Masurile igieno-dietetice nu sunt suficiente uneori pentru a duce la rezolvarea constipatiei, asa ca este nevoie de folosirea unor preparate laxative pe baza de fibre celulozice, mucilagii, substante stimulante-iritante pentru colon, plante coleretice, uleiuri vegetale.
Aport suplimentar de fibre vegetale
Tarate de grau
Acestea reprezinta 18% din greutatea bobului, contine saruri minerale in abundenta, dar putin asimilabile, proteine. Luati 2-3 lingurite sau mai mult daca puteti pe zi, amestecate cu mancare sau desert. Se gasesc si sub forma de comprimate, paine cu tarate, biscuiti. Este bine sa folositi tarate de grau bio, caci diversele tratamente cu pesticide afecteza calitatea acestora.
Fructe uscate
Se folosesc sub forma de cura pentru cateva zile: prune, pere, caise, smochine, curmale. Aproximativ 5-10 fructe puse la hidratat in apa calda sau rece si consumate dimineata sau seara.
Laxative mucilaginoase
Mucilagiul absoarbe multa apa, se umfla si creste astfel volumul de materii fecale, usurand inaintarea acestora in intestinul gros si declansand reflexul de defecatie.
Guma de Karaya
Este un exudat obtinut din arborii tropicali din genul Sterciliaceae din Asia si Africa. Aceasta guma este putin solubila in apa, dar absoarbe mult, umflandu-se astfel incat nu este nici absorbita, nici degradata in tubul digestiv si nici nu provoaca gaze. Laxativele pe baza de guma de Karaya se gasesc in farmacii.
Psyllium, ispaghul, patlagina
Familia Plantaginaceae in care intra cele trei de mai sus sunt extrem de cunoscute si indragite pentru ajutorul dat in problemele constipatiei. Plantele cresc in zona mediteraneana, India. Semintele acestora sunt de talie mica, 2-3 mm, si inchid in ele lipide, protide, steroli si mai ales intre 10 si 30% mucilagiu, extrem de hidrofil, care actineaza precum guma de Karaya.
Exemplu de administrare: 1-2 linguri de seminte sunt puse pentru o ora intr-un pahar cu apa la umflat. Se inghite dimineata sau seara, daca e posibil pe stomacul gol sau inainte de masa. Efectul se va simti a doua zi.
Inul
Samanta de in, oleaginoasa, contine de asemenea mucilagiu, al carui indice de umflare este la jumatatea celui prezentat mai sus, dar care reuseste sa devina un laxativ eficient. Exemplu de administrare: 2-3 linguri intr-un litru de apa calda. Se asteapta cel putin 6 ore pentru a se umfla. Se consuma de 3-4 ori pe zi.
Familia Malvaceae
Multe Malvaceae sunt mucilaginoase, aceste polizaharide gasindu-se in frunza, fruct, floare sau radacina. Acestea au mai degraba un efect de fluidizare si lubrifiere a materiilor fecale, facilitand eliminarea. Acestea sunt plante care atenueaza inflamarea colonului care poate sa insoteasca constipatia cronica, mai ales cand este veche si a fost ingrijita gresit, cu laxative prea agresive.
Cu titlu de exemplu ca plante ce fac parte din aceasta familie: Malva sylvestris, Althaea officinalis, A. setosa, A. rosea, A. pallida, Hibiscus esculentus, Hibiscus rosa-sinensis, H. tilliaceus etc.
Algele
Algele marine policelulare contin in general o structura supla care nu este facuta din celuloza, ci din polimeri variati, capabili sa formeze geluri la contact cu apa. Sunt aproape imposibil de asimilat, nu fermenteaza. Aceste proprietati permit incorporarea lor in preparate speciale laxative.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?