Glaucomul este o afectiune oculara ce are ca urmare scaderea vederii. Mai mult, netratandu-se la timp poate produce orbirea. Asadar consultati de urgenta medicul! Glaucomul reprezinta un cumul de simptome: presiune intraoculara crescuta, afectarea nervului optic (atrofiere) si deficit al campului vizual.
La inceput, acesta afectiune cauzeaza incetosarea trecatoare a vederii, ca apoi sa duca la scaderea acuitatii vizuale pana la zona centrala a campului vizual, acea senzatie de cerculete colorate in culorile curcubeului ce apar in jurul surselor de lumina.
Cuvantul glaucom provine din grecescul „glaukos” ce inseamna gri-albastrui, aspect ce se referea probabil la un stadiu avansat al acestei boli.
Factorii ce duc la cresterea riscului de glaucom sunt fie ereditatea, imbatranirea, diabetul si bolile vasculare sau miopia severa.
Exista mai multe tipuri de glaucom. Astfel daca privim din perspectiva varstei la care apare glaucomul poate fi:
- glaucom congenital,
- galaucom infantil,
- glaucom juvenil.
Din punct de vedere al cauzei determinante exista glaucom primitiv si secundar, cand se cunoaste cauza aparitiei. Iar o a treia categorie – in functie de configuratia unghiului dintre iris si cornee – exista glaucom cu unghi deschis si glaucom cu unghi inchis.
Foarte important de precizat este ca boala nu doare , ochii nu-l supara pe bolnav decat foarte rar, defectele de camp vizual fiind determinate doar de oftalmolog. In concluzie in diagnosticul glaucomului, rolul major il are atat apelarea la medicul specialist, cat si nivelul de pregatire al acestuia. Odata ce pacientul este diagnosticat boala trebuie tratata fara intarziere si in timp util.
Iata cateva recomandari pentru suferinzii de glaucom:
- cautati sa aveti o viata ordonata, fara emoţii puternice si surmenaj fizic sau ocular
- feriti-va ochii de razele ultraviolete cu ajutorul ochelarilor de culoare verde sau gri
- feriti-va de expunerea indelungata la radiatiile emise de calculator, televizor
- renuntati la cafea si ciocolata pe cat posibil
- evitati fumatul si alcoolul
- evitati excesul de branzeturi, grasimi, sare si zahar
- consumati mai multe legume si verdeturi proaspete (in special morcovul si ceapa); este foarte indicata cura cu suc proaspat de morcov (dimineata pe stomacul gol)
- consumati afine pe cat de mult posibil (proaspete, ceai sau gem)
- consumati asadar produse pe baza de betacaroten, vitamina C, extrase de gingko biloba, ce va vor imbunatati circulatia cerebrala
- preparati-va ceai din urmatorul amestec: mesteacan, urzica, , galbenele si coada-calului in parti egale. Se vor bea zilnic 2-3 cesti, in care se va pune cate o lingurita de bitter suedez
- evitati preparatele ce contin atropina, intrucat acestea dilata pupilele
- nu uitati de controlul medical.