Ce e de facut cand nu ati mai curatat baia de cateva luni bune si urmeaza sa aveti musafiri ce sosesc maine? Iata o intrebare dura si poate va ganditi ca nu se poate ca baia sa ramana necuratata luni bune.
Haideti sa spunem.. 2-3 saptamani. Excludeti saptamanalul detartrant in toaleta, chiuveta si cada. Vorbim de curatenia cea mai crunta.
Ei.. iata cateva sfaturi.
Puneti-va toate articolele de toaleta si lucrurile personale la locul lor in baie, mai ales in dulapuri, sertare si pe rafturi. Inchideti usile dulapurilor si sertarele si scoateti toate celelalte lucruri din baie. Printre acestea se numara lucrurile care nu apartin baii, precum hainele, dar munca va va fi si mai usoara daca scoateti si cosul de gunoi, suportul pentru peria de toaleta, etc. Puneti toate rufele murdare in cosul destinat acestora sau puneti-le in masina de spalat, daca aveti de gand sa le spalati in acea zi.
Incepeti cu toaleta. Turnati niste lichid decolorant (cititi cu atentie recomandarile sau s-ar putea sa nu mai aveti niciodata griji, inclusiv curatatul baii) sau solutie de curatat/ detartrant si lasati-o sa actioneze. Unele substante de curatat se vand in sticle care au capul intr-o forma propice pentru a intra si sub marginea vasului. Acestea sunt foarte usor de folosit, dar, daca nu aveti, si clorul poate face minuni. Va puteti intoarce la aceasta activitate mai tarziu. Lasati dezinfectantul sa actioneze in jur de 20-30 de minute.
Frecati podeaua. Baile acumuleaza cantitati foarte mari de par si alte depuneri. Exista perii speciale pentru curatatul podelelor din baie, dar puteti folosi si o matura obisnuita pentru a indeparta si strange mizeria dintre rosturile placilor de gresie.
Aplicati solutie de curatat in cada, pe peretii acesteia si pe peretii dusului, daca aveti si dus. Lasati-o sa actioneze cateva minute, apoi incepeti sa frecati. Solutiile de curatat in recipient cu pulverizator sunt foarte eficiente la curatarea peretilor dusului care nu au mai fost spalati de mult timp. Pentru zonele cu apa dura care tinde spre verde si pentru petele de culoarea ruginii exista solutii special de curatat care elimina depunerile de piatra si de rugina. Niciodata sa nu folositi solutii abrazive pentru ca grabesc sfarsitul produselor pe care le curatati.
Nu uitati de covorasul anti-alunecare din cada. Daca este umed si prezinta urme de mucegaire, scufundati-l in apa cu putin dezinfectant, curatati-l bine si uscati-l in alta camera. Nu uitati de perdeluta de la dus si aceasta fiind predispusa sa mucegaiasca. O solutie din 2/3 apa si 1/3 dezinfectant pusa intr-un recipient cu pulverizator poate fi folositoare pentru indepartarea punctelor de mucegai. Clatiti cada si dusul foarte atent cu apa cea mai fierbinte. Apa fiebinte se va usca mai repede.
Curatati chiuveta si zona din jurul acesteia. Puteti folosi orice produs de curatare sau tot pe cel cu care ati curatat cada, in acelasi mod, clatind buretul foarte bine si des pentru a nu plimba de colo colo par sau alte murdarii. Puteti folosi o periuta de dinti sau un betisor cu vata pentru a curata si in spatele robinetului.
Reveniti la toaleta si frecati toaleta, acum lipsita de microbi, cu o perie de curatat toaleta si puneti pe marginea vasului un accesoriu de improspatare. Trageti apa.
Spalati marginea toaletei si colacul acesteia cu dezinfectant si apoi stergeti. Daca va faceti griji din pricina microbilor de pe suprafata exterioara a vasului de toaleta, puteti sa stergeti si pe acolo cu aceeasi substanta folosita si pana acum, la fel, lasand-o sa actioneze cateva minute inainte sa o stergeti.
Intotdeauna trebuie sa folositi manusi cand curatati baia si doar manusi speciale pentru aceasta activitate. Daca le folositi si in baie si in bucatarie este posibil sa contaminati si zona aceea, imbolnavindu-va si pe voi si membrii familiei. Este recomandat sa folositi un servet de hartie cand stergeti exteriorul toaletei, pentru a fi mai usor de aruncat dupa folosire.
Stergeti peretii, mobilierul si ferestrele, daca este necesar. Daca acestea sunt din lemn, trebuie folosita apa fierbinte cu detergent (detergent de vase sau de rufe, oricare este bun). Daca aveti faianta puteti folosi substanta de curatat folosita si pentru cada si chiuveta.
Stergeti dulapurile si sertarele, pe toata suprafata lor. Probabil ca veti dori sa folositi apa fierbinte cu sapun si intr-adevar asa si trebuie. Daca va faceti griji pentru microbii de pe aceste suprafete, adaugati putin clor in apa folosita.
Curatati si tavanul. Solutia mentionata mai sus, in recipient cu vaporizator, poate fi folosita si pentru eliminarea petelor de mucegai de pe tavan. Curatati ferestrele si oglinzile cu substanta de curatat speciala pentru sticla si stergeti cu un servet din hartie. Nu folositi detergent, sapun, clor sau burete pe sticla. Nu va da un aspect de lucru curat.
Stergeti bine pardoseala, incepand cu cele mai indepartate puncte fata de usa. Cea mai eficienta este apa fierbinte cu detergent. Clatiti cu apa curata toata suprafata pentru a indeparta orice urma de detergent. Fiti atenti sa curatati bine zona in care vasul toaletei se uneste cu podeaua, aceasta fiind in permanenta ingrozitor de murdara.
Iesiti din baie si aruncati apa folosita, precum si buretul. Spalati-va pe maini si schimbati-va hainele. Dupa ce totul s-a uscat, puneti inapoi la locul lor lucrurile care trebuie sa stea in baie.
Luati o pauza si felicitati-va pentru o treaba excelent realizata !