Cand imaginatia se intersecteaza cu priceperea, inclinatia si placerea, ia nastere arta. In domeniul gastronomiei arta imbina frumosul cu gustosul, prin creativitate, rezultand creatia.
Arta culinara genereaza, prin munca unor mesteri priceputi care si-au dedicat cea mai mare parte a vietii creatiei, specialitati savuroase, originale si irezistibile. Dintre materiile prime folosite de acesti maestri se afla legumele, iar in ultima vreme, morcovul este alimentul cel mai des folosit in decorarea diverselor feluri de mancaruri.
Morcovul este probabil una dintre cele mai raspandite legume in arta culinara, alaturi de cartofi si ceapa. Originar din familia legumelor radacinoase, morcovul este prezent in componenta majoritatii categoriilor de mancaruri, avand rol de materie prima in diverse specialitati.
Gustul sau se potriveste perfect in amestecul de materii prime, iar culoarea sa confera o estetica deosebita. In antichitate, pe langa gustul bun si perisabilitatea scazuta, morcovului i se atribuiau si caracterisctici superstitioase. Se credea ca cei care mananca multi morcovi vor capata abilitatea de a vedea noaptea sau ca vor sti sa fluiere mai bine.
Multi dintre noi nici nu s-ar gandi ca morcovii sunt in primul rand plante medicinale si doar rolul secundar legume. Acestia ajuta in evitarea sau vindecarea a peste 30 de boli. Pot fi consumati proaspeti, fierti, inabusiti sau pastosi.
Contin caroten, vitaminele A, B1, B2, C, D, G, F, H si K, magneziu, calciu, natriu, fier, fosfor, crom, iod si provitamine (care reprezinta una dintre cele mai importante surse de energie), uleiuri saturate, acizi si zahar.
Morcovul este puternic recomandat sportivilor, celor care exercita efort fizic intens sau care intreprind activitati psihice solicitante. Este un excelent aliat al sistemului imunitar, intareste functionarea intestinelor, a aparatului digestiv, intareste capacitatea de concentrare si vedere.
Are rol de dezintoxicare a organismului, reduce efectul caderii parului, nivelul colesterolului, ajuta la eliminarea cosurilor si la curatirea sangelui. Este recomandat in bolile pulmonare, astm, rinite alergice, dar si persoanelor suferinde de ulcer, de reumatism sau cu dureri de articulatii, apara impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare.
Morcovii astampara bine foamea, ceea ce ii face mai eficienti in diferitele diete, cure de slabire sau pur si simplu sunt recomandati celor carora le place sa roada tot timpul ceva.
In cazul in care cumparam morcovi la legatura trebuie sa fim atenti la starea frunzelor, care trebuie sa fie proaspete, fragede, iar radacina sa fie perfecta, fara pete. Morcovii culesi timpuriu au un continut mare de apa, iar pentru a evita uscarea lor nu se recomanda pastrarea indelungata a acestora.
Excluzand acest aspect, morcovii beneficiaza de altfel de un timp de pastrare indelungat. In conditiile depozitarii in pivnite reci, gropi sau in garaje fara incalzire, ei isi pot pastra calitatile luni intregi, chiar si iarna.
Cele mai potrivite recipiente de depozitare sunt lazile din lemn sau plastic, fiind recomandata umplerea spatiilor dintre morcovi cu nisip uscat. Prin acest procedeu morcovii pot fi pastrati pe intreg parcursul anului, fara a afecta continutul de vitamine.
Temperatura de pastrare ideala este de 1-2º C, in conditiile unei umiditati relative de 90%. Morcovii curatati pot fi pastrati la frigider o perioada destul de lunga.
Morcovul isi are originile cu mult timp in urma, acesta fiind cultivat deja de grecii antici si de romani. Ceea ce omul de astazi nici nu-si imagina este ca, pana in Evul Mediu, culoarea morcovului era violetul. Varianta portocalie a fost dezvoltata mai tarziu, de catre horticultorii olandezi.
Desi in Franta se mai consuma morcovi violeti sau albi, aceste specii sunt foarte rare astazi. Varianta salbatica a morcovului poate fi intalnita frecvent prin pasunile, fanatele, livezile si terenurile arabile de pretutindeni.
In functie de abilitatile dumneavoastra gastronomice, puteti folosi morcovul ca element decorativ pentru mancarurile pregatite. Specialitatile ce le puteti pregati cu ajutorul morcovului depind numai de fantezia, de abilitatile dumneavostra si bineinteles materiile prime pe care le detineti.
Daca doriti sa aveti succes la folosirea morcovului ca element decorativ, trebuie sa cunoasteti urmatoarele lucruri:
1. In cazul sculptarii morcovilor se vor alege numai exemplare ferme, netede si sanatoase.
2. Sa nu fie prea proaspeti pentru a evita posibilitatea ruperii in timpul modelarii.
3. Sa nu fie nici prea uscati, batrani sau inlemniti, deoarece acestia nu pot asigura o decoratie buna si nici gustul lor nu e prea placut.
4. Florile confectionate din morcovi nu trebuiesc tinute in apa pentru a evita deformarea sau dezintegrarea lor.
5. Se recomanda mai degraba udarea acestora cu apa rece sau infasurarea intr-un servet umed sau in folie. In aceste conditii, pastrate in frigider, isi pastreaza prospetimea si frumusetea timp de 6-7 zile.
6. Putem ornamenta cu ajutorul morcovului salate reci, platouri, putem prepara chipsuri din morcovi, garnituri condimentate si inabusite , in diferite forme.
7. Felierea si taierea caracteristica a morcovului confera mancarii nu numai specificul acesteia, ci are rol si de a varia gustul ei, oferind gusturi diferite.
8. Datorita aromei si culorii placute, morcovii pot fi folositi in prepararea tocanelor, in inabusirea carnurilor aromate sau in pregatirea lichidelor tip saramura si a sosurilor.
9. Gustul morcovilor este compatibil cu majoritatea materiilor prime, iar culoarea lui imbogateste estetica preparatelor.
Oricum l-am folosi, pe post de materie prima pentru diverse specialitati sau pe post de medicament, morcovul este o leguma extrem de folositoare pentru organism si care ar trebui consumata mai des.