Guta este boala caracterizata prin cresterea concentratiei acidului uric in sange si de punerea de urati, in special, la nivelul articulatiilor. Guta poate fi ameliorata prin remedii si terapii naturiste.
Remedii naturiste pentru guta
Pe langa tratamentul de baza prescris de medic, se pot utiliza, sub forma de cure de lunga durata, unele plante medicinale, in special cele cu actiune diuretica.
- Frunze de frasin (Folium Fraxini): infuzie din 1-2 linguri de frunze la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi, timp de 3 saptamani.
- Frunze de mesteacan (Folium Betulae): infuzie din 2 linguri de frunze la o cana de apa; dupa ce ajunge la o temperatura de 40 grade C, se aduga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu si se lasa apoi in repaus 6 ore. Se bea in 2 reprize, la 4 ore interval. Se face o cura de o luna. Se poate repeta dupa o luna de pauza.
- Coada calului (Herba Equiseti): decoct din o lingurita de plante la o cana de apa; se beau 3-4 cani pe zi, timp de 3-4 saptamani.
- Troscot (Herba Polygoni): infuzie din 1-2 lingurite de planta la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
- Rizomi de pir medicinal (Rhizoma Graminis): infuzie sau decoct, din o lingurita la o cana de apa; se beau 3-4 cani pe zi, timp de 2 saptamani.
- Radacina de iarba mare (Radix Inulae): decoct din 3 linguri de radacini la o cana de apa; se iau 3-4 linguri pe zi, timp de 2 saptamani.
- Radacina de osul iepurelui (Radix Ononidis): decoct din o lingura de radacina la o cana de apa; se beau 3 cani pe zi, timp de 2 saptamani.
- Fructe de catina (Fructus Hippophae) – au proprietati deosebit de utile ca vitaminizante si diuretice, prin care contribuie la eliminarea toxinelor si uratilor: infuzie din 1-2 lingurite de fructe la o cana de apa; se beau 2 cani pe zi, timp de o luna.
- 20 g flori de soc (Flores Sambuci), 20 g flori de tei (Flores Tiliae), 30 g frunze de mesteacan (Bolium Betulae), 30 g frunze de urzica (Folium Urticae): infuzie din 1-2 lingurite de amestec la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. Se face o cura de o luna.
- 30 g frunze de mesteacan (Folium Betulae), 30 g radacina de osul iepurelui (Radix Ononidis), 30 g macese (Fructus Cynosbati ), 10 g frunze de ienupar (Fructus Juniperi): decoct din o lingure de amestec la o cana de apa; se beau la pranz 1-2 cani de infuzie calda, timp de 2 saptamani.
- 15 g flori de levantica (Flores Lavandulae), 25 g flori de soc (Flores Sambuci), 15 g sunatoare (Herba Hyperici), 15 g radacina de brusture (Radix Bardanae), 20 g rizomi de pir medicinal (Rhizoma Graminis), 10 g fructe de ienupar (Fructus Juniperi): infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa; se beau la pranz 1-2 cani de infuzie calda, timp de 2 saptamani.