Toata lumea vorbeste astazi de suplimentele de vitamine si minerale, iar informatiile conflictuale pe care le auzim pot crea o stare de confuzie.
Un lucru important ce trebuie stiut despre aceste suplimente este ca ele nu pot inlocui o dieta deficitara.
Nu exista o pastila magica, care sa inlature efectele unei diete alcatuita din mancare de proasta calitate si sucuri. Intr-adevar suplimentele pot ajuta, dar ar trebui folosite ca un complement la o dieta echilibrata si sanatoasa.
Solubile in apa sau in grasimi?
Daca ati explorat cat de cat lumea suplimentelor de vitamine, cu siguranta ati auzit de mai multe ori termenii “liposolubile” si ”hidrosolubile”. Hidrosolubile vs. liposolubile se refera la modul in care sunt depozitate si folosite de catre organism. Vitaminele solubile in apa sunt usor eliminate si trebuie administrate zilnic, in timp ce vitaminele liposolubile pot fi depozitate in organism.
Vitaminele hidrosolubile se pierd mai ales prin prepararea mancarii. Ele trebuie inlocuite in mod regulat pentru ca sunt foarte rapid eliminate de organism. Asta inseamna ca este foarte important sa le consumati in fiecare zi, printr-o dieta echilibrata sau prin suplimente, pentru a mentine normale a metabolismului.
Din moment ce vitaminele liposolubile se pot pastra in tesuturile corpului (mai ales in ficat) si grasimile rezista o perioada mai mare de timp, exista un risc mai mare sa atinga un nivel toxic. Totusi, acest lucru este foarte rar in cazul dietelor echilibrate ale oamenilor sanatosi, dar este bine sa aveti in vedere atunci cand luati doze mari de vitamine solubile in grasimi.
Cele mai cunoscute vitamine liposolubile sunt:
- Vitamina A
- Vitamina D
- Vitamina E
- Vitamina K.
Cele mai cunoscute vitamine hidrosolubile sunt:
- Vitamina C
- Tiamina (B1)
- Riboflavina (B2)
- Niacina (B3)
- Acid pantotenic (B5)
- Piridoxina (B6).
Mare parte din atractia pe care o exercita suplimentele de vitamine consta in faptul ca se gasesc usor, sunt convenabile, usor de luat, ieftine si, in general, chiar eficiente. Suplimentele de vitamine continua sa fie studiate in vederea descoperiri beneficiilor lor intr-o gama larga, inclusiv prevenirea si tratarea unui numar mare de boli si afectiuni cronice.
Numeroase studii au demonstrat deja avantaje puternice, precum sistem imunitar intarit in urma administrarii multi-vitaminelor, reducerea fracturilor in urma suplimentelor de calciu, etc. Majoritatea persoanelor, in special cei care nu mananca intotdeauna sanatos si echilibrat, pot avea multe beneficii in urma consumului de suplimente de multi-vitamine.
Absorbtia acestor vitamine in corp este influentata de mai multi factori si de diverse obiceiuri. Unul dintre aceste obiceiuri este consumul de lichide in timpul mesei.
Ceea ce bem cand mancam este mai important decat credeti. Cititi mai multe informatii despre actiunea daunatoare a lichidelor consumate in timpul mesei si incercati sa gasiti acele lichide sau bauturi pe care aveti voie sa le consumati sau trebuie neaparat sa le evitati inainte, in timpul si imediat dupa masa.
In cele ce urmeaza, va vom oferi doar cateva exemple despre influenta lichidelor asupra absorbtiei de vitamine, cu speranta ca va veti documenta mai mult si veti tine cont de ceea ce descoperiti.
Fierul este un mineral important, mai ales pentru femei. Cel putin 40% din femei sunt susceptibile de anemie cauzata de insuficienta in fier. Cu totii bem ceai, cafea sau lapte fara sa stam pe ganduri, dar acestea impiedica absorbtia fierului de catre organismul nostru.
Acest lucru este o veste proasta mai ales pentru doamne, acestea pierzand mai mult de 50% decat barbatii in urma menstruatiei.
Bauturile cofeinizate, precum ceai, cafea sau bauturi acidulate, au, de asemenea, un efect negativ asupra absorbtiei fierului. Consumul cofeinei impreuna cu mancarea poate reduce la jumatate gradul de absorbtie a fierului, dar si altor minerale, precum calciu sau zinc.
Avem nevoie de calciu pentru dinti si oase sanatoase si tot aceste minerale joaca un rol important in capacitatea sangelui de a se coagula si pentru activitatea normala a muschilor. Orice bautura care contine cofeina trebuie bauta cu cel putin o ora inainte sau dupa masa pentru a lasa timp fierului si altor minerale sa fie absorbite de catre organism.
Laptele influenteaza negativ absorbtia fierului, deci ceaiul cu adaos de lapte sau cafeaua cu lapte sunt un dublu NU cand vine vorba de bauturi aferente mesei. Ca si cu bauturile cafeinizate, este bine sa evitati consumul de lapte cu o ora inainte si dupa masa.
Daca alimentele consumate sunt bogate in calciu si nu contin fier, atunci este bine sa beti lapte impreuna cu acestea pentru a ajuta absorbtia calciului, dar stati deoparte de ceai sau cafea pentru ca acestea intervin in absorbtia acestuia.
Alcoolul reprezinta alt tip de bauturi de care trebuie sa va feriti in timpul meselor, cu exceptia vinului. Pe langa faptul ca vinul contine fier, el ajuta si la absorbtia acestuia, deci faceti ca francezii si beti un pahar de vin la fiecare cina. Pentru toate celelalte bauturi alcoolice, evitati-le o ora inainte si dupa masa. Distrug vitamina B6 si intervin direct in absorbtia vitaminei B12 la nivelul intestinelor.
In afara faptului ca intervine in absorbtia vitaminelor si mineralelor, alcoolul are tendinta sa distruga rezervele de vitamine si minerale din organism.
O bautura care este recomandata cu putere a fi consumata in timpul mesei este sucul de portocale . Acidul ascorbic ce se gaseste in vitamina C ajuta la absorbtia fierului. Fierul si vitamina C trebuie administrate in acelasi timp pentru o maxima eficienta. Acelasi efect il au si alimentele bogate in vitamina C.
Informati-va si mai mult in legatura cu acest subiect si poate asa va veti da seama de ce, chiar daca dvs. credeti ca aveti o dieta echilibrata, aveti carente.