice. Din pacate in stare proaspata nu poate fi pastrat si atunci se apeleaza la congelare sau uscare. Mai potrivita este pastura deoarece aceasta este conservata natural de catre albine.
    www.miere-bucovina.ro/polen

    ReplyCancel
  4. Mioara
    august 20, 2009 at 2:40 pm

    argila si polen gasesti pe remediu.ro

    ReplyCancel
  5. RAMONIK
    iulie 8, 2009 at 10:50 pm

    buna!!!!daca esti din BUCURESTI poti merge la hofigal care se afla chiar an fata la SIR acolo gasesti tot ce vrei …pa

    ReplyCancel
  6. BARBIE
    iulie 8, 2009 at 10:40 am

    ARGILA O POTI CUMPARA DE LA FARMACIE SAU PLAFAR

    ReplyCancel
  7. maria
    iulie 8, 2009 at 1:36 am

    de unde as putea sa cumpar argila?

    ReplyCancel

Faci un comentariu sau dai un răspuns? Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

septembrie 30, 2007 7 Comments Apiterapiaactivitatea antibacteriana, calciu, calitate microbiologice, congelarea polenului, constipatie cronica, crom, detoxifiere, intarire a sistemului imunitar, magneziu, mangan, oligo-elemente, piele mai luminoasa, polenul, seleniu, siliciu, vitamine
Articole recente
  • Invatati sa va placa de voi insiva
  • Limonada – bautura perfecta pentru o vara torida
  • Intariti-va sistemul imunitar
  • 10 idei de cum sa iti pictezi unghiile
  • Cum sa ne vopsim parul acasa in 9 pasi simpli
Comentarii recente
  • ondi la Trei metode de purificare a vezicii biliare
  • Adriana la Beneficii pentru sanatate oferite de ceaiul de hibiscus
  • Claudia la Cum sa elimini o alunita inestetica
  • Claudia la Cum sa elimini o alunita inestetica
  • Elena la Intrebari frecvente despre ciclul menstrual
Bine ati venit pe OJA.ro

Bine ati venit pe blogul OJA.ro

Categorii
  • Cosmetica
  • Terapii Naturiste
  • Plante medicinale
  • Stil de viata
  • Ghid de produse
  • Vopsea de par
  • Vopsea de par fara amoniac
  • 7 motive pentru a te abona la Newsletter
  • Publicitate pe OJA.ro Blog
  • Scrie pentru OJA.ro Blog
OJA.ro

OJA.ro – magazin de frumusete holistica

2021 © OJA.ro Blog