“Si tu, patlagina, Mama a plantelor, deschisa catre est, puternica in interior, tuturor le-ai rezistat si li te-ai impotrivit. Rezista deci si otravii si contagiunii si raului care strabate tara.”
Maria Treben – Sanatate din farmacia domnului
Prezentare patlagina
Alte denumiri: iarba-taieturii, limba-oii, limba-baltilor
Raspandire: patlagina creste pe campii, margini de drumuri, povarnisuri, terenuri umede necultivate ori santuri.
Partile utilizate ale plantei: radacina, tulpina, frunze, floare, semintele.
Indicatii si mod de folosire patlagina
Patlagina se foloseste in maladii ale aparatului respirator, secretii abundente ale mucoaselor, tuse convulsiva, astm pulmonar, tuberculoza, eruptii, eczeme, astm bronsic, boli hepatice si biliare, bronsita, intepaturi, muscaturi, basici, ulcer varicos la picioare, tromboza.
Preparate din patlagina
Infuzie patlagina: 1 lingurita cu varf de plante in 250 ml de apa. Se opareste si se lasa putin in repaos.
Amestec de ceaiuri pentru astm pulmonar si bronsic: 1 lingurita de frunze de patlagina cu cimbru in parti egale este oparita cu 250 ml de apa.
Compresa cu frunze: frunzele proaspete de patlagina sunt spalate si zdrobite pe un tocator de lemn cu un sucitor pana se formeaza un terci si se aplica local.
Sirop patlagina: 4 maini pline de frunze de patlagina se trec prin masina de tocat. Se adauga acestui terci putina apa ca sa nu se intareasca, 300 g de zahar nerafinat si 250 g de miere. Se lasa totul sa fiarba la foc mic, se continuu, pana cand se formeaza un lichid vascos, care se toarna fierbinte in borcane si se pastreaza la frigider.
DISCLAIMER: informatiile de mai sus au caracter informativ si nu se pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicului dvs. curant sau a oricarui personal medical calificat. Nu folositi informatiile in scopul diagnosticarii sau tratarii oricaror probleme de sanatate sau boala sau de inlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de medic. Fiecare om este unic, iar medicul curant al fiecaruia poate corela informatiile despre dvs. si analizele individuale si decide astfel ce este mai bine pentru fiecare in parte. Militam pentru folosirea constienta si responsabila a resurselor pe care natura ni le pune la dispozitie, insa intr-o maniera prudenta si totodata ca adjuvant al medicinei alopate. Consideram ca omul modern poate imbina cu intelepciune medicina traditionala bazata pe stiinta, cu medicina complementara bazata pe terapii complementare si alternative ce au la baza viziunea holistica a omului (trup, minte, spirit). Totul cu masura potrivita, dragilor!
Faci un comentariu sau dai un răspuns?