Vergeturile sunt linii fine care se formeaza pe corp. De obicei apar la pubertate din cauza schimbarilor fizice pe care le sufera corpul. Reprezinta o afectiune prin care tesutul de sub piele se intinde, din cauza cresterii bruste. Simptomele aparitiei vergeturilor sunt liniile de pe corp de culoare rosiatica sau movulie, cu diferite tipuri de texturi ale pielii.
Vergeturile reprezinta o problema comuna atat pentru barbati, cat si pentru femei. Locurile unde apar de obicei sunt sanii, coapsele, soldurile si fundul.
Cauzele comune ale vergeturilor
– sarcina,
– obezitatea,
– pierderea prea rapida in greutate,
– culturismul,
– tulburari hormonale,
– insuficiente de nutrienti in corp,
– schimbari bruste din punct de vedere fizic sau al mediului,
– anumite medicamente,
– folosirea steroizilor.
Cum tratam vergeturile
Cea mai buna solutie la aceasta problema este sa consumam cantitati mari de apa. Si asta pentru ca apa creste elasticitatea pielii si prin urmare ajuta la prevenirea aparitiei vergeturilor. Asa ca nu uitati sa consumati cei doi litri de lichide zilnic!
Este imperios necesar sa va stabiliti si sa aveti o dieta echilibrata zilnica. Trebuie sa includenti cat mai mult alimentele sanatoase si cu cati mai multi nutrienti. Astfel veti elimina si posibilitatea cresterii in greutate, care este unul din principalele cauze ale vergeturilor.
Atunci cand gasiti timp, masati zona afectata de vergeturi. Este o metoda care s-a dovedit benefica pentru reducerea dimensiunii vergeturilor. Puteti folosi ulei de masline, ulei din seminte de in, ulei cu vitamina E, ulei de cocos ori o crema pentru drenaj limfatic, pentru a eficientiza masajul.
Lipsa exercitiilor poate cauza intinderea si lasarea pielii. Cel mai bun lucru de facut pentru a evita asta este sa tonifiati regulat organismul prin efectuarea unor exercitii zilnice.
Folositi o lotiune sau crema hidratanta care contine unt de cacao. S-a dovedit a fi un ingredient eficient impotriva vergeturilor.
Mai puteti folosi si lotiuni care contin acid alfahidroxi, acesta ajutand la indepartarea celulelor moarte ale pielii si incurajand cresterea celulelor sanatoase ale pielii. Dar acest tratament este unul pe termen lung si trebuie neaparat folosit regulat.
De asemenea si lotiunile care contin vitamina A, C si E sunt foarte folositoare pentru indepartarea vergeturilor.
Tratamentul chirurgical este o noua metoda pentru eliminarea vergeturilor. Acesta include un peeling chimic si un tratament cu laser. Aceste tratamente pot fi folosite numai la o anumita profunzime si permit pielii sa se vindece fara sa se formeze cicatrici. Acest tip de tratament se face de obicei luand in considerare si varsta persoanei, dar si culoarea pielii. Acest tip de tratament nu se poate face persoanelor cu un ten de culoare inchisa.
Dermabraziunea este o alta metoda moderna pentru a indeparta nedoritele vergeturi. Diferenta dintre tratamentul cu laser si dermabraziune este data de stratul exterior al pielii, care este indepartat in timpul acestui proces. Procedura este de natura chirurgicala.
Ca in majoritatea afectiunilor de orice tip, cel mai bine este sa va concentrati pe prevenirea aparitiei vergeturilor si incercarea de a tine sub control dezvoltarea lor. Cu cat sunt mai mari, mai profunde si pe o suprafata mai intinsa cu atat procesul de indepartare a lor este mai dificil, mai dureros si mai costisitor.