La oameni, aceste elemente minerale sunt prezente intr-o doza inferioara unui milligram per kilogram. Rolul lor in organism este inca putin cunoscut.
Anumite oligo-elemente fac parte din molecule organice, precum enzimele – zinc, seleniu, cupru -, hormoni – iodul -, vitaminele – cobaltul. Altele, cum ar fi fluorul, sunt indispensabile, caci absenta lor antreneaza tulburari majore.
Dar metabolismul lor sau semnificatia unui exces sau a unei absente a oligo-elementelor sunt inca necunoscute.
Oligo-elementele sunt in prezent obiectul unor cercetari importante. Se crede, de exemplu, ca este posibil ca inaltimea copiilor sa fie direct legata de aportul zilnic de zinc in alimentatie: in zonele cu carenta in zinc, precum India, s-a observat un nivel ridicat de nanism.
Corelatiile de acest tip sunt cunoscute si pentru iod, a carui absenta provoaca gusa, si pentru fluor. Obiectivul cercetarilor este sa analizeze modalitatile de suplimentare a alimentatiei cu aceste oligo-elemente.
Aceste cercetari internationale sunt conduse de catre OMS si UNESCO, care a inaugurat in 1992 la Lyon Institutul International de Oligo-elemente. Primul obiectiv al acestui laborator, care poate sa-si conduca cercetarile in intreaga lume, este sa stabileasca un atlas mondial al carentelor si excesului de oligo-elemente.
Iodul. Intra in compozitia hormonilor tiroidieni. Aporturile sale alimentare acopera in general nevoile organismului, cu exceptia anumitor regiuni. Astfel, la munte, de exemplu, anumite persoane nu mananca suficiente produse marine. Totodata se gaseste putin iod in usturoi, ceapa, ridichi.
Zinc. Intra in compozitia numeroaselor enzime si joaca un rol in sinteza proteinelor. Este prezent in numeroase alimente, mai ales in produse marine, carne, galbenus de ou, branzeturi, cereale, drojdie de bere. Absorbtia sa este redusa de catre acidul fitic, prezent mai ales in cereale si leguminoase.
Zincul joaca un rol important in numeroase afectiuni dermatologice: accelereaza cicatrizarea plagilor, arsurile si ulcerele picioarelor. Are o actiune anti-inflamatoare asupra acneei.
Cupru. Prezent in cantitati foarte mici in corpul nostru, este indispensabil in sinteza proteinelor si globulelor rosii. Carentele sunt foarte rare si apar mai ales la bebelusi, caci produsele lactate contin prea putin zinc. Crustaceele si ficatul sunt foarte bogate in zinc.
Seleniu. Prezent in cerealele integrate, cat si in carne si peste, el actioneaza in colaborare cu vitamina E.
Fluor. Intrand in compozitia oaselor si dintilor, este mai ales adus de catre apa din bauturi.
Mangan. Continut in cantitati foarte mici in rinichi si ficat, carenta sa nu a fost niciodata descrisa, dar este folosit in tratamentul anemiilor.