OJA.ro blog

  • Magazin
  • Beauty Sfaturi cosmetica
    • Ingrijire ten
    • Ingrijire corp
      • Maini frumoase
      • Sani sanatosi
    • Ingrijire par
    • Ingrijire orala
    • Ochi sanatosi
    • Medicina si cosmetica
  • Nutritie
    • Retete
  • Stil de viata
    • Ecologie
  • Terapii
    • Apiterapia
    • Argiloterapia
    • Aromaterapia
    • Hidroterapia
    • Luminoterapia
    • Oligoterapia
    • Presopunctura
    • Remedii naturiste
    • Vitaminoterapia
    • Plante medicinale
      • Plante medicinale de la A la L
      • Plante medicinale de la M la Z
  • Ghid de produse

Maselele de minte: sa le scoatem sau nu?

Natura nu e intotdeauna perfecta. Ea ne-a daruit maselele de minte, dar nu intotdeauna a prevazut si spatiul necesar pentru ca ele sa creasca normal. Ce sa facem in aces caz? Sa le scoatem?

Se intampla deseori ca maselele de minte sa nu se comporte exact cum le arata numele si sa se incapataneze sa isi scoata nasul atunci cand nu exista nici un loc pentru ele. De aceea, va propunem o mica intalnire cu cea mai nazuroasa masea.

Al treilea molar

Taie, mesteca, faramiteaza. Dintii nostri nu vor soma cat vom trai. Incisivi, canini, molari si premolari, cu totii actioneaza la unison. Este o panorama rapida asupra acestei echipe neobosite.

Fiecare arcada dentara dispune de 2 incisivi centrali, 2 incisivi laterali, 2 canini, 4 premolari si 4 molari, dispusi simetric. Dar la anumite persoane, aceasta echipa este completata de maselele de minte, care se formeaza de-a lungul copilariei. In mod normal sunt 4. Dar unii norocosi nu au decat 3, altii 2 sau 1… iar cei mai norocosi nu au deloc.

Inca de la 8-10 ani, o mini-schita a dintilor este vizibila la radiografie. La varsta de 12 ani, coroana este formata. Radacinile sunt terminate catre 17-18 ani, ceea ce corespunde varstei medii a eruptiei. La 25 de ani, 90% din maselele de minte avand suficient loc pe arcada incep sa iasa. Dar, uneori, se intampla ca acesti musafiri intarziati sa nu poata sa iasa corect.

De ce pun ele probleme?

In anumite cazuri, aceste masele de minte nu cresc, adica stau cuminti in os fara sa se manifeste. Dar se intampla ca ele sa se infecteze sau sa-si scoata nasul cu mult tam-tam, provocand pagube altor dinti. Acest lucru este extrem de adevarat pentru maselele de minte de pe mandibula, adica de pe arcada inferioara. O extractie poate fi atunci luata in calcul, fie preventiv, fie atunci cand o problema apare. Pentru specialisti, aceasta interventie are mai multe ratiuni sa se intample:

  • Lipsa locului

In cadrul unui tratament dentar, atunci cand dintii nu au nici un pic de loc pe arcada. Maselele de minte sunt scoase inainte de a fi complet formate. Aceasta operatie se numeste germectomie sau extragerea dintelui in stat de germen, de copil. Aceasta interventie poate fi realizata inca de la varsta de 12-14 ani si este prescrisa dupa ce se realizeaza o ortopantograma, o radiografie a celor doua maxilare numita frecvent panorama.

  • Accidente de evolutie

Atunci cand dintele nu iese asa cum trebuie, atunci poate fi la originea multor probleme.

Cea mai frecventa este pericoronarita, inflamarea tesuturilor care inconjoara dintele. Aceasta infectie apare la maselele de minte atunci cand sunt pe jumatate iesite, oferind o usa de intrare bacteriilor. Durerea, jena, dificultatile de a deschide gura, dificultati in a manca sunt intalnite frecvent. In fata unei asemenea probleme, dentistul va avea grija de infectie prin prescrierea de antibiotice si clatiri ale gurii.

Totul poate sa reintre in cursul firesc repede. Dar atunci cand infectia are tendinta de a se repeta, este preferabil sa se scoata maselele de minte. Alte incidente posibile: maselele de minte pot provoca deplasarea sau infectarea dintilor adiacenti.

  • In caz de cariere

Datorita morfologiei atipice, tratarea cariilor ce apar pe maselele de minte poate sa pune probleme. In fata riscului foarte mare de recidiva, optiunea scoaterii este bine de retinut.

  • Cu titlu preventiv

Scoaterea maselelor de minte cu titlu preventiv face obiectul a numeroase dezbateri. Anumiti specialisti spun ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca aceasta opreatie previne recidiva ortodontica sau aparitia unor dezordine dentare tarzii. In schimb supravegherea periodica a evolutiei maselelor de minte este recomandata.

Sa vorbim despre operatia propriu-zisa

Orice medic dentist este in teorie autorizat sa scoata o masea de minte. Dar, in practica, veti fi orientat cel mai adesea catre un specialist in chirurgie bucala. O operatie este un act care se poate dovedi delicat.

In general, aceasta operatie are nevoie de o pre-medicatie: antibiotic timp de 6 zile din momentul interventiei, un antiinflamator ca va permite diminuarea endemei. Extractia poate sa aiba loc sub anestezie locala sau la nivel mai intins.

Astazi exista putine indicatii privind interventiile sub anestezie generala, care implica si spitalizare. Datorita riscurilor legate de acest tip de act, anestezia generala trebuie sa fie cu adevarat exceptionala.

Anestezicele pot astazi sa fie injectate prin acele cele mai fine. In functie de dispunere si de numarul de masele de extras, scoaterea se va putea face intr-o singura operatie sau doua. Daca maselele ce trebuie scoase pun putine probleme, este posibil sa fie inlaturate din prima. Dar, de obicei, se procedeaza la doua interventii.

Sa spunem ca aceasta interventie este un moment usor de trecut ar fi exagerat de optimist. In ciuda absentei durerii in timpul operatiei, scoaterea are nevoie de o energie din partea dentistului care se poate sa se dovedeasca deconcertanta.

Azi este posibil sa taiem maseaua in mai multe parti inainte de scoatere, ceea ce limiteaza traumatismul. Odata scapati de acesti molari inutili, nu trebuie sa purtati pica dentistului.

Trebuie sa faceti dovada de imaginatie in a alterna piureul si iaurtul timp de cateva zile. Uneori un hematom de culori variate va va distinge de cei din jur. Urmarile operatiei sunt variabile de la un individ la altul.

Se stie insa ca daca sunteti fumator, timpul de cicatrizare va dura mai mult. Dupa operatie, cel mai bun anti-inflamator ramane o punga cu gheata.

In afara de aceste rani de razboi, sa stiti ca va puteti lauda a fi o specie in pericol de disparitie.

Astazi, absenta maselelor de minte este din ce in ce mai frecventa, nu pentru ca ai nostri copii sunt din ce in ce mai turbulenti, ci pentru ca alimentatia noastra s-a schimbat si doi molari sunt mai mult decat suficienti.

apr. 7, 2008Ojaro
Arta parfumuluiCopiii internetului
You Might Also Like
 
Dintii nostri – o comoara
 
Uleiul de soia
Comments: 66
  1. alexandra
    octombrie 10, 2014 at 6:57 pm

    problema ,ea e mai mare
    mi s-a facut radiografie ,am fost la stomatolog,s-a chinuit o ora si nu a reusit decat coroana sa-mi rupa,Am ramas cu restul ,am dureri dupa o saptamana si acum astept sa merg la Iasi sa fac incizie,Cunoaste-ti un medic bun?

    ReplyCancel
  2. alinamariana
    septembrie 16, 2014 at 9:47 am

    exista posibilitatea deplasarii danturii dupa extractia molarilor de minte?

    ReplyCancel
  3. georgiana f
    iulie 9, 2013 at 5:46 am

    buna,

    de 4 ani de zile au inceput sa imi erupa (acuma am 24)”mugurii” maselellor de minte. Nici pana in ziua de azi nu mi-au iesit in totalitate. Acum 1 an….am ramas blocata la maxilar,impreuna cu dureri, din cauza maselei de minte din partea dreapta. Saptamana trecuta au inceput durerile la maseaua din partea stanga jos….dureri infernale, de urechi, gat amigdale, dinti,cap…..2 nopti n-am dormit…sambata am decis sa merg la dentist, mi-au fost inlaturate gingiile care acopereau portiunile de masele…. in timpul inciziei nici o durere….dar dupa iesirea de la medic…nu va pot descrie durerea pe care am avut-o…de atunci, pana azi ( marti) numai supa si iaurturi am mancat, si cine stie cata vreme mai continu asa…ma doare locul unde s-a facut incizia…oare mai trebuie sa astept muuuuullttt pana sa pot manca si eu ca oamenii? 😐 🙁

    ReplyCancel
  4. razvy
    mai 4, 2013 at 3:26 pm

    Salutare!
    Mie mi-au iesit maselele de minte acum 1-2 ani, au inaltimea de 1/2 din inaltimea celorlalte masele. Maseaua de minte din dreapta jos a iesit ultima si are inaltimea de 1/3. Stiu ca la acest tip de masele durearea este destul de mare si gingia se inflameaza.
    Pe mine ma doare gingia din partea dreapta a bazei limbii si gatul in partea dreapta. Pronlema este ca nu pot manca de durere, iar maine este Pastele si nu am pastile antimflamatiilor. Va rog imi puteti zice o metoda de stopare a durerii, nu neaparat permanenta.
    Am 17 ani, dintii mei sunt destul de mici si pot spune ca mai este loc pentru inca un set de masele de minte.
    Multumesc, sper sa raspunda cineva cat mai repede.
    Scuzati daca am scris gresit, sunt de pe telefon!

    ReplyCancel
  5. m.
    decembrie 18, 2012 at 2:46 pm

    george, din cate stiu eu pasta respectiva este un medicament plomba provizoriu. nu stiu daca trebuie scoasa dar sigur trebuie sa mergi din nou la dentist deoarece ai rezolvat doar 10% din problema.(eu dupa pasta respectiva eram intodeauna reprogramata ptr plomba definitiva,in cazul in care era totul ok). multa sanatate !

    ReplyCancel
  6. george bogdan
    noiembrie 26, 2012 at 9:33 pm

    acum 3 luni am fos la stomatolog,aveam durere la maseaua ultima din dreapta sus mia dat o gaura care parca mia gaurit creierul,apoi mia bagat o pasta si gata,,,,,acum pasta aceia mia cazut si de cite ori se intimpla sa aiba loc o vidare sau o presiune in gura simt ca imi crapa maxilarul.trebuie scoasa ?

    ReplyCancel
  7. nicu
    iulie 4, 2012 at 9:52 pm

    ce sa inteleg in cazul in care maseaua de minte apare tirziu, adica la 27 de ani ? oare incep sa fiu adult la 27 ani si am umblat cu mintea necoapta pina la virsta asta ?

    ReplyCancel
  8. daniela
    martie 28, 2012 at 7:06 pm

    imi poate spune cineva cat costa o ortopantomograma?va multumesc

    ReplyCancel
  9. Leo MC
    decembrie 24, 2011 at 11:43 pm

    pentru cristina: … iti recomand Aulin … e sub forma de praf in niste pliculete … se dizolva in 100 ml apa (aprox. un pahar) si se amesteca continutul cu o lingurita … medicamentul e destul de puternic asa ca iti sugerez sa bei doar jumate de pahar si daca nu iti alina durerea bei si cealalta jumatate … asta a fost sfatul medicului pentru mine … aulin e bun pentru orice fel de durere in special dureri mari indiferent de dureri sper sa iti fie de folos … sanatate multa

    ReplyCancel
  10. Leo MC
    decembrie 24, 2011 at 11:33 pm

    Multumim pentru postare … chiar aveam nevoie de aceste informatii !!! … Craciun Fericit tuturor

    ReplyCancel
  11. esty sava
    decembrie 19, 2011 at 2:10 am

    din cate comentarii am citit pana acuma,am observat ca pentru majoritatea cel mai dureros a fost cand a iesit maseaua de minte din dreapta jos.La fel e si la mine,cand mi-au crescut cele de sus nici nu le-am simtit,insa cu asta de jos nu mai rezist…maine ma duc la dentist sa vad ce imi recomanda:(

    ReplyCancel
  12. adi iully
    noiembrie 21, 2011 at 1:05 pm

    Eu am 31 de ani si tot a-mi cresc maselele de minte , problema ca la fiecare, e ca aceasta creste in gingie provocand durere iar stomatologul meu a zis ca maselele de minte nu se scot daca sunt sanatoase . Pentru durere insuportabila e bun Ketorol dar are actiunea doar 5 ore timp in care durerea trece de tot. Maselele acestea nu cresc in continuu ci au anumite perioade , de exemplu la mine apare durere odata cam la 4 ani atunci cand mai iese putin. PS: cine are masele de minte , are minte fratilor.

    ReplyCancel
  13. rafael
    octombrie 10, 2011 at 1:10 am

    si mie cred ca o sa-mi iesa maseaua de minte dar nu ma doare deocamdata doar putin maxilarul,dimineatza cand ma trezesc abea deschid gura.sa fie intradevar maseaua de minte?

    ReplyCancel
  14. cristina
    octombrie 5, 2011 at 7:53 pm

    Buna
    Acum 5 zile mi-am scos maseaua de minte.dupa 2 anestezii am simtit tot, o durere ingrozitoare si acum dupa aproape o saptamana ma doare foarte tare locul extractiei.am luat ketonal dar degeaba….ce alt medicament as putea sa iau?

    ReplyCancel
  15. Alex
    octombrie 4, 2011 at 12:52 pm

    Ce noroc pe mine sa am 4 masele de minte =((.Una a fost extrasa si pot spune cu mana pe inima ca a fost cel mai traumatizant moment din viata mea.E groaznic si atunci si in prima saptamana dupa.Din pacate mai am inca 3 astfel de extractii de facut si tot incerc sa ma fofilez.

    ReplyCancel
  16. loredana ionela
    septembrie 8, 2011 at 12:34 am

    eu la ultimul control la dentist mia spus ca trebuie sa ii scoata pe totzi 4:-s aiurea dar apropo de maselele mintii se tot spune ca in momentu cand vor iesi vor durea ingrozitor pe mn nu ma durut deloc:psucces

    ReplyCancel
  17. Pandelea Alexandru
    iulie 15, 2011 at 12:20 pm

    Salut!
    Cam acum 3 ani am fost la o extractie a unei masele din partea stanga de jos (antipenultima din capat) la un medic stomatolog. A fost mai mult o operatie, bineinteles su anestezie, pt k doctorul mi a spus k am avut radacina sudata practic de maxilar si am fost si cusut in locul resp, iar dupa un timp am fost si mi-a scos si firele si am luat si antibiotic Ospamox park se chema, iar dupa ma simteam fresh.
    Acum 4 zile am fost la o extractie a maselei de minte din partea dreapta de jos la un alt medic stomatolog. Maseaua era aproape pe jumatate cariata iar medicul resp mi-a recomdat sa o scot. Tot sub anestezie mi-a scos-o, nu stiu ce anestezie a fost aia ca ma durea ingrozitor cand dadea sa traga de ea si a fost nevoita sa o rupa in 4-5 bucati si pana la urma a reusit. Numai k mi-a pus un fel de pansament mai mic in gaura. Dupa 2 zile de la extractie m-a dat cu o solutie in locul cu acel pansament (acea solutie o avea intr-o seringa cu un ac intors la 90 grade) si a trebuit sa clatesc vreo 5 minute, iar pansamentul asta mi-a zis sa-l scot eu maine. Chestia este k nu mi-a recomandat sa iau nici un fel de antibiotic cum am luat pentru maseaua cealalta de care v-am povestit mai sus. Credeti k ar trebui sa iau vreun antibiotic? Ce-i drepr ma cam doare putin locul, dar e o durere sacaitoare de aia suportabila!…Astept raspuns…Multumesc!

    ReplyCancel
  18. luiza
    mai 9, 2011 at 11:24 am

    Buna ziua!
    de vreo 4 zile mi-a aparut in partea dreapta jos maseaua de minte.am o durere suportabila de ureche si gat…imi puteti spune ce sa fac….in primele zile ma durea gingia si se facusera abces la cealalta masea stanga jos,acum nu prea ma mai doare,maseaua a iesit putin dar nu in totalitate.eu unde lucrez am aer conditionat si mi-e putin teama!sa merg la un control de masele sau de urechi…??anul trecut am avut probleme cu urechea,otita!imi este f frica..astept raspuns.multumesc!!

    ReplyCancel
  19. Elisa
    aprilie 21, 2011 at 3:29 pm

    de vreo 3 zile incepuse sa ma doara maseaua de minte din partea dreapta jos. toate au iesit bine si frumos, numai asta e a draq :)). am facut si abces, am luat si 3 pastile de amoxacilina dar nimic. asa ca am fugit la stomatolog. mi-a facut un control si mi-a zis sa vin azi, ca am infectie si daca imi face anestezie, nu isi face efectul ( mi-a dat si o reteta de augmentin ). va zic sincer, abia asteptaaaam sa ajung sa ma pun pe scaun :)). mi-a facut o anestezie puternica ( puteai sa-mi dai un pumn in partea dreapta, ca nu simteam nimic ). si a inceput el acolo sa taie, sa spintece :))) si mi-a zis ca mi-a taiat o bucata de gingie si i-a facut loc sa creasca. maseaua e buna. na ca acum trece anestezia, si ma luat asa o durereeeee, abia pot sa inghit, k m-am dus la farmacie sa iau ceva de durere si mi-a dat aulin. diseara iau iar augmentin, si daca pana maine nu trece durerea, ma duc si-l implor sa mi-o scoata :)).
    Nu va temeti sa mergeti la stomatolog. Eu am avut probleme de mica, si am fost traumatizata. imi scouteau maselele cu clestele fara anestezie nimic, si asta nu ma facut sa imi fie frica de stomatolog. cu o dantura sanatoasa o sa aveti un corp sanatos. lasa-ti frica de stomatolog.
    maselele de minte apar la orice varsta, si sunt si unii norocosi la care nu le ies deloc. ;))

    ReplyCancel
  20. mihaella
    aprilie 19, 2011 at 9:38 pm

    Buna seara ,mama mea are 39 de ani si acum ii creste maseaua de minte e ceva normal ?are dureri groaznice uneori .astept raspuns .Multumesc !

    ReplyCancel
  21. Priquitta
    martie 24, 2011 at 10:42 am

    Poate cineva sa-mi spuna de ce se da tratament 5-7 zile cu antibiotice inainte de extractia maselei de minte?

    Eu am descoperit ieri ca maseaua mea de minte, dreapta, jos, vrea sa iasa insa nu are spatiu. De doua zile ma doare groaznic toata partea dreapta, insa cel mai tare molarul pe care maseaua de minte se sprijina. Nu pot sa mananc, nu pot sa dorm, nu pot sa stau in pat, nu pot sa ma concentrez… durerea asta m-a cam paralizat si vreau sa inteleg de ce naiba trebuie sa o suport 5 zile, zile de tratament cu antibiotice dar pline de durere…

    Dupa capul meu, as face interventia acum.

    ReplyCancel
  22. Ella
    martie 12, 2011 at 1:29 am

    am fost azi la dr de mi-a extras maseaua de minte, fiindca era inflamat locul, ma durea si se vedea numai jumate din ea, restul fiind sub gingie. am avut nevoie de 2 anestezii si s-a chinuit mult sa o scoata. ideea este urmatoarea: am tot citit despre ate si operatii si una alta. mie dr mi-a spus ca nu are cum sa ma coasa, fiindca e gingia praf in locul ala. acum stau ca o tampa si caut remedii pe net fiindca nurofen forte nu isi face efectul, ma doare gatul, urechea, locul anesteziei si parca si capul si nu pot dormi !!

    ReplyCancel
  23. Elena
    februarie 8, 2011 at 9:33 pm

    Si eu am auzit ca Dr. Dragos Stanciu este f. bun. Eu in schimb am o alta problema, as vrea sa-mi schimb coroanele de ceramica ca nu sunt estetice, sunt prea mari prea se cunosc. Credeti ca Dr. Stanciu e la fel de priceput si aici?

    Multumesc

    ReplyCancel
  24. Emilia
    ianuarie 20, 2011 at 11:33 am

    Da, stiu suna a reclama, dar daca mergeti acolo veti intelege ca este pe bune. Am trecut prin nenumarati medici si diverse tratamente asa ca stiu exact ce spun. Am suferit extractie de masea infectata, cu falca umflata pana la ochi – pe viu si maseaua nici macar nu se misca. medicul respectiv nu a facut anestezie pentru ca a spus ca nu are sens daca este umflata si durerile erau insuportabile. Imi era o frica de stomatolog teribila.

    ReplyCancel
  25. Emilia
    ianuarie 20, 2011 at 11:27 am

    Salut!Eu ma tratez la clinica Leodent (este foarte scumpa, dar domnul profesor Dragos Stanciu este cel mai tare ortodont, pedododnt, ghirurug, etc din Bucuresti). Pe extractie masea de minte am platit 252 lei (2.520.000 lei vechi) dar nu am avut nici macar o secunda de durere, nici in timpul extractiei, nici dupa. In patru zile a extras doua: una sambata, una miercuri – tratament cu Ampicilina si Metronidazol dupa.Una din ele era crescuta lateral si una inghesuia pe ceilalti (plus ce ele sunt foarte greu de periat si practic nu se curata bine, de aceea de regula apar infectii. Pretul este scump, dar serviciile extraordinare. Am aparat dentar pus tot acolo si doua operatii la activ (descoperire de dinte, extractii), nici un pic de durere. Super profesionisti!
    O zi buna si sanatate va doresc!

    ReplyCancel
  26. Novac Lorena
    ianuarie 3, 2011 at 1:52 pm

    Buna!
    Vreau sa zic ca,mi-e taree frica.Si mie imi creste maseaua de minte.Acum 2 luni,mi s-a facut o mica incizie la gingie,pt ca maseaua se „rezema”de maseaua din fata,ceea ce imi provoca dureri insuportabile.A fost bine o perioada,insa de acum 3 zile,turrbez de durere.Totul a inceput cu o durere suportabiila a maselei(mentionez ca maseaua de minte creste in partea dreapta jos),si am sesizat o mica umflatura la gat,numai in partea dreapta.Am luat Algocalmin,nu imi trecea,iar durerea era din ce in ce mai severa.Am stat o noapte plangand de durere,nimic nu ma facea sa ma simt mai bine.Am luat Aulin,si cateva ore reusea sa-mi ia durerea.Insa dupa 2 zile,partea dreapta e umflata,gingia de langa maseaua de minte e si ea alba si umflata,iar acolo unde creste maseaua,se vede un fel de gaura,sau coltul,nu prea stiu ce e,dar e foarte mica,nu pot vorbi,nu pot manca,nu pot sa beau,pt ca si in gura sunt umflata.Nici sa ma spal pe dinti nu pot,iar igienea gurii o mentin doar cu apa de gura.Am inceput sa iau Amoxicilina,insa astept rezultate.Credeti ca e ceva grav?E ceva neregula cu maseaua de minte oare..?Sincer,cand ma gandesc la o vizita la dentist,mi se inmoaie picioarele.Ultima a fost destul de dureroasa.Mi-e frica de injectia pt anesteztie,de apoi de restul..Va multumesc.

    ReplyCancel
  27. Laura
    decembrie 6, 2010 at 1:16 pm

    Am si eu de facut un comentariu destul de interesant.
    Am o masea de minte care e foarte foarte cariata, initial a fost plombata, apoi in timp plomba s-a dus si cand am ajuns cu ea la medic acum 2-3 ani era deja prea tarziu de remediat.
    Am primit atunci sfatul sa o scot dar numai daca ma doare.
    Am avut la scurt timp dupa aceea dureri mari(cred ca a survenit psihologic, dupa averizarea medicului), si am mers cu acele dureri mari la el….mi-a propus o anestezie locala si extractia.
    Dupa ce mi-a facut anestezia, am avut o senzatie ciudata de rau,apoi un gen de revelatie ca maseaua mea este legata de inima si daca o extrag voi muri, am simtit efectiv un gen de premonitie puternica de a ma opri daca nu vreau sa fie prea tarziu. Va pot spune ca nu mi-e teama de moarte, dar imi ascult intuitia intotdeauna. Am vb cu medicul si i-am explicat , acesta ma cunostea deoarece am mai lucrat la el dintii, si nu mi s-a intamplat ca atunci cand presimt ceva sa nu fie adevarat.
    S-a speriat putin de ce am spus si a zis, ca daca eu vreau sa ma opresc nu face nimic.
    Ne-am oprit si de atunci am ramas asa cu maseaua binenteles ca se rupe cate putin pana raman fara ea.
    Vreau sa imi raspundeti este posibil ca maseaua de minte de jos sa aiba vreo legatura cu inima, ?

    ReplyCancel
  28. sm_alessia
    octombrie 28, 2010 at 12:23 pm

    de 3 zile miam scos maseau de minte si ia pus copci doctorita stomatologa nu mia dat tramtament sa imi vindec infectia si acuma imi miroase vreau sa stiu trebuia sa imi fac un tratament inainte de operatie sa imi tratez infectia sau nu si acuma imi miroase urat acolo ce trebuie sa fac ca sant foarte ingrijorata

    ReplyCancel
  29. m-a spart durerea
    octombrie 19, 2010 at 10:30 am

    Scuze era alexdop21@yahoo.com

    ReplyCancel
  30. m-a spart durerea
    octombrie 19, 2010 at 10:28 am

    Salutare, pot spune ca sunt unul dintre norocosii care trec prin placerea cresterii maselei de minte, si ca sincer nu stiu ce sa mai fac. Ma doare de innebunesc, ma enerveaza orice lucru, si mai mult de atat mi s-a umflat fata in ultimul hal. Poate cineva sa imi spuna, va rog, cam cat costa o interventie de extragere a maselei, sau de tratament in cazul in care nu e necesara extragerea
    ? Astept raspunsurile voastre la alex dop21@yahoo.com

    ReplyCancel
  31. rocsanici
    octombrie 12, 2010 at 12:00 pm

    offf….nu va grabiti sa scapati de dinti….poate devine un obicei…:) cel mai bine e sa asculti parerea medicului stomatolog…el iti spune ce e nevoie sa faci…
    si stiu cat de cat ce zic…
    succes:)

    ReplyCancel
  32. ANonim
    octombrie 11, 2010 at 7:02 pm

    foarte bun articol…cred ca o sa ma duk si ew ladentist …k dupa cate am citit..cred ca e nevoie sa mi extrag maseaua de minte:(

    ReplyCancel
  33. AdMundi
    septembrie 29, 2010 at 1:16 am

    Commenturile va pot baga in ceata pentru detalii mai concrete intrebati medicul stomatolog decizia d-voastra nu trebuie sa aiba legatura cu acest site repet cea mai buna optiune intreaba dentistu (unu`l mai recent iesit de pe bancile facultatii)

    ReplyCancel
  34. rocsanici
    august 31, 2010 at 1:23 pm

    draga mea, nu te duce sa o scoti daca maseaua nu are nimic…chiar vrei un loc gol la tine in gurita?:)
    eu am rezolvat-o…am fost la medic si printr-o mica interventie chirurgicala mi-a eliminat buzunarasul de gingie care imi acoperea o parte din masea.acolo se adunau tot timpul resturi de mancare si din pricina aia se tot infecta.acum e chiar ok.sper sa nu mai am probleme.
    si lasa…avem timp sa ramanem fara masele …totusi sa nu incepem asa devreme…pup la toti

    ReplyCancel
  35. @Andreea
    august 30, 2010 at 7:40 pm

    Buna tututror! De 4 zile ma doae maseaua ingrozitor! La inceput doar ma durea, insa dupa doua zile mi s-a umflat toata partea dreapta a fetei. Am luat antibiotice [augumentin] si durerea imi trecedoar cu neolin sau cu fasconal. Astazi am fost la dentist pentru ca imi era teama ca nu cumva sa nu creasca bine, insa dentista m-a calmat si mi-a spus ca se dezvolta normal, tocmai ce mi-a strapuns gingia si ca ma va durea inca cateva zile pana cand v-a stapunge toata gingia. Mi-a dat o retete pentru tratament! Cred ca nupa ce va iesi ma voi duce sa o scot, astfel incat voi scapa de dureri in viitor.

    ReplyCancel
  36. rocsanici
    iulie 28, 2010 at 11:49 am

    am fost la dentist..in sfarsit…mi-am facut radiografie…si mi-a zis ca maseluta mea e foarte buna, si nu se merita scoasa.asa ca mi-a dat tratament cu antibiotice si antiimflamatoare, iar dupa ce scap de umflatura, si de trismus(blocarea muschiului masticator) trebuie sa merg la chirurgie buco-maxilo-faciala ca sa imi taie gingia, sa aiba loc sa creasca bine maseluta si sa nu mai apara alte complicatii…un pic scarry, dar lumea m-a incurajat si abia astept sa merg sa scap odata…
    va pup pe cei cu minte:)

    ReplyCancel
  37. Caty
    iulie 28, 2010 at 4:19 am

    Eu mi-am scos maseaua de minte din „cauza” asta aveam dureri de gat si ureche…Acum sunt bn mi-am si scos firele,inca nu iesise la suprafata… maseluta si din cate am inteles se opirse si din evolutie…si au trebuit sa ma taie…(ufff ce spaima).Cel mai urat sentiment a fost intepaturile pt anestezie pt ca mi-a facut de 3 ori adica m-a intepat (9 ori) k nu imi prindea anestezia,durere mare nu este insa se simte ciudat asa se aude in ureche un sunet asa zici k rupi „o carpa”…Eu am ales sa merg la clinica Dent Estet este una dintre cele mai bune clinici…Costurile sunt pe masura,dar se merita.Sanatatea este pe primul loc,daca ne-o distrugem nu mai putem cumpara alta… Va doresc mult curaj si „sanataturi”…Pupic pe toti pe maselute!

    ReplyCancel
  38. rocsanici
    iulie 24, 2010 at 6:18 pm

    draga dada..in primul rand, ambele medicamente se elibereaza pe baza de prescriptie medicala…deci trebuie sa ai o reteta de la un medic, stomatolo, sau medicul de familie…in aldoilea rand…sunt tottal diferite…si s-ar putea sa ti le prescrie simultan.ospenul este antibiotic, pentru infectie, iar ketonalul este pentru durere.
    ca tot veni vorba de maseaua de minte…eu am 21 de ani cred ca de aproximativ 2 ani imi creste in partea stanga jos si inca nu e gata…problema e urmatoarea, eu cred ca si daca stept 5 ani tot nu o sa fie bine..pentru ca am studiat destul de amanuntit locul cu pricina si nu vad nicio modificare la gingie…adica:nu scade, nu se retrage sau eu stiu, si acopera 1/2 din ,masea, deseori fac infectie si am niste dureri groaznice…vreau sa imi zica cineva o experienta cu happy end la extractie si atunci imi fac curaj si merg si eu la dentist dupa ce nu mai am infectie..va multumesc

    ReplyCancel
  39. ROSCA NATALI
    iulie 24, 2010 at 1:38 pm

    SALUT,SI PE MINE MA DUREA DE VREO TREI ZILE GITUL SI URECHILE SI AM MERS LA MEDICUL ORL. MI SA SPUS CA DUREREA DIN GIT E DIN CAUZA MASELEI DE MINTE CARE E CARIATA.IN ACEEASI ZI MI-AM SCOSO SI DE CIND AM INLATURAT-O NU MA MAI DOARE NICI GITUL NICI URECHILE. NUMAI CA AM ALTA PROBLEMA,AM DE ACUM MAI MULT DE 48 DE ORE DE CIND AM SCOSO SI INCA MII AMORTITA BARBA SI BUZA INFERIOARA,DAR LOCUL UNDE A FOST MASEAUA NU MA DOARE DE LOC…STIE CINEVA,POATE ATITA TIMP SA ACTIONEZE ANESTEZIA LOCALA SAU POATE FI ALTA PROBLEMA..ANTIBIOTICE IAU…

    ReplyCancel
  40. Caty
    iulie 16, 2010 at 11:08 pm

    Imi cer scuze „ureche” 😀

    ReplyCancel
  41. Caty
    iulie 16, 2010 at 11:05 pm

    De 3 zile am dureri si gingia inflamata din cauza maselei de minte, dreapta jos. Ma doare cu urechie si mi sa umflat si amigdalita…Am tot citit si nimeni nu a zis de amigdalita oare am altceva…?

    ReplyCancel
  42. Dada
    iulie 12, 2010 at 10:04 pm

    Hey,mie mi-a ieshit o masea de minte in stanga jos shi a inceput sa ma doara gingia shi in dreapta jos,am senzatia k ma dor alte masele..Doamne e o durere insuportabila….ce pastile imi ”recomandati”:Ospen sau Ketonal?:D…am o fobie pt dentist,de fiecare data kand intru in cabinet,fac ce fac shi leshin :D,imi e frik:D…(16 ani):D

    ReplyCancel
  43. raluki
    iulie 12, 2010 at 9:50 pm

    mama si eu aveam niste dureri in partea dreapta de cateva zile dar nu ma durea asa si doar cand mancam ceva simteam o presiune si am fost astazi la verisoara mea care conduce cabinetul cu fiul ei(verisorul meu) si mi-a spus verdictul ca creste maseaua de minte si e cariata(putin) si e mai bine sa mi-o scoata curand saptamana viitoare ca sa nu fie probleme si apoi sa-mi scoata si cealalta masea de minte ca sa nu mai am griji.Si fiul ei a spus ca trebuie prin operaie,care va fi miercuri pe 21 iulie ora 19…brrr mie frica am mai avut o operatie la ei dar una simpla la un dinte:p si totusi mie frica de o simpla injectie:p si ca cik s-ar putea sa ma doara dupa si eu nu prea suport durerea…sper sa fie bine:)) desi cam tremur de frica…doare o anestezie la masea de minte?:)))spuneti-mi va rog…

    ReplyCancel
  44. Pitbull
    iulie 8, 2010 at 2:59 pm

    Gata! Am extras-o! Totul a decurs fara probleme! Au trecut 3 ore de la extractie, anestezia incepe sa treaca si simt dureri, dar nu insuportabile, oricum iau ketonal forte. Un sfat pentru cei ce se tem: nu va fie frica, totul e OK!

    ReplyCancel
    • Isabela
      iunie 6, 2018 at 11:35 am

      Trebuie sa fac si eu acest lucru si stiu dintr-o experienta anterioara ca m-a durut tare dupa ce a trecut anestezia….Incurajarea ta imi face bine desi este posibil ca organismele noastre sa nu reactioneze identic….Mi-e asa de frica..!

      ReplyCancel
  45. Pitbull
    iunie 29, 2010 at 10:39 pm

    De 5 zile am dureri si gingia inflamata din cauza maselei de minte, dreapta jos. Maine am programare la dentist, sper sa ma anestezieze cum trebuie si operatia sa decurga fara probleme. Am sa intru dupa sa va dau mai multe detalii. Till them, wish me good luck! 😀

    ReplyCancel
  46. Ojaro
    iunie 28, 2010 at 9:38 am

    @Medeea – eu am peste 30 de ani si inca nu mi-au iesit complet maselele de minte. depinde de organism si genetica.

    ReplyCancel
  47. Medeea
    iunie 27, 2010 at 9:30 pm

    am 12 ani jumate in august o sa fac 13 si deja mi-au iesit [ doar 2 masele] si sunt doar colturi nu au iesit definitiv

    ReplyCancel
  48. camy
    aprilie 25, 2010 at 9:27 am

    buna!!!eu de 4 zile imi iese maseaua de minte,si am infectie la ea,Am fost la stomatologul de urgenta de la spital,si a zis k trebuie scoasa,dar el se apucase sa imi curete o masea de tartru(asta a fost vineri)si acuma am falca foarte umflata,si abia pot sa deschid gura sa mananc,de durere,iau si antibiotice,si anti-inflamatoare si antinevralgic,dar nu se lasa deloc,eu nu vreau sa imi scot maseaua chiar daca nu e de folos acolo unde e!!uni zic k trebuie sa mi se faca drenarea canalelor k sa se retraga infectia,k cumva le am infundate,dar sa vad ce o sa zica stomatologul luni cand o sa ma duc!!!stiti voi vre un remediu ceva???merci!!

    ReplyCancel
  49. Stanciu Paul
    martie 20, 2010 at 4:20 pm

    Eu am scos o masea de minte acum 2 zile. Sincer sa va spun nu m-a durut deloc…nici extractia nici a 2-a zi.
    Si eu eram speriat de faptul ca s-ar putea sa ma umflu la fata sau alte chestii de genul asta.
    Acum sunt foarte bine si nici nu simt faptu ca mi-am scos maseaua.
    Mai am inca 3 de scos sper ca si la acestea sa nu intampin probleme.

    ReplyCancel
  50. elena uchino
    martie 7, 2010 at 12:38 pm

    daca nu au de ajuns spatiu duc la strambarea altor dinti,fapt ce ma ingrijoreaza.Este adevarat? nu vreau sa am dinti „incalecati”,acum ca am o dantura cat de cat frumoasa.

    ReplyCancel
  51. elena uchino
    martie 7, 2010 at 12:35 pm

    Si mie mi-au dat coltii la maselele de minte.Nu este cine stie ce dureros,chiar nu am probleme.Totisi am auzit k maselele de minte sunt primele care se cariaza si k daca nu au de ajuns spatiu duc la strambarea altor dinti,fapt ce ma ingrijoreaza.Este adevarat? nu vreau sa am dinti „incalecati”,acum ca am o dantura cat de cat frumoasa.

    ReplyCancel
  52. stancu marian
    martie 3, 2010 at 5:47 pm

    vreau sa stiu, maseaua de minte are legatura cu inima?
    pentru ca am niste impulsuri asa de la una la alta si nu ma simt bine.iar uneori pleaca de la inima si masea acel impuls si catre cap. inca nu am fost la un specialist.

    ReplyCancel
  53. dany
    februarie 26, 2010 at 10:29 pm

    eu am fost astazi sa scot o masea de minte…mi-a facut o doza considerabila de anestezic dar cand a introdus”surubelnita” aia in gingie sau sub masea mi-a venit rau de durere si s-a intrerupt totul!eu aveam o durere la gingie in dreptul maselei si ma gandesc ca de asta anestezia nu a avut efect in locul unde trebuia ca restul gurii era amortit!acum mi-a dat sa iau amoxicilina 5 zile dupa care sa revin…altcineva zicea sa iau ampicilina cu metronidazol,ce credeti ca e mai bun si la ce metode ar fi mai bine si mai putin dureros sa apelez?

    ReplyCancel
  54. yoly
    februarie 26, 2010 at 1:25 pm

    maseaua mea de minte a inceput sa creasca in 2009, la inceput fara probleme dar de aproximativ 3 luni am gingia inflamata si nu ma pot spala pe dinti foarte bine.
    problema cea mai haioasa este ca mi-am facut de 5 ori programare la dentist dar de fiecare data cand se apropie (programarea) maseaua mea se umfla!!! ce pot face?
    site-ul este foarte bun!!!!

    ReplyCancel
  55. VILLI
    februarie 19, 2010 at 12:37 pm

    chiar azi mi-am scos maseaua de minte aici in spania. de durut nu m-a durut ca n-am simtit nimic. operatia a durat cam 30 de min, dar cred ca ma va durea cand trece anestezicul. dar stiu ca am scapat de o durere pe care de 1 luna o trag
    site-ul asta e tare

    ReplyCancel
  56. Alex
    ianuarie 22, 2010 at 6:19 pm

    buna … am 17/18 ani si a inceput de cateva zile sa ma doara partea dreapta a maxilarului pana la ureche …gingia mi sau umflat si intr-o noapte chiar nu am putut dormi de durere :((… am fost la dentist si a zis ca 98% poate sa fie „maseaua de minte” si ca nu ar avea lok sa creasca … in asemenea cazuri ce e de facut … inca nu a iesit delok … cu durerea asta nu styu ce sa mai fac iau antibiotice,calmante si ma lasa 3 4 ore si dupa care iar incepe …daca o tin asa cu medicamente …nu cred ca o sa fie bn …as vrea si eu ceva indicati sa scap de durere …macar pana o sa ajung iar la dentist cand am programare …pls help me !!!

    ReplyCancel
  57. muie_poli_timisoara
    ianuarie 13, 2010 at 9:51 am

    Lori – Ai ignorat sfatul medicului si vii apoi sa ne intrebi pe noi…

    Pentru restul copiilor: invatati sa va exprimati corect, altfel veti fi ignorati de societate. Limbajul de mIRC/mess nu are ce cauta altundeva decat acolo!

    Luati cateva articole care sa va explice care-i faza, cate sunt (difera de la om la om), cei mai norocosi nu mai au deloc.

    https://oja.ro/blog/stil-de-viata/maselele-de-minte-sa-le-scoatem-sau-nu.html

    http://www.eva.ro/sanatate/medicina-generala/maseaua-de-minte-articol-4204.html?&psize=50&pstart=0

    http://www.csid.ro/health/maseaua-de-minte-2758938/

    In general e bine sa le scoateti, pt. ca doar amanati suferinta! Mai devreme sau mai tarziu vor aparea dureri, carii (deoarece nu e la fel de rezistent smaltul ca la restul dintilor, iar periuta ajunge mai greu acolo) complicatii, etc. Mergeti la un medic bun care face anestezie ca lumea. Daca inca simtiti, mai cereti o doza de anestezic local.

    Nu va faceti griji, extractia in general nu doare, dar DUPA OPERATIE, O DURERE INFERNALA :d

    ReplyCancel
  58. alex.bucur
    ianuarie 7, 2010 at 9:01 am

    eu m-am hotarat. o sa mi le scot pe toate 4 🙁 . bun articolul

    ReplyCancel
  59. ABC
    ianuarie 5, 2010 at 5:31 am

    Natura este perfecta. 🙂

    ReplyCancel
  60. de3a
    noiembrie 30, 2009 at 9:46 pm

    e bun site-ul….pe mn ma doare maseaua chiar de ziua mea:((

    ReplyCancel
    • Ojaro
      noiembrie 30, 2009 at 10:13 pm

      Ne bucuram ca iti place site-ul nostru si ne pare foarte rau ca te doare maseaua. Noi iti uram La multi ani! si sa iti treaca durerea cat mai repede. 🙂

      ReplyCancel
  61. Ojaro
    octombrie 2, 2009 at 4:13 pm

    @Pamintean – daaa.. si mie tot la 18 ani. si dupa mai bine de 10 ani inca mai ies. :))

    ReplyCancel
  62. Pamintean
    octombrie 1, 2009 at 8:02 pm

    aveam aproape 18 ani cind mi-a iesit primul coltishor a unui „dinte de minte”. mai intii mi-au crescut cei de sus si dupa un an au inceput si cei de jos…acum am aproape 21 de ani si deja mi-au iesit toti. cei de jos inca se mai chinuie putin pentru ca nu au destul loc. din pacate unul din ei s-a inflamat pentru ca nu avea loc si am fost nevoit sa merg la dentist care mi l-a si scos deja :(, am 31 de dinti :), acum „stau” pe antibiotice..si numai pe iaurturi..ma uit si eu pe net oare pentru ce avem nevoie de ei…ai scris ca dintii astia apar la 25 de ani…vezi ca mai sunt si exceptii :)).
    succese.

    ReplyCancel
  63. Laura
    aprilie 17, 2009 at 1:24 pm

    Foarte bun articolul ! Bravo 🙂

    ReplyCancel
  64. kontrol
    iulie 8, 2008 at 9:37 am

    Multumesc de informatii.
    Foarte bine realizat articol.

    Intai vroiam sa caut informatii in engleza, nici nu credeam ca o sa gasesc in romana genul asta de informatii.

    Multumesc inca o data,
    & keep on going

    ReplyCancel

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

aprilie 7, 2008 66 Comments Stil de viata
Articole recente
  • Invatati sa va placa de voi insiva
  • 10 idei de cum sa iti pictezi unghiile
  • Cum sa ne vopsim parul acasa in 9 pasi simpli
  • Avantajele brazilor artificiali
  • Tu stii ce crema de fata ti se potriveste?
Comentarii recente
  • Argila: beneficii medicinale si cosmetice - OJA.ro Blog de frumusete holistica la Uleiurile esentiale – ce stim despre ele?
  • Metode naturale de a adormi - OJA.ro Blog de frumusete holistica la Uleiurile esentiale si beneficiile aduse organismului
  • Cum protejam culoarea parului vopsit - OJA.ro Blog de frumusete holistica la Cum sa ne vopsim parul acasa in 9 pasi simpli
  • Benny la Primele fire de par alb. Ce ne facem?
  • Dana la Cum sa scriem o scrisoare lui Mos Craciun
Bine ati venit pe OJA.ro

Bine ati venit pe blogul OJA.ro

Categorii
  • Cosmetica
  • Terapii Naturiste
  • Plante medicinale
  • Stil de viata
  • Ghid de produse
  • Vopsea de par
  • Vopsea de par fara amoniac
  • 7 motive pentru a te abona la Newsletter
  • Publicitate pe OJA.ro Blog
  • Scrie pentru OJA.ro Blog
OJA.ro

OJA.ro – magazin de frumusete holistica

2021 © OJA.ro Blog frumusete holistica