Mierea si scortisoara sunt de un real folos pentru sanatate, iar cele doua ingrediente sunt delicioase si imbogatesc cu savoare preparatele in care sunt adaugate.
Mierea ca tratament are o istorie lunga
Probabil una dintre cele mai vechi forme de medicina, care inca mai exista in lume, Ayurveda, a cunoscut puterile combinatiei dintre miere si scortisoara in tratarea si vindecarea multor boli de-a lungul celor 5000 de ani de istorie. Adeseori mierea era recomandata simpla sau impreuna cu alte plante ajutatoare, pentru a transporta proprietatile vindecatoare ale plantei pana la cele mai profunde tesuturi si celule.
Desigur, acum facem referire la mierea veritabila, nepasteurizata, organica si netratata, care are proprietati vindecatoare. Multi specialisti sunt de parere ca mierea produsa la nivel local este cea mai buna pentru vindecare.
Totusi, de curand, mierea activa Manuka din Noua Zeelanda a intrat in lumina reflectoarelor ca fiind regina tipurilor de miere destinate vindecarii si sanatatii. Este recunoscuta ca avand cea mai intensa activitate antimicrobiana dintre toate tipurile de miere.
Spitalele si clinicile din Noua Zeelanda si Australia utilizeaza mierea Manuka, recoltata de la albinele care polenizeaza copacii Manuka din Noua Zeelanda, pentru a trata bacteriile rezistente la antibiotice, care infecteaza ranile chirurgicale. De asemenea, s-a dovedit clinic ca este benefica in cazul diareei si al sindromului colonului iritabil.
David Wolfe, un zelos promotor al alimentelor crude si sanatoase, sustine faptul ca ar trebui sa utilizam produse neprelucrate ale albinelor, de toate genurile, pentru a ne mari longevitatea.
Scortisoara – proprietati si beneficii
Scortisoara inseamna mai mult decat folosire in deserturi ca turta dulce sau in bauturile de sarbatori, pentru accentuarea gustului. Ea este recunoscuta pentru capacitatea de a regla glucoza. Astfel ajuta persoanele cu diabet tipul 2, mentinand stabil nivelul zaharului din sange.
Scortisoara a demonstrat ca are capacitatea de a ajuta la limitarea extinderii leucemiei si celulelor limfomului cancerigen. Adaugata la alimente evita alterarea, datorita proprietatilor antibacteriene, iar cercetatorii de la Univeristatea de Stat din Kansas au descoperit ca elimina E.coli din sucurile nepasteurizate.
Scortisoara are proprietati anticoagulante si are un continut ridicat de magneziu, calciu, fier si fibre absorbabile. Atentie totusi, trebuie sa va asigurati ca se utilizeaza scortisoara organica pura de Ceylon si nu iradiata.
Combinatia dintre miere si scortisoara
Cercetarile desfasurate in Japonia si Australia au aratat ca aceasta combinatie poate reprezenta un adjuvant eficient in mentinerea sanatatii si longevitatii. Un studiu efectuat la Copenhaga a demonstrat ca in cateva cazuri extreme de artrita s-a imbunatatit semnificativ starea pacientilor dupa o cura zilnica cu miere si scortisoara.
In revista canadiana Stiri Mondiala Saptamanale au fost prezentate si alte afectiuni ale sanatatii in cazul carora mierea si scortisoara au fost extrem de folositoare. Se pare ca doua dintre alimentele comune pot face bine sanatatii noastre si sunt demne de luat in considerare pentru o buna conduita alimentara. Desigur, totul cu masura potrivita, dragilor!