Mirodeniile sunt considerate alimente minune, iar cercetarile recente sustin ca unele mirodenii indiene sunt foarte bune, in mod special pentru femei. Majoritatea nutritionistilor vorbeste din ce in ce mai mult de efectul benefic al mirodeniilor.
Ele reprezinta o sursa bogata de fitochimicale, micsorand riscul bolilor cornice, in general, si al cancerului si problemelor cardiovasculare , in mod particular. Unele mirodenii sunt extrem de eficiente pentru femei in timpul menstruatiei.
Astfel, consumul de scortisoara si cuisoare cu o saptamana inaintea menstruatiei ajuta la usurarea crampelor. Menta este bogata in clor si fluor si ajuta la purificarea sangelui, atunci cand este luata impreuna cu vitamina E.
Ajwainul ajuta femeile insarcinate sa digere mai usor alimentele consumate, le mentine apetitul si mentine uterul sanatos. In cazul mamelor care alapteaza, aceasta mirodenie ajuta la producerea laptelui.
Semintele de chimion (jeera) sunt cunoscute si ele pentru faptul ca ajuta corpul femeilor sa produca mai mult lapte. Semintele de schinduf (methi) gatite in curry ajuta la aducerea uterului la starea sa contractata.
Consumate regulat in mancare, in doze mici, mirodeniile obisnuite sunt amplificatori unici ai sanatatii. Unele comunitati folosesc scortisoara pentru controlul nasterilor naturale. Scortisoara controleaza eliberarea timpurie de ovule dupa nastere.
O bucata de scortisoara luata in fiecare seara, timp de o luna dupa nasterea copilului, intarzie menstruatia, prevenind conceperea timpurie. Ajuta in mod indirect la secretia de lapte a mamelor.
Pentru femeile supraponderale si cele trecute de menopauza, care au probleme cu sinusurile si repiratia, este foarte buna combinatia de piper negru cu ardei iuti, ghimbir si pasta de usturoi.
Problema retentiei de apa la femei inainte de menstruatie poate fi rezolvata prin consumul de seminte de schinduf, acestea fiind diuretice. Se pare ca ardeii iuti sunt buni pentru slabit, ei marind viteza metabolismului, asa incat se ard mai multe calorii.
Tendinta spre alimentele sarace in grasimi a contribuit si ea la cresterea folosirii mirodeniilor. Deoarece atat gustul, cat si textura sunt afectate, atunci cand grasimile sunt scoase din alimente, mirodeniile pot compensa pierdera gustului. Mirodeniile tind sa intensifice gustul alimentelor bogate in nutrienti, dar nu prea populare, ca soia si spanacul.
Mirodeniile indiene ajuta la combaterea bolilor pe termen lung. Condimente, ca schinduful si scortisoara, sunt bune in special pentru diabetici. Schinduful este hipoglicemic – are un impact semnificativ asupra glucozei, micsoreaza raspunsul insulinei si ajuta la tratarea diabetului.
In plus, mai este si hipolipidemic, reducand trigliceridele din corp si nivelul colesterolului. Studiile recente arata ca si scortisoara intensifica capacitatea insulinei de a metaboliza glucoza, ajutand la controlarea nivelului de zahar din sange.
Nu numai mirodeniile indiene sunt valoroase pentru organism, ci toate mirodeniile. Daca nu va permiteti mirodenii exotice cu un pret mai ridicat, folositi-le macar pe cele obisnuite, precum dafin, ghimbir, ardei iute, piper, etc. pe are le cunoasteti deja.
Un alt lucru important este sa le folositi in stare naturala sau uscate, evitand sa folositi mirodenii din ambalaje frumos colorate care contin si o doza de aditivi, coloranti, conservanti. De asememenea, mirodeniile trebuiesc consummate in cantitati mici, excesul putand cauza probleme.
Picanta, condimentata… viata este plina de gust!