,,Vremea e de vina!‘‘ – iata o explicatie pe care o auzim foarte des, cand cineva se plange de dureri de cap. Este si foarte adevarat insa. Schimbarile meteorologice bruste, de exemplu de la presiunea atmosferica scazuta, la cea ridicata, pot cauza astfel de suferinte. Acest fenomen se datoreaza faptului ca micile vase de sange la nivelul creierului nu se pot adapta atat de rapid la modificarile exterioare de presiune.
Totusi insa, durerile de cap pot avea o serie mare de alte cauze, incepand cu cele ,,inofensive’’ si terminand cu cele acute si amenintatoare pentru viata.
Durerea cu multe ,,calitati’’
Apasator, intepator, pocnitor, burghiind chiar sau tragand – durerile de cap se pot manifesta in tot atat de multe feluri, cate cauze si stau la baza lor. Despre migrene, care se manifesta intr-un mod aparte si de obicei cu dureri doar intr-o parte a capului, am amintit deja intr-un articol anterior, pe care va invit sa il recititi. Ca boala de sine statatoare, durerea de cap are o mare semnificatie. In mod clasic ea incepe cu o durere apropiata de senzatia de abur in regiunea fruntii si a cefei, iar apoi se extinde in tot capul. Chiar daca durerea nu e atat de dura, incat sa fie necesar sa se stea acasa, persoana afectata se comporta insa ca atare si este destul de afecatata pe durata intregii zile.
Vinovatii principali insa suntem chiar noi. Orele intregi petrecute pe scaun, in scaune neergonomice sau in masina, precum si suprasolicitarea ochilor, duc la tensionarea muschilor in zona umerilor si a spatelui si deci la o irigare deficitara cu sange a acestor regiuni. Cei ce in micile pauze nu au grija de a readuce corpul in echilibru, risca sa suprasolicite musculatura si implicit sa ajunga la o incetinire a irigarii cu sange a creierului. Durerile de cap se vor intensifica astfel si vor persista pe o perioada mult prea mare de timp. Ca si noutate: cercetarile au aratat ca stresul continuu si nerezolvarea la timp a conflictelor duc tot la tensionare si dureri de cap.
Unde se afla cauza?
Analizand modul in care stam la locul de munca, apeland la un specialist in ergonomie, apreciind exact pozitia pe care o avem atunci cand ne uitam la televizor, nivelul la care e masa pentru computer in comparatie cu scaunul pe care stam, reusim sa actionam benefic asupra tensiunii din musculatura. Miscarea multa in aer liber, sportul cu scop de reechilibrare, consumul de lichide si o alimentatie bogata in vitamine ajuta considerabil la reducerea riscului aparitiei durerilor de cap. Se ajunge totusi la dureri? O compresa fierbinte in zona inferioara cefei ne ajuta sa ne detensionam si sa stimulam circulatia sanguina locala.
Reishi: un stimulent pentru circulatia sanguina
Capacitatea sa de a stimula circulatia sanguina face ca Reishi sa fie un valoros remediu in calmarea durerilor de cap. Se pare ca principiile active pe care le contine, fac ca ea sa actioneze relaxant asupra psihicului. Nenumarate microelmente hranitoare si minerale asigura fortifierea intregului organism si stimuleaza producerea de substante cu rol de autoaparare, care calmeaza durerea. Fiind un remediu natural, Reishi este recomandabila si actioneaza cu succes in cazul durerilor de cap deja cronicizate.
Aparitia brusca a durerilor de cap sau dureri de cap care devin altfel decat ne erau cunoscute au cauze care trebuie determinate imediat de catre un medic. Nu de rare ori durerile de cap sunt simptome ale altor boli, cum ar fi: tensiune arteriala marita, raceli diferite, boli oculare sau chiar perturbari metabolice. Aici ajuta doar o terapie a ,,radacinii’’ bolii, si nu o actiune superficiala asupra simptomelor.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?