In acest articol va vom prezenta cateva mituri ce circula in legatura cu pastele fainoase.
Pastele favorizeaza diabetul – Adevarat.
Glucidele foarte rafinate, asa cum sunt pastele si pateurile, au o incarcatura glicemica ridicata care provoaca o secretie mai mare de insulina. In 1997 si 2004, universitatea Harvard a aratat ca la femei, cu cat alimentatia este mai saraca in fibre si bogata in alimente cu incarcatura glicemica ridicata, exista un risc mai mare de a dezvolta un diabet de tip 2.
Este mai bine sa le gatim „al dente” – Adevarat.
Un factor major care determina indexul glicemic al cerealelor este starea structurala a amidonului pe care il contin: gelatinizat sau nu. Amidonul se gelatinizeaza atunci cand este gatit in prezenta apei. Amidonul gelatinizat este foarte usor transformat in glucoza de catre sucurile digestive. De aceea indixul glicemic al pastelor gatite al dente este mai mic decat cel al celor fierte.
Pastele integrale sunt mai bune pentru sanatate – Adevarat.
Pastele integrale au cel mai bun continut de fibre, vitamine – B1, B2, B3, B5, K si E – si de minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc si mangan. Fibrele formeaza un gel care ajuta stomacul si absortia de glucoza. De aceea spaghetele normale au o incarcatura glicemica de 37, pe cand cele integrale de 23.
Pastele pot mari riscul de cancer – Adevarat.
Cercetatorii milanezi au comparat obisnuintele alimentare a 767 persoane spitalizate pentru cancer la rinichi cu restul de 1534 de pacienti din spital. Rezultatul? Consumul de orez si paste este asociat cu o crestere de 30% in ceea ce priveste riscul de cancer. Datorita incarcaturii glicemice ridicate, pastele ar putea favoriza cancerul de san si tiroida.
Pastele nu ne ingrasa – Fals.
O portie normala de 200 g de paste reprezinta o incarcatura glicemica de aproximativ 23, o valoare ridicata. Un regim cu o asemenea incarcatura glicemica ridicata poate sa duca la ingrasare sau poate sa va impiedice sa slabiti.
Cercetatorii de la universitatea din Sydney au analizat rezultatele a 6 teste clinice, comparand efectele asupra pierderii in greutate in cazul regimurilor ce se bazeaza pe o incarcatura glicemica ridica: painea alba, paste, orez alb, piure, produse pe baza de cereale rafinate si in cazul regimurilor cu incarcatura glicemica scazuta: cereale integrale, leguminoase etc.
Concluzia: al doilea tip de regim duce la pierderea mai multor kilograme in cazul persoanelor supraponderale, fata de primul tip. Regimurile cu incarcatura glicemica scazuta amelioreaza nivelul colesterolului rau in sange.
Tabelul nr.1 – Comparatie intre paste si orezul alb
Valoarea pentru o portie de 200 g |
Spaghete |
Orez alb |
Energie – kcal |
200 |
200 |
Proteine |
9,5 |
4,76 |
Lipide |
1,34 |
0,42 |
Glucide |
53,3 |
57,18 |
Index glicemic |
44 |
64 |
Incarcatura glicemica |
23 |
36 |
Vitamina B9 |
14 |
4 |
Vitamina B3 |
0,8 |
0,8 |
Vitamina B5 |
0,22 |
0,822 |
Vitamina B2 |
0,04 |
0,032 |
Vitamina B1 |
0,04 |
0,04 |
Vitamina B6 |
0,07 |
0,1 |
Calciu |
14 |
6 |
Fier |
1 |
0,4 |
Magneziu |
36 |
26 |
Fosfor |
108 |
74 |
Seleniu |
42,6 |
15 |