Frumusetea mainilor este un subiect, care atat pentru femei, cat si pentru barbati, este foarte sensibil. Pentru a avea maini frumoase nu este de ajuns sa avem o piele fina si delicata. Unghiile trebuie sa fie si ele frumoase si ingrijite. Astazi unghiile au doar rolul de a proteja falangele bogate in terminatii nervoase care sunt esentiale in ceea ce priveste simtul tactil.
De-a lungul evolutiei au devenit simple lame cornoase formate din cheratina ce se afla pe o zona a epidermei si sunt alcatuite din mai multe parti:
- Matricea – partea vie care asigura cresterea unghiei
- Radacina – partea ascunsa sub piele
- Corpul – partea vizibila care prezinta o zona alba aproape de piele.
Unghiile cresc imperceptibil, in mod continuu, aproximativ 0,1 mm pe zi sau 3 mm pe luna pentru unghiile de la maini si mai putin de jumatate cele de la picioare. Pentru a creste complet, o unghie are nevoie de aproape 4 luni. Dar aceasta crestere nu este uniforma si variaza in functie de varsta, sezon – este mai rapida vara – si alimentatie.
S-a dovedit ca un regim alimentar dezechilibrat, lipsit mai ales de calciu, fier, magneziu sau zinc – incetineste cresterea si fragilizeaza unghiile.
Expuse la agresiuni exterioare, ele pot sa se rupa mai usor si pentru a le pastra sanatoase, trebuie sa respectam cateva principii foarte simple:
Principalele recomandari igienice pentru frumusetea unghiilor
- Evitati tinerea prea mult in apa a mainilor, caci apa le fragilizeaza keratina
- Evitati sapunirea sau perierea prea des, mai ales cu sapuni prea acizi sau care contin antiseptici. Daca profesia pe care o exersati va obliga asemenea spalari, folositi un sapun cat mai gras.
- Evitati purtarea in mod normal a manusilor de cauciuc, iar cand trebuie sa le folositi pentru anumite treburi menajere sau de gradina, puneti in prealabil manusi de bumbac si, abia apoi, manusi de cauciuc.
- Evitati sa le expuneti la socuri importante sau la microtraumatisme repetate. Acest lucru se intampla mai ales cand dactilografiati. De aceea folositi pulpa degetelor si nu unghiile pentru a tasta.
- Frecati-le cu pulpa unei lamai ori de cate ori este posibil.
- O data la doua zile, preferabil inainte de culcare, inmuiati-le un sfert de ora intr-un amestec de ulei de masline (o treime dintr-un castronel ), otet de vin (o lingura ) si acid boric (cat se ia cu doua degete ).
- Protejati-le cu un lac de unghii de foarte buna calitate, care constituie o excelenta protectie impotriva socurilor si micilor agresiuni zilnice.
Sfaturi alimentare si terapeutice pentru frumusetea unghiilor
Unghiile au aceleasi nevoi ca si parul, de aceea recomandarile noastre sunt valabile pentru amandoua.
1. Privilegiati alimentele bogate in vitamina B5, B7, B8 si anumite substante minerale care favorizeaza circulatia capilara si anume: calciu, fier si magneziu.
Acestea le putem gasi in:
- Cereale integrale
- Anumite fructe si legume proaspete precum usturoiul, morcovul, ceapa, cresonul, patrunjelul, soia, lamaia, portocala
- Spirulina
- Miere
2. Luati si complemente alimentare
- Cura continua de polen are rezultate remarcabile in acest domeniu
- Cure regulate de drojdie de bere si alge marine – Fucus Vesiculosus sau Laminaria digitata.
Frumusetea si soliditatea unghiilor depinde de cateva masuri simple care trebuie aplicate. Depinde de voi sa va puteti mandri cu unghii superbe.