Este alimentatia noastra cu adevarat echilibrata? Hai sa descoperim impreuna cateva alimente fantastice pe care ne-ar aduce beneficii daca le-am introduce in alimentatia noastra.
Principiul este simplu: anumite alimente sunt mai bune decat altele pentru sanatate. Nutritionistii au facut o lista cu cateva super-alimente indispensabile unei bune igiene alimentare si cunoscute pentru beneficiile lor pentru sanatate. De ce? Pentru ca sunt bogate in micronutrienti ( vitamine, minerale, oligoelemente, fitonutrienti precum polifenoli, carotenoide si fito-estrogeni), stalpi ai alimentatiei cu macronutrientii. Simplu si foarte practic.
Patru principii
- Anumite alimente sunt mai bune decat altele, asa ca trebuie sa le utilizam mai des in alimentatie.
- Super-alimentele sunt alimente naturale. Asta inseamna ca ele trebuie sa fie la baza alimentatiei, iar luarea de suplimente nutritionale nu trebuie sa se faca decat ocazional.
- Super-alimentele au o adevarata sinergie. Prin acesta se intelege ca interactiune benefica intre doua sau mai multe elemente nutritive si alte substante prezente in alimente sunt unice, de negasit sub forma de comprimate.
- Un regim simplu cu multiple beneficii
Cateva exemple
Pastai – fasole alba, fasole verde, mazare, naut, linte – ideal 2 porti pe saptamana. Acestea aduc in alimentatie proteine, fibre, vitamine din grupa B, fier, potasiu, magneziu, fitonutrienti si putine calorii
Fructele de padure ne ofera fitonutrienti, polifenoli, acid salicilic, carotenoide, fibre, vitamina C, vitamina E, potasiu, magneziu, mangan, fier, vitamina B.
Brocoli, varza de Bruxelles, varza, varza creata, varza chinezeasca, conopida au fibre, calciu, vitamina C, beta caroten, vitamina K. Brocoli este mai ales bogat in fier.
Ovaz sau germeni de grau, seminte de in contin multe fibre, putine calorii, proteine, magneziu, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu pot fi inlocuite cu orezul integral, grau, orez salbatic, orz, secara.
Portocalele, bogate in vitamina C, fibre, potasiu, polifenoli si pectina. Pot fi inlocuite cu lamai, grepfruit, lime.
Adaugam pe lista somonul salbatic, soia, spanacul, ceaiul, rosiile, nucile si iaurtul. Totul evident cat mai natural cu putinta.