Cu totii le cunoastem – pesticide si ceara care acopera produsele consumate de noi. Desi exista multe produse in magazine pentru spalarea fructelor si legumelor, este mult mai simplu sa va preparati propriul amestec, acasa, care va functiona la fel de bine si la un pret mult mai scazut. Atunci de ce sa platim asa de multi bani pe ceva ce putem face acasa?
Asa ca, pentru a economisi ceva banuti, luati in considerare urmatoarele lucruri:
- bacteriile si ciupercile apar in mod natural in majoritatea recoltelor. Chiar daca nu exista niciun pic de pamant care sa atarne de produsele voastre organice sau anorganice, bacteriile sunt prezente.
- imaginati-va cate maini ating mancarea inainte de a ajunge in gura voastra, plus bacteriile din sol si murdaria acumulata in timpul transportului: acestea cauzeaza depuneri pe suprafata oricarui produs.
- pesticidele din agricultura nu se pot indeparta cu apa simpla.
Chiar daca planuiti sa curatati sau sa razuiti produsul, este mult mai bine si recomandat sa il curatati mai intai. Sa zicem ca aveti un pepene copt foarte frumos si il taiati fara sa il spalati pe afara…cutitul poate purta patogenii posibil periculosi de la margine pana in centru, iar frumosul pepene poate transforma ceva minunat intr-o cultura de bacterii.
Unele persoane spala produsele cu detergent de vase. Desi prin aceasta metoda se indeparteaza marea parte a pesticidelor, aceea care ramane, plus orice reziduu de sapun, poate fi in detrimentul sistemului vostru si, de fapt, este cea care cauzeaza suparari gastrointestinale. Fiti atenti atunci cand folositi orice pe alimentele voastre, orice care nu este comestibil.
Anumite produse mai delicate, precum afine sau caise, nu trebuie cufundate in apa, dar pot fi stropite cu unul din amestecurile preparate in casa prezentate mai jos si puse intr-o strecuratoare, folosind un jet usor de apa pentru a clati fructele fragile. Pentru a evita stricarea rapida a produselor nu le spalati decat cu putin inainte de a le consuma.
Comoditatea a devenit un stil de viata cand vorbim de mersul la supermarket. Produsele pre-ambalate, gata de mancat sunt visul oricarui cumparator, dar totusi ar fi o idee buna sa le spalati inainte de a le consuma. Asta va lua doar cateva minute si veti fi siguri ca mancarea voastra a fost bine curatata.
Oricui ii place sa economiseasca bani si, prin urmare, nu e neaparat nevoie sa cumparati produse scumpe pentru spalarea produselor, cand puteti amesteca propriile ingrediente obisnuite in majoritatea dulapurilor, asa ca treceti la treaba! Veti asigura o aroma mai placuta, veti reduce riscul consumului de contaminanti si veti economisi bani.
Combinatia dintre grija pe termen lung pentru sanatate si economisirea banilor va ofera o recompensa dubla.
Solutii pentru spalat alimentele si indepartat pesticidele
RETETA 1
- 20 de picaturi de extract de seminte de grapefruit
- 1 lingura de bicarbonat de sodiu
- 1 ceasca de otet alb
- 1 ceasca cu apa
- o sticla cu pulverizator, noua.
RETETA 2
- 1 lingura de suc de lamaie
- 1 lingura de otet alb
- 1 ceasca cu apa
- sticla noua cu pulverizator.
Pulverizati pe fruct sau leguma amestecul obtinut, lasati sa actioneze 5-10 minute si apoi clatiti bine pentru a indeparta toate reziduurile. ATENTIE! Bicarbonatul de sodiu si otetul vor face spuma, atunci cand le veti amesteca. Nu uitati de vasul mare si sa turnati usor.