Afectiune specifica infectiilor bacteriene sau virale, insotind inflamarea cailor respiratorii, caracterizata prin raguseala.
Alaturi de tratamentul chimico-terapeutic prescris de medic, o serie de plante medicinale amelioreaza aceasta afectiune.
Intern:
- Flori si radacina de nalba mare (Flores et Radix Althaeae), flori si frunze de nalba de cultura (Flores et Folium Malvae)
- Din flori si frunze se prepara o infuzie din o lingurita la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi.
- Din radacini se prepara un macerat la rece, timp de 1 ora, din o lingurita la o cana de apa, la care se adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu, cantitate care se bea treptat in cursul unei zile. De asemenea, radacinile, bine curatate si taiate in cuburi, pot fi masticate, iar mucilagiile extrase in saliva se inghit.
- Flori si frunze de podbal (Flores et Folium Farfarae): infuzie preparata din 2-3 linguri la o cana de apa; se bea indulcita cu miere, treptat in cursul zilei.
- Flori de lumanarica (Flores Verbasci): infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa; se bea treptat, in cursul unei zile.
- Isop (Herba Hyssopi): infuzie din 1-2 lingurite de planta la o cana de apa; se beau 2 cani pe zi.
- Cimbrisor de camp si cimbru de cultura (Herba Serpylli et Thymi vulgaris): infuzie din 1-2 lingurite de planta la o cana de apa; se beau 2 cani pe zi.
Extern:
- Arnica (Flores Arnicae): gargara cu infuzie preparata din o lingurita de flori la o cana de apa.
- Frunze de patlagina (Folium Plantaginis): gargara cu infuzie preparata din 2 linguri de frunze la o cana de apa.
- Sulfina (Herba Meliloti): gargara cu infuzie din 2 lingurite de planta la o cana de apa.
- Fructe de fenicul (Fructus Foeniculi): gargara cu infuzie din jumatate de lingurita de fructe la o cana de apa.
- Ulei de menta (Aetheroleum Menthae), ulei de brad (Aetheroleum Abietis), ulei de levantica (Aetheroleum Lavandulae): inhalatie cu cateva picaturi de ulei turnate in apa fierbinte.