Sanatatea si performanta sistemului nervos este esentiala pentru cea a corpului, iar consumul zilnic de vitamine, minerale si alti nutrienti afecteaza abilitatea sistemului nervos de a indeplini numeroasele sale functii. Exista numeroase vitamine si minerale care influenteaza direct functionarea sistemului nervos si sanatatea si este important sa observam daca acestea sunt consumate la niveluri adecvate.
Complexul de vitamine B este unul dintre cele mai importante grupuri de vitamine care influenteaza sanatatea si performantele sistemului nervos, deoarece componentele acestui grup puternic sunt responsabile pentru crearea celor mai de baza structuri din sistemul nervos. Vitamina B12, numita si cobalamina, datorita continutului ei de cobalt, are un rol semnificativ atat in formarea sistemului nervos, cat si in mentinerea eficientei lui. Ajuta la formarea celulelor nervoase, structurile de baza ale sistemului nervos.
De fapt, deficienta de vitamina B12 poate duce la degenerarea ireversibila a maduvei spinarii. Adultii au nevoie de 2,4 micrograme de vitamina B12 pe zi, femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de 2,6 si 2,8 micrograme zilnic. La copii, in functie de varsta si greutate, doza trebuie sa fie intre 0,9 micrograme si 2,4 migrograme de vitamina B12 pe zi.
O alta vitamina B importanta pentru sistemul nervos este B9, numita si acid folic, care, pe langa rolul de a sprijini sistemul nervos al adultului, este implicata si in productia de neurotransmitatori. Adultii trebuie sa ia cel putin 400 micrograme zilnic, in timp ce femeile insarcinate trebuie sa creasca aportul la 600 de micrograme, iar cele care alapteaza la 500 micrograme. In functie de varsta si greutate, copiiii trebuie sa consume intre 150 si 300 micrograme de acid folic pe zi.
Printre mineralele care servesc la stimularea functiilor sistemului nervos este calciul. Pe langa alte functii, are rol si pentru sanatatea nervilor si abilitatea lor de a comunica. Magneziul este un mineral care ajuta corpul sa utilizeze calciul eficient, avand rol si in functionarea sistemului nervos. Deficientele de magneziu contribuie la nervozitate si confuzie. Lipsa de potasiu poate duce la afectiuni nervoase.
O hranire potrivita afecteaza orice aspect al functionarii si eficientei corpului, afectand implicit calitatea vietii. Organismul functioneaza pe baza unui sistem echilibrat de reactii chimice. Nutrientii pe care ii consumam reprezinta o mare parte din aceste substante chimice esentiale. Si este important sa facem tot ce putem sa consumam doza zilnica recomandata de vitamine, minerale si alti nutrienti de care organismul nostru are nevoie.
Suplimentele nutritionale pot reprezenta cai sigure si eficiente pentru a atinge doza zilnica recomandata. Daca nu sunteti siguri care sunt cele mai bune suplimente alimentare potrivite pentru voi, puteti oricand sa consultati un nutritionist autorizat, care va va sfatui in legatura cu suplimentele nutritive si va intocmi un plan personalizat, in functie de nevoile si tintele de sanatate ale fiecaruia.