O intrebare care poate framanta pe multi este „De ce facem gripa in special in anotimpul rece?”. Sezonul incepe in octombrie-noiembrie si toata iarna incercam sa ne protejam cat mai bine.
In fiecare an exista un vaccin specific, pe care ar trebui sa ni-l facem. Nu neg ca exista oameni care nu se imbolnavesc de gripa, dar majoritatea au nevoie de vaccin.
Curiozitatea, insa, este cea care a purtat oamenii pe aripile creatiei, asa ca ne-am pus intrebarea de mai sus. Asa e. De ce iarna este, in emisfera nordica, sezonul cel mai bun pentru transmiterea virusului gripal?
Aceasta legatura intre anotimp si raspandirea virusului este foarte bine cunoscuta, dar nu a fost cu adevarat explicata.
Asa ca cercetatorul Peter Palese din Statele Unite si colegii sai s-au pus pe treaba si au inceput o serie de experiente in laborator care sa demonstreze legatura dintre temperatura, umiditate si transmiterea virusului.
Cum s-au desfasurat experimentele?
S-au facut 2 grupe de cate 5 hamsteri. O grupa era infectata cu virusul gripei, iar cealalta perfect sanatoasa. Cele doua grupe au fost puse in aceeasi camera, iar cercetatorii au inceput sa varieze temperatura si umiditatea. Totul pentru a determina conditiile ideale de transmitere a virusului gripal.
Rezultatul: o temperatura de 5°C si o umiditate de 20% sunt perfecte pentru ca hamsterii bolnavi sa-i contamineze pe cei sanatosi. La 30°C, cercetatorii nu au observat nici o transmitere virala. Atunci cand umiditatea atinge 80%, transmiterea este blocata.
Cercetatorii au masurat si nivelul activitatii mai multor agenti responsabili cu apararea organismului in mucoasele nazale. Acest raspuns innascut este acelasi intre 5°C si 20°C, dupa cum s-a constatat in urma experientelor.
Se estimeaza ca aceste conditii ale mediului inconjurator, la care se adauga o scadere a sistemului imunitar, joaca un rol major in transmiterea iarna a virusului gripal.
Mai multe ipoteze fusesera avansate pentru a explica dragostea gripei pentru anotimpul rece: scaderea temperaturii favorizeaza stabilitatea virusului, oamenii tind sa se adune laolalta in spatii inchise, sistemul imunitar subred, mucozitati mai sensibile.
Cu toate acestea, putine ipoteze au fost cu adevarat testate.
Un lucru este sigur: in fiecare inceput de iarna, gripa isi face aparitia. Asadar luati masurile adecvate si vaccinati-va din timp.